kime teğet geçti önemlidir. zengine teğet geçmiş olabilir. ama ya fakir halk. zengin hayat pahalanmasından etkilenmez onları teğet geçer. ama halk için öyle değildir. hani birileri halka inin diyor ya. halka inmek tavuğu elle yemek yada mahalle kabadayısı gibi ordan oraya laf yetiştirmekle olmaz.
ülkenin neredeyse yüzde ellilik kısmı yoksulluk sınırının altındayken bunu söylebilen insan zekasına hayranım. helal olsun ya iyi dalga geçiyorsunuz milletle. ayrıca sizin durumunuzu çok merak ediyorum gerçekten. götünüzü dolarla falanmı siliyosunuz?
başbakanımız onu söylediğinde dünyada kapatılan bankaların sayısı bile belli değildi. evet türkiye'yi teğet geçti. ve bunu sadece türkiyedeki gözü dönmüş anti-akp'ciler farkedemedi. neyse seçim sonuçları başbakanın hakkını verecek.
yüksek karlar sağlayan sıcak paranın ülkeyi pek sevdiğinden terketmemesi nedeniyle zamanla oluşan nisbi denge üzerine, pasif oyuncu konumundaki iKTiDARIN "ALLAH KORUDU" sözüyle kutsadığı, acemi avukatın hiçbir şey yapmadan dava kazandıktan sonraki "davayı kazanacağımı söylemiştim" kabilinden şaşkın ve kibirli haline benzeyen, haklı dayanağı olmayan, içi boş sözün de kutsanmasına dair önerme. (bkz: üretmeden büyüme olmaz)
başbakan öyle dediği zamanlarda almanya´da yayınlanan birçok istatistik de türkiye krizin en acayip vurduğu 7 ülkeden biriydi. üstelik bu konu üzerine frankfurter allgemeine gazetesinde de türkiye´nin neden feci darbe yediğini de yazıyordu. başbakan´ın piyasaları panikletmemek için öyle söylediği de yazıyordu.
sayın başbakan şunu ya da bunu söylemiş olabilir. ama dünya öyle söylemiyor. ama umarız başbakan haklıdır.
teğet geçti tabiki;bakın çevrenize hiç ekonomisi bitmiş insanlar görüyormusunuz?
Hangi esnaf bağkur,sgk yada banka kredilerilerini ödememezlik yapıyor ki?
Yada evine ekmek alamayan baba kaldı mı ?
hamdolsun teğet geçti.
--spoiler--
2009 yılının başında araba aldım. daha kriz falan yoktu. benzinin litresi 2.67 tl idi. aradan iki yıl geçti, kriz teğet geçti. benzinin litresi şu an 4.17 tl.
benim için krizin göstergesi budur arkadaşım.
--spoiler--
eleştirilecek noktalar tabii ki vardır. ancak uluslararası ortamda açıklanan verilere bakılıp yatırım kararı veriliyor.
türkiye de uluslararası kuruluşların baktığı göstergelerin birçoğunda olumlu görülüyor.
başbakanın haklılığını tasdik eden bir açıklama. kriz gerçektende teğet geçmiştir. bazıları, "zengine teğet geçti ama ya fakir halk" diyerek fakir edebiyatı yapıyor. ancak, kriz esas fakire teğet geçti. mustafa koç krizden buradaki tüm yazarlardan daha fazla etkilenmiştir mesela. he onlar da son bir senedir hızlı bir şekilde zararlarını telafi ettiler. sonuç olarak krizi en karlı geçiren ülkelerden biriyiz.
ben olaya 2001 ile 2010 rakamlarına bakarak ve belirterek bakacam . gerçekten de teğetmi geçiş lütfen sabırla bakın. 2001 yılı kriz yılı idi.
2010 da teget gecen bize deymediği belirtilen yıl :
aşağıdaki bütün rakamlar Hazine Müsteşarlığı, 2001 ve 2010 yılı sonu itibarıyla brüt, net ve Hazine garantili iç borç ve dış borç stoku verilerinden aldım.
2001 yılı iç borç stoku 54 milyar dolar ... 2001 toplam dış borç stoku 61 milyar dolar. toplam 115 milyar dolar
gsmh 2001 : 248 milyar dolar. toplam borcun gmsh ye oranı %44 civarı.
Hazine Müsteşarlığı, 2010 yılı sonu itibarıyla brüt, net ve Hazine garantili dış borç stoku verilerini açıkladı.
Türkiye'nin brüt dış borç stoku 2010 yılı sonunda 290 milyar 350 milyon dolar olarak belirlendi. Net dış borç stokunun 169,5 milyar dolara yükseldiği bu dönemde, Hazine garantili dış borç stoku da 7,4 milyar dolar oldu.
2010 yılı ekim sonu itibariyle 347 milyar 822 milyon liraya çıktı. Böylece, 10 ayda stoktaki artış yüzde 5,4 olarak hesaplandı.
2010 yılı ekim sonu itibariyle iç borç stokunun 338 milyar 966 milyon lirası tahvil, 8 milyar 856 milyon lirası bonolardan oluştu.
toplam borç yükü : 339+290 :629 milyar dolar gsmh 880 milyar dolar borcun gsmh ye oranı : &78 civarı
ek olarak bu yıl özelleştirmelerden gelen nakit para : 35 milyar dolar civarı:
gelelim işsizlik oranı : 2001 yılında % 8.1 ile 1.967.000 kişi
2010 işsizlik oranı : %14.4 ile 3.165.00 kişi
şimdi yukarıdaki rakamlara bakarak bu krizin nasıl bi teğetlik ile bizi geçtiğini ben bir türlü anlayamıyorum.
gelelim ithalat ihracat rakamlarına
2001
ithalat 34.201 milyar dolar
ihracat 38.103 milyar dolar
açık 4 milyar dolar civarı
2010 yılı rakamlar
Ocak-Kasım dönemindeki ihracatı 102 milyar 122 milyon dolar
ithalatı yüzde 31 artarak 184 milyar 922 milyon dolara çıktı.
cari açık 82 milyar dolar civarı .
hiç bir siyasi amaç gütmeden sadece ekonomimizin durumunu anlattım . iyi yada kötü kararını herkes kendine göre verebilir. saygılarımla