sinir bozucu annelerdir. zira o bayat ekmek yendiğinde taze olan yarına kalacak ertesi günde bayat ekmek yenmiş olacak böyle kısır bir döngü şeklinde gidip benim gibi taze ekmeğe hasret bünyeler oluşacaktır.
''once su bayatları corbayla bi ye'' diye ısrar eden annelerdir. halbuki o bayat ekmeği bana yedirmek için harcadığın enerjiyi, içine o bayat ekmekleri koyduğun kıymanın köfte olması için harcasan daha etkili, cocuk için daha çekici olacaktır suphesiz.
evde ekmek varken nedense tekrar ekmek aldırıp o ekmeği bayatlattıktan sonra yediren annedir. taze ekmeğin bayat ekmeğe oranla daha çok yendiğini düşünürsek ekonomik annedir.
her öğünde taze ekmek alınır, ama sofrada bir önceki günden kalan bayat ekmek yedirilir, taze ekmeğin bayatlamasıyla sofraya getirilir ve akabinde taze ekmek alınır, böyle devam ettiren anne modelidir *
anne burada ibretlik bir paylaşım yapıyor . yüz binlerce insan açlıktan ölüyorken ve yokluğun ne demek olduğunu bildiğinden bayat ekmek iyice yenmeyecek hale gelmeden yensin diye teşfik eder o bitsin diye çorba bile yapar ... ***
dünya da olup biten herşeyden haberdar olan, okuyan, üretmeye çalışan, adam olma yolunda ilerleyen çocuğun dünya da çöpe giden milyonlarca ton ekmek ziyanından bihaber olup, çocuğuna nazaran daha eğitimsiz olan annenin iç güdüsel bir zekayla çocuğuna zorla da olsa iyi bir şey yaptırmış olma isteği.Taktire şayandır,ev ekonomisinden tutunda devlet ekonomisine kadar geniş bir alanı iyileştirebilecek temel tasarruf yöntemlerindendir.
bayat ekmeği değerlendirmenin yolunu bulmuş olan anne. aslında daha farklı yollar da bulabilirdi. ne bileyim, kızartıp yoğurda doğra, ekmek tiridi yap, dilim kayganası yap dimi.
iktisattaki adı fifo stok değerleme yöntemidir. açılımı first in first outtur. türkçe kaşılığı ilk giren ilk çıkar anlamına gelir. malzemenin çürümeden elden çıkarılmasını amaçlar. ayrıca bayat ekmek candır.