Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk- Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
"Bir Tatar bir başkasını aşırı şekilde dövdüğü zaman, ona derhal içecek şarap verirler. Kabul edince hadise tatlıya bağlanır." -Ricoldus de Monte Crucis, Doğu Seyahatnamesi (Kronik Kitap, 2018).
Aslında sarışın-mavi gözlü veyahut kızıl-yeşil gözlü olmalarına rağmen altın orda devleti döneminde moğol boylarını asimile edip bünyelerine kattıkları için günümüzde ekseriyetle çekik gözlü,köse,kısa boylu olmuşlardır
Hunlar-avarlar'ın torunları olan topluluklar tarafından kurulan bulgar birliğinin günümüzdeki torunlarından birisidir bulgarların bir kısmı tunaya göç edip bulgaristan da slavlar ile karışıp benliğini yitirirken (isimlerini slavlara vermişlerdir) volga da kalanlar kendi hanlıklarını kurar ve islam dinine geçerler ondan sonra bölgeye kimek,kıpçak ve sibirler gelince karışarak kumanlar ortaya çıkar bu karışıma dahil olmayanlar (bkz: cuvaş) olanlar (bkz: tatar) olacaktır moğol istilası da başlayınca mangıt,kalmık gibi birçok moğol kökenli halk da bölgeye kumanlara karışır ve tatar adını alırlar bu tatar adı da kumanlara karışarak eriyen moğol aşiret konfederasyonun adıdır
Tanım:türk kökenli türkçe'nin kıpçak şivesini konuşan bir halk türkiye türkleri ne kadar türkse bunlar da o kadar türk ne eksik ne fazla.
Bir nevi ana vatanları bugün kuzeyde olan , kan bağlarında Türklük ve bazılarında az da moğolluuk bulunduğunu duyduğum ırk. Selçuklu zamanında irtibatımız fazla olmamış Osmanlı zamanında ise yanımızda tuttuğumuz Kırım hanlığının kurucularıdır.