eğer siz buna inanmıorsanız zaten müslüman değilsiniz. doğan olarak yeni doğan cocuklara çıkarılan kimliklerin din hanelerinde islam ibaresinin olması saçma değil, sizin fikirleriniz hastalıklı ve saçmadır."
"beyinsiz ateistlerden ne farkım kalacak."
bu sözlükte yıllardır kibarca söylemeye çalıştık, kırmamaya çalıştık; ancak bazı odun arkadaşlarımızın anlamaya niyetleri yok diyerek;
mala anlatır gibi anlatıyoruz.
Arkadaşım, doğuştan tabi olduğun sistemleri nüfus cüzdanına yazdırmanın doğru bir tarafı yoktur. Yarın biri çıkar, ben ırkımı yazdırmak istiyorum, der bir bok diyemezsin.
her beyni olan insanın anlayacağı gibi; nüfus cüzdanındaki din hanesinin; "halkımızın %99'u müslüman" edebiyatı yapmaktan başka bir faydası yoktur. bugün gömeceğin birisinin önce nüfus cüzdanındaki din hanesine mi bakıyorsun? bu adamın hiç mi eşi dostu yok inancı hakkında bilgi sahibi olan?
arkadaş, dini savunmak isteyebilirsin. ama bunu din ile alakası olmadığı halde, sadece dinin adını kullanan sistemler üzerinde uygulamaya kalkarsan, böyle neyi savunduğunu bilmediğin durumlara düşmen normaldir.
kesinlikle doğru bir önermedir. her şey bir yana din bireyin kendi özgür iradesiyle seçmesi gereken ve içerisinde yaşaması gereken bir durumdur. dinin açıkça ifşa edilmesi, üstelik devlet vasıtasıyla bunun olması yanlıştır. nitekim birçok farklı din veyahut inanç sistemi o haneye yazılamadığı için gereksizliği bir kat daha artmıştır. Bireyin dini kendisi dışında kimseyi ilgilendirmemektedir. Hele ki devleti ve kurumlarını hiç ilgilendirmemektedir ve açıkça bir baskı unsuru oluşturulmaktadır. bu yüzdendir ki din hanesi kimliklerden kaldırılmalıdır.
din hanesi osmanlı dönemindeki nüfus kayıtlarında tebaları belli eden bir kavramdı. tebaların, dinlerinden dolayı elde ettikleri farklı haklar ve kısıtlamalar vardı. osmanlı'da dine göre ödenen vergiler, özgürlükler, askerlik hizmeti gibi konular değişiyordu. o sebeple osmanlı kayıtlarında "din" konusu bir veri olarak tutulurdu. osmanlı'dan cumhuriyet'e geçilirken osmanlı kayıtlarından yararlanıldığı için din hanesi aynen geçirilmiştir. sonradan da tabu olarak görülerek bir daha kaldırılamamıştır. nüfus cüzdanındaki din hanesi en az veriliş nedeni kadar gereksizdir, kaldırılmalıdır. ancak türkiye'deki bütün bu tarz değişiklikler "vur deyince öldürme" kıvamında yapıldığı için bu kaldırma ve cüzdan değiştirme süreci, halk için işkenceye dönüşebilir. 70 milyon nüfus cüzdanının değiştirilmesi zor olduğu düşünülerek yeni nesil nüfus cüzdanlarına geçerken din hanesinin kaldırılmış olarak geçilmesi en doğrusu olacaktır. hatta vatandaşın "din" verisi devletin her türlü veritabanından da kaldırılmalıdır.
inanan bir insan olarak gayet gereksiz buluyorum. hiç bir mantık yok bulunmasında. sanane benim dini inancımdan? banane senin dini inancının ne olduğundan?
din hanesinin kaldırılması türkiye adına hiç bir sorunu çözmeyecektir. örümcek kafalı aileler çocuklarına sadece kendi kafalarındakini gösterecek, onun arkasında durmasını sağlayacak başka her türlü karşıt görüşe kişi kendini kapıyana kadar beynini yıkayacaktır. önce özgür iradeli, kendi hakkındaki kararları sadece kendisi veren bireyler yetiştirmeyi öğrenmelilerdir.
ha,daha sonradan ufkunu genişletmiş,kararını vermiş,dinini değiştirmeye cesaret etmiş -din denilen şeye inanmıyor da olabilir- kişilerde vardır.ama sayı bakımından 2 kafalı kediler kadar azdırlar. bu türkiyede başlı başına cesaret işidir.
