tavla vs satranç

    42.
  1. Satrançta hiyerarşik bir düzen vardır.
    Tavlada bütün pullar eşittir, daha komünist bir görüşe sahiptir.

    Satranç mantık ve tedbiri öğretir.
    Tavla cesareti ve risk almayı.

    Peki hayat, her hamlesini oyuncunun seçtiği, öngörü ve ustalık sayesinde kazanacağı bir tür satranç mıdır?
    Yoksa sonucunu zarların saptadığı, kimilerinin şans, kimilerinin önceden belli bi yazgı olarak kabul ettiği bir tür tavla mıdır?
    8 ...
  2. 41.
  3. efsaneye göre
    hint imparatoru danışmanlarına, çocuklarının savaşta iyi düşünen başarılı birer general olmaları için bir yol bulmaları talimatını vermiş ve bu talimat üzerine imparatorun danışmanlarından herssabbin dahire adlı bir hint düşünürü (bkz: satranç) oyununu bulmuştur.

    daha sonra hint imparatoru, bir satranç takımını, yanında bir mektup ile birlikte, hediye olarak pers imparatoruna göndermiş. mektubunda oyunla ilgili hiç bir açıklama yapmamış ve pers imparatoruna;

    “kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha çok ileriyi görüyorsa o kazanır. işte hayat budur…”
    diye yazmış.

    pers imparatoru bu mesajı dönemin en alim veziri olan buzur mehir ile paylaşmış ve ondan önce oyunu çözmesini, sonra da karşılık olarak hint imparatoru’na hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini istemiş.

    tavla; karşılıklı 12'şer hane üzerine 15 tek renk ve 15 zıt renk ten oluşan pullar ile oynanan iki kişilik bir oyundur

    tavlanın 4 köşesi 4 mevsimi, içindeki karşılıklı 6'şar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah-beyaz pullar gece ve gündüzü, karşılıklı 12'şer hane günün 24 saatini simgeler…

    hediyesine iliştirdiği mektupta ise şöyle yazıyormuş:
    “evet, kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha çok ileriyi görüyorsa o kazanır.
    ama şansı da (bkz: zar) unutmamak gerekir.
    işte hayat budur…”

    zarların iyise geri kalan her şey boştur.
    işin garibi… zarların kötüyse de geri kalan her şey boştur.
    4 ...
  4. 7.
  5. tavla oynarken nargile içilir, satranç oynarken ise pipo.
    4 ...
  6. 13.
  7. tavla eğlencelidir, şansa ve o şansı yönetip yönetemeyişinize göre gelişen bir oyundur. oyunu biraz öğrendikten sonra standarda bağlarsınız, bütün iyi tavla oyuncuları aynı zarda aynı hamleyi yapar.

    oysa satranç oynayış stili kişiye özgüdür ve onu dünyanın en popüler masa oyunu yapan da budur. satranç tamamen zekaya bağlı bir oyundur, oyunu kazanmak iyi bir strateji kurmanızı gerektirir. üstelik bu stratejiyi her yeni oyunda yeniden kurmak ve tekrarlamamanız gerekecektir, yoksa rakibiniz sizin stilinizi öğrenecek ve kuracağınız en iyi plan bile sizin için bir açık haline gelecektir.

    satranç savaştır, politikadır.
    4 ...
  8. 4.
  9. satranç bir karşı hamle ve strateji oyunudur. tavla ise şans yönetim oyunudur. satranç politikadır, tavla ise iş hayatı.
    4 ...
  10. 9.
  11. tavlada yendiğin zaman rakibini itin götüne sokarsın, satrançta yendiğin zaman ise ''güzel oyundu'' diyip, tebrik edersin.
    5 ...
  12. 3.
  13. herkes iyi tavla oynamayı öğrenebilir, fakat herkes iyi satranç oynayamaz. tavla bir zaman sonra bir rutine oturarak gelen zara göre yapılan standart hareketlere dönebilir. her satranç oyunu kendine özgüdür. oyuncu karakterini ve zekasını daha çok yansıtır. tavlada zeka kadar şans faktörüde alınacak galibiyette önemlidir. satrançta şansa yer yoktur. tavlada zar tutarak oyunun kaderi etkilenebilir. satrançta böyle bir ihtimal yoktur.

    (bkz: zar tutmak)
    (bkz: tavla)
    (bkz: satranç)
    3 ...
  14. 14.
  15. tavla dostunla, satranç düşmanınla oynanır.
    4 ...
  16. 32.
  17. tavla. satrançta karşındaki senden iyiyse asla yenme şansın yok, mazeret de uyduramazsın. Ama tavlada yenme şansın var ve yenilirsen de şans deyip kendini uyutabilir ve moralini nispeten az bozarsın.
    3 ...
  18. 8.
  19. (bkz: batak)

    edit: yazar işbu entry'de tavlayla santrança gerek yok batak oynayın demek istemiştir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük