burası dini ve toplumsal baskının en üst düzeyde yaşandığı bir yerdir.kurtuluş savaşında bizim dedelerimiz savaşa gitmiş ve ganimeti buranın yerli halkı paylaşmıştır onun için kuyumcu çoktur birçok işe akıl erdirilemez burada.eğer zengin değilsen kız vermezler burası aynı köy gibidir.kadınları takı manyağıdır ve çoğu insan arsasını verip yeni apartman yaptırmıştır burada kütahyadan çok apartman vardır son yıllarda insanı öküzdür çoğu yerlisi altınarsa zenginidir bir o kadar yobazdır dincidir uçurum vardır ama sarraflarını kütahyadaki sarrafların 10 katıdır çoğu tarihi eser kaçaksıdır böyle zengin olmuşlardır kadınları çirkin olmasına rağmen kendilerini elit gibi görür akılalmaz çok şeyin yaşandığı yerdir tavşanlı köy gibidir üniversiteye gelecekler için akşam 8 de hayat biter çok görgüsüz olur buranın yerlisi.
ilçenin hastanesini dik bir bayırın tepesine kondurmuşlar oraya ambulans nasıl çıkıyor bilmem. aynı zamanda kütahya'ya 49 km uzaklıkta bir ilçedir. mükemmel güveç yapılır yolunuz düşerse mutlaka güveç ve pilav yemeden dönmeyin buradan. tabi leblebisi de meşhurdur.
Bir zamanlar ülke gündeminde olan Tavşanlı Linyitspor futbol takımı olan Kütahya'dan gelir olarak ileride olan 43,5 ilçe. Süper ligde olsalardı epey eğlenceli olurdu.
Tavşanlı isminin bir rivayete göre; "Tavı şanlı" olarak nitelendirildiği, leblebinin yapımında kullanılan tavlamak yani kavurmak anlamına geldiğinden dolayı isminin bu şekilde oluştuğuna inanılmaktadır. Bundan dolayı bu ilçeye Leblebi diyarı denilmektedir.
ilçe merkezine 4 km uzaklıkta Tepecik kasabası var. Yönetmen Ahmet Uluçay'ın memleketi. Burada üretilen dondurmalarla da son zamanlarda adını duyurmaya başladı. Bölgede yetiştirilen manda kaynağından doğal dondurma yapıyorlar. Yolu düşenlere tavsiye edilir.
Turkiye'deki önemli finansal merkezlerden biridir. Yastık altı, üstü, toprak altı, üstü her türlü paranın döndüğü, kişi başı harcama miktarının yüksek olduğu ilçedir.
Kırk üç buçuk* kütahyanın 104 bin nüfuslu en büyük ilçesidir termik santralleri ve kömür madenleri ile ünlüdür merkeze uzaklığı 50 km dir ve birde tavşanlı linyit sporla bilinir.
Burada para vardır derlerdi de inanmazdım. Merkezi olan Kütahya'yı geçmiş durumda. Anlattıkları bir durum var. Kütahya merkezin üç yüz bin nüfusu varken ilçenin yüz bine yakın nüfusu var. Aynı ölçeklerdeki bir bina Kütahya merkezde 150-170 civarındayken Tavşanlı'da 200 binden aşağı bina bulmak zormuş. Şehirde birçok bina daha yapılmadan satıldığı ifade ediliyor.
birinci murat zamanında yıldırım beyazıt'ın germiyan beyinin kızı ile olan evliliği vesilesiyle "gelinin çeyizi olarak" (kütahya, simav ve emet ile birlikte) osmanlı yönetimine geçmiştir.
Başbakan binali yıldırım ve enerji bakanı berat albayrak şehre gelecekmiş.
çeşitli işlerden dolayı buraya zamanında uğruyordum. şehir yaklaşık yüz binlik bir nüfusa sahip. şehrin gelişmesinde bölgede bulunan maden sahaları özellikle linyit etkili olmuş. bölgede devlete ait büyük bir linyit sahası var. ayrıca bir de termik santral.
Daha önceden de bölgeye birçok kez enerji bakanları geliyordu. şu an devlete ait sadece burası kalmış. ve zarar ettiğinden bahsediliyor.
bu bakanların her gelişinde bu kamuya ait işletmeler ya kismi olarak taşerona verilip bazı bölümleri özelleştirildi ya da termik santral gibi satıldı. şimdi yine bakan geliyor. büyük ihtimalle bu gelişle de devlete ait olan son işletme de satılacak. yoksa boşuna gelmezlerdi.
kütahya'nın en büyük ve gelişmiş ilçesi. inegöl ve domaniç üzerinden iki defa gitmişliğim var buraya, aklımda kalan tek şey moymul mahallesi ve aldığımız sıcacık leblebiler.
ayrıca bayrak yakma konusunda karışmış ilçe, eğer iddialar doğruysa helal olsun vatansever kardeşlerimize.