kütahya'nın en büyük ve gelişmiş ilçesi. inegöl ve domaniç üzerinden iki defa gitmişliğim var buraya, aklımda kalan tek şey moymul mahallesi ve aldığımız sıcacık leblebiler.
ayrıca bayrak yakma konusunda karışmış ilçe, eğer iddialar doğruysa helal olsun vatansever kardeşlerimize.
Bu yere sadece ben mi uğruyorum diyedüşündürüyor. neyse ben izlenimlerimi yazmaya devam edeyim.
Organize bölgesinin ikinci etabı devreye girmiş. belki bu büyükşehirler için bir şey ifade etmeyebilir ama bir anadolu şehri için iyi yatırım. daha önceden kamu yatırımlarıyla ayakta kalırken şimdi özel sektör yatırımları var.
şehirde lüks araçlar dikkati çekiyor. hadi bu da herkeste var diyelim. şehirde yedi tane özel okul saydım. bunların dışında küçük özel eğitim kurumları da var.
Ticaret yapmak için uygun bir yer. çevresindeki yerleşim yerlerini de kendine çekmeye başlamış. konum olarak da büyük şehirlere hemen hemen eşit mesafede. istanbul 310, ankara 349, izmir 320, bursa 130, balıkesir 177, eskişehir ise 124 km. özellikle balıkesir yolunun açılmasıyla belki biraz daha açılabilir. inegöl'e ise 86 km. enerji yatırımları olan büyük holdingler var. bunun yanında demiryolu da bulunmakta.
kuruyemiş özellikle leblebi üzerine üretim yapan birçok firma var.
alım gücü yüksek olduğu için birçok firmanın şubesi de bulunmakta. organize sanayi bölgesi teşvik kapsamında olduğu için bazı büyük firmalar gelmiş. en son gittiğimizde uluslararası firmalar da bulunuyordu.
Bir zamanlar ise adından futbol takımıyla bahsettiriyordu. bildiğim kadarıyla en son süperlig'e çıkmaya yaklaşmışlar ve epey fenomen olmuşlardı.
Merkez nüfusu yetmiş binmiş. toplam nüfusu yüz bini geçmiş. bayburt,gümüşhane, tunceli gibi illeri geçmiş. gelişmesinde gli(garp linyitleri işletmesi) ve tunçbilek termik santrali etkili olmuş. bir zamanlar sosyal medyada fenomen olan tki tavşanlı linyit spor kulübünün bulunduğu yer. devlet yatırımları artık bitince organize sanayiye geçmişler. aynı zamanda çevresine göre merkezi bir yer. emet, hisarcık, domaniç, harmancık gibi yerler için de merkez noktası olmuş. aynı zamanda 43 çeşit leblebi çeşidiyle kütahya plakasına ulaşmışlar. bir de buçuk muhabbeti var. 43,5 diye. o da kırık leblebi dedikleri yarı leblebiden oluşuyor. evliya çelebi seyahatnamesinde havasından mı suyundan mı yoksa ulu bir sultanın nefesinden mi pek meşhur pekmezleri olur, demiş. sanıldığı gibi tavşan kelimesinden değil de adının başka yerlerden geldiğiyle ilgili rivayetleri var. bir tanesi leblebi ünlü olduğu için tavı şanlı. tav leblebilerin kavrulduğu hazneler. diğeri ise harguş. farsça tavşan uykusu. osmanlı'ya çeyiz olarak verilen emet,simav, tavşanlı bu topraklar üzerinde. osmanlı ile germiyan arasında geçiş yeri niteliğinde olmuş. birçok köy ve kasabası hâlâ bir boydan geldiği bilinmekte.
Köstebek lakaplı bir belediye başkanı vardır. batıda kütahya'nın bir ilçesidir. şehir planlamacısı bir belediye başkanı olduğu için şehir şantiye havasındadır. bir zamanlar tki tavşanlı linyitspor ile epey adını duyuran bir ilçe. ama en önemlisi ahmet uluçay gibi bir yönetmen çıkarması daha güzel. filminde şimdi yaygın olan ege konuşmaları çok daha dikkat çekicidir. Dinledikçe kendinizi masal aleminde gibi hissedersiniz. ilçe öğrendiğim kadarıyla linyit işletmeleri ve termik santral sayesinde bölgesine göre çok ileride. yeni yatırımlar yapılmaya başlanmış. organize sanayi işsizliği biraz rahatlatmış. daha da yapılacak olan yatırımlardan bahsediyorlar. bir de 43 çeşit leblebisi var. rengarenk.