insan doğar doğmaz, inancı hakkında bir karar veremeyeceğine ve inanç da kişisel bir tercih olduğuna göre, orada yazan sadece formaliteden ibaret kalıyor. kaldı ki o ya da bu din diye belirtilmesi de gereksiz, kime ne diğerinin dininden. önce kimlikteki tc kimlik numarası ile işlemleri tam yapabilelim, şu muhtara gidip, bir kıytırık kağıt için muhtar amcanın ağır hareketlerle gözlüğünü takıp (varsa) bilgisayar tuşlarında harfleri aramasını ve tekrar tekrar soru sorması işkencesini halledelim de, din hanesi de olmayıversin.
kaldırılması yerine kolay değiştirilmesi daha uygundur. kaldırılırsa sadece kimlikteki bir hane boşalmış olacak ve gayrimüslim olanlar üstlerindeki yanlış etiketlenmeden kurtulacak.
fakat !
göz göre göre dindarlaşan bir devlette bu hanenin boş bırakılması gelecekte bütün ölülerimize cenaze namazı kılınmasını gerekli kılacak ve bu da şuan kinden daha kötü bir vaziyet alacak. yani boş zihinler o boşluğu daha etkili bir yöntem olan akılla doldurmuş olacak.
eğer bu hane kaldırılmayıp istediğimiz an kolayca değişebilir bir sisteme oturtulursa o zaman müslüman olan cenaze namazını kılar, hristiyan olan inancına uygun şekilde kilisede uğurlanacak vesaire bu eylemler uygunca yapılabilecek.
diyelim ki ateist bir kişinin hanesi günümüzde boş bırakılması yerine ateist yazılsa bu daha iyi ve laik olacak ki şu an boş bırakmak yerine türkiyedeki ateistlerin çoğunun hanesi müslüman olarak doldurulmuş.
ateşperest bir kimse de din hanesini ancak müslümanlıktan boş bırakılmasına karar verdirtebiliyor bu da kimliğini değiştirmek isteyen kim olursa olsun en az 1000 şart ve 1000 gün istiyor değiştirmeye.
günümüzte anca "islam", "hristiyanlık"* "yahudi", gibi devlete resmi dinleri kimliğimize seçebiliyoruz. oysa ki ateşperest kimse kimliğine ateşperest yazsa, agnostiğe agnostik, ateiste ateist yazsa, kendine özel bir dini olana "özgü" yazsa hem daha laik, daha çağdaş, daha özgür ve olması gerektiği gibi bir toplum oluruz diye düşünüyorum. ayrıca ülkedeki inançların oranlarını da görmüş ve göstermiş oluruz. (%70 müslüman, %20 alevi, %3 ateist, %3 hristiyan, %1 diğer gibi)
haklı söylem. zira gereksiz yer kaplıyor. din hanesi yerine en sevdiği içki yazılabilir mesela.
şimdiki yürürlüğe göre de din hanesinin 4 seçeneği var: müslüman, hıristiyan, musevi, boş.
p: pcodea
m: müdüre
my: müdüre yardımcısı
s: stajer
k: kağıt veren memur
b: basıcı memure
p: iyi günler nüfus kağıdımı yenilemek istiyorum
s: nüfus kağıdını veriniz. ha bir de 5 lira veriniz.
p: alın.
-kağıtlar bişeyler yan tarafa verilir.
p: yalnız ben din hanemi değiştirmek istiyorum.
s: o halde dilekçe yazmalısınız.
p: (yok eben) nasıl?
s: dilekçenizi yazıp m'ye verin.
p: bir kağıt ve kalem verir misiniz?
k: buyrun
-p m'nin yanına gider, nasıl yazılacağını sorar ve yazar. m'ye verir. m okur, güler, imzalar ve p'yi my'ye yollar. my yerinde yoktur, p 10 dakika bekler sonunda kalkıp b'nin yanına gidip my'ye "my hanım siz misiniz?" der.
my: evet.
p: bunun imzalanması gerekiyormuş.
- my okur, güler, imzalamaz ve "burada ne yazıyor?" der.
p: pastafaryanizm
my: böyle bi din mi var yeaa
p: evet.
my: böle din olmaz, mezhep falandır.
p: hayır, din.
-my etrafa seslenir:
my: pasta diye din var mı yea? duyan var mı?
p: ..
my: bu olmaz, bi din seç onu yazalım. (çüş amına koyim)
p: pardon?
my: 3 tane din var birini seç. (bir daha çüş)
p: hanfendi dünyada yüzlerce din var.
my: ...
p: tamam verin kağıdı.
-p kağıdı alır ve cebine koyar, zamanı gelince göte sokmak için. ve goto home ile ilk satıra dönüş yapar. *
yanlış bir söylemle doğru sonuca ulaşma demecidir.
yani din hanesi kaldırılmalıdır, ama " her müslümanım diyen müslüman olmaz ki " bahanesiyle değil...
bugüne kadar din hanesine ihtiyacınız oldu mu?
mesela aile sıra no bile yarıyor lan, çok garip değil mi?
efendim kişi ölürse oradan bakılıyor dinine
vay homua koyim, koskoca devletin veritabanı yok mu lan, oraya yazdırır kişi hangi dini istiyorsa...
yıllar öncesinden alınmış olunması gereken bir karardır. kesinlikle doğru olan bir önermedir. bir kağıt üzerinde küçücük bir kutu içine yazılan şey belirlemez çünkü insanın dinini.
kaldırıldığı zaman da dinci muhfazakar kesimin dikkatleri üzerine çekeceğidir. Bunun üzerine ''sizlerde allah sevgisi yok müslüman değilsiniz dininizi bile yazmaya utanıyorsunuz'' deyip ortalığı velveleye vermeleri kaçınılmaz bir durumdur.
açıkçası orada islam yazması beni rahatsız etmiyor, çünkü aklımı ve mantığımı kullanabilecek yaşa geldiğimde de islamı benimsedim. istemeyen kişi zaten başka bir dine geçerek onu değiştirebilir, ateist olan ise ne yapar bilemiyorum.
sonuçta insan orada islam yazıyor diye müslüman olmuyor, kelime-i şahadet getirmeniz lazım herkesin bildiği gibi. yani kimsenin orada durduğu için rahatsız olduğunu sanmıyorum.
güzel birşey bir kere, güzel bir din mensubuyuz sonuç olarak.
edit: katolik misin yahudi misin ateist misin bilemedim güzel kardeşim, ama neden eksi. üzüldüm şimdi.
"kimlik" diye bir kağıt ile dolaşmak zorunda bırakılan insan gruplarının kendilerini avutmak için yarattıkları kampanyadır. kimliği yazılı olarak üzerinde taşımak mecburiyeti özünde -ya da prensip olarak diyelim- zaten anayasa'da belirtilen din ve vicdanın ifade etme/etmeme serbestliği ilkesi ile çelişir. "neden çelişir" diyenler hukuki argüman üretebilir; bunun prensibe bir faydası olmaz, orası ayrı.
devlet "beni idare etsin" diye var olduğu zaman bana kendi işini yaptırmamalıdır.
ancak devlet bana sahiplik yapmaya kaldıp, bir de üstüne kendi işini (kişiyi tanımlamak) bana kimlik taşıtarak kolaylaştırıyorsa buna "angarya" derler. angarya yasal değildir.
ehliyet var, pasaport var, fatura var, okul kaydı var; kimlik niye? teşhir için mi, "terörle mücadele" için mi, ülke mi, hapishane mi? din sahiplerini tespit etmekle mi mükellef bu memleket?
laik türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının kimliklerinde yapılması daha iyi olan bir yeniliktir.zira bu bilgi hiçbir yerde gerekli olmamakla, resmi olan işlemlerde kullanılmamakla birlikte bireyin kendisinin karar verebileceği bir yoldur.1928 yılında devletin dini islamdır ibaresinin anayasadan kaldırılmasından sonra dinin de hiçbir yerde sorulmaması daha uygun olabilir.
din hanesi olsa ne olmasa ne? öbür tarafta nüfus cüzdanı örneği istemiyorlar bildiğim kadarıyla. bu tarafta da benim dışımda kimi ilgilendirir benim dinim? mecusi yazsa nolur ki? he, benim için problem yok. kimin için problem varsa onun uğraşması gereken meseledir.
dilekçe ile isteğe bağlı bir şekilde din hanesi silinebiliyor kimliklerden. Ama tabi öldükten sonra nasıl defnedileceğinizi ya da nasıl muamele göreceğinizi bildirseniz iyi olur.