Her karakterin müthiş oynadığı seridir. Genç yavuklu hariç tabii. iki filmdeki baş kötü karakterler de mükemmel rol çıkarmışlardır. ilk filmdeki Tatar ın isyanı başlatma sahnesi akıllardan kolay kolay çıkmaz. Şöyle ki idamlık arkadaşının haksız yere hücreye atıldığını duyduğu anda yemek yediği kabın içindekileri yere dökerