sadece 21 ülkenin tanıdığı ülke. bu ülkeler;
*belize
*burkina faso
*dominik cumhuriyeti
*el salvador
*guatemala
*haiti
*honduras
*kiribati
*marshall adaları
*nauru
*nikaragua
*palau
*paraguay
*saint kitts ve nevis
*saint lucia
*saint vincent ve grenadinler
*sao tome ve principe
*solomon adaları
*svaziland
*tuvalu
*vatikan.
''milliyetçi çin'' olarak da bilinir. chiang kai-shek tarafından kurulmuştur. ikinci dünya savaşı'ndan sonra çin'de, komünistler ve milliyetçiler arasında süren iç savaşın neticesi de belli olmuş, savaşı kaybeden milliyetçiler anakaradan, formoza adasına çekilmiş ve burada bir devlet kurmuştur. amerika'nın yüzde yüz destek vermesi sonucunda, anakaradaki komünistler adayı ele geçirememiş ve iki farklı çin doğmuştur. ilk başta, batı dünyası komünist çin'i tanımamış, çin'in temsilcisi olarak tayvan adasındaki yönetimi görmüşse de, anakaradaki yönetimin geçici olmadığını görünce, 1,5 milyar çinliyi görmezden gelememiştir. iki farklı çin kabul edilmemiş, tayvan adası bizim kktc gibi olmuştur. soğuk savaş boyunca ve sonrasında, günümüze kadar, bu iki çin'in birleşmesi için anakara tarafından onlarca öneri getirilmişse de, bölünmüşlük günümüze kadar taşınmıştır. soğuk savaşın sonlarına kadar adada yönetimi elinde tutan shek'in partisi guomindang, soğuk savaş sonrasında iktidarı kaybetmiş olsa da, yeni nesil tayvanlılar da, kendilerinden önceki kuşaklar gibi çin ile birleşmeye karşı çıkmışlardır. aslında tayvan varlığını abd'ye borçludur. bu adayı "büyük bir savaş gemisi" olarak görmüşler ve çin'e müdahale konusunda kullanmışlardır. abd, her iki çin'in birleşmesini istediğini söylese de, tayvan halkı bunu istemediği sürece, çin halk cumhuriyeti'nin baskılarına karşı, adanın yanında olacağını da söylemiştir. çin, hong kong için geliştirilen modeli tayvan'a önerse bile tayvanlılar bunu kabul etmemiştir. son olarak, ufacık ada diyip geçmemek gerekir. 2000'li yıllara kadar, abd'nin en büyük ikinci dış ticaret ortağıydı bu ülke. 5-10 yıl öncesinde 300 milyar dolar gibi bir dış ticaret hacmi vardı.
--spoiler--
Tayvan lideri Tsai Ing-wen Çin’in “tek ülke iki sistem” söylemiyle yaptığı birleşme çağrısına tepki göstererek, "Tayvan tek ülke iki sistem formülünü asla kabul etmeyecek. Tayvan halkının çoğunluğu Pekin tarafından tasarlanan bu yaklaşıma ciddi şekilde karşı çıkıyor" dedi.
--spoiler--
çin cumhuriyeti olarak geçer. elektronik konusunda gelişmiş bir ülke. bir çok ünlü elektronik marka, cihazların önemli kısımlarını bu ülkede ürettiriyor..çin ısrarla bu ülkeye çökmeye çalışıyor.
23 milyon nüfusunun olduğunu öğrendiğimde bayağı şaşırmıştım, zira haritada nokta gibi bir yer.
Aynı bölgedeki tayland ile karıştırdığım bir uzak doğu ülkesi.
Bir de bir derste duymuştum bunun bir hikayesi vardı, çinde mao dönemiyle alakalı ama teferruatını hatırlamıyorum.