çıkarılma işlemi şöyle oluyor efenim. önce delme makinaları ile kömürün bulunduğu damarlara küçük delikler açılır. Daha sonra barutçular bu deliklere dinamit yerleştirir ve teli belli bir uzaklığa kadar uzatır. Bu işlemler sırasında demir bant kömürün çıkarılacağı tünelin altına yerleştirilir; bu bant nakliyeciler tarafından çalıştırılır ya da durdurulur. En son dinamitler patlatılır; patlama sonrasında kömürler bu banta akmaya başlar. Bu bantlar akan kömürü bir başka banta aktarır ve bu işlem kömür vagonlarla dışarıya tahliye edilinceye kadar devam eder. Kömürün çıkarıldığı ve delme işleminin yapıldığı bazı alanların emekleyerek ancak geçilebilecek yükseklikte olduğu varsayılırsa bu madeni çıkarmak oldukça güç ve tehlikelidir. Ayrıca ereğli bölgesindeki madenlerde; ana galeriden kömürün asıl çıkartıldığı alanlara* ulaşmak için en az yarım saat yürümek gerekmektedir.
*paleozoyik jeolojik devrinde oluşmuş, sert, siyah ve sıkı bir yapıya sahip kömür çeşidi. karbon oranı %40-90 arasında değişir. nem ve uçucu madde oranı %15-40 arasındadır.
karbon değerlerine göre meskenlerin ısıtılmasında, buhar üretiminde, metalürjide ve çeşitli alanlarda kullanılır.
üretimi dünya kömür üretiminin %80ini oluşturur.
türkiye'deki milli hasıladaki payı en düşük sektörün en kolay elde edilebilen fakat çevreye etkisi hayli yıkıcı olan, sanayii devrimi döneminin en parlak günümüzün ise en tercih edilmeyen enerji kaynağı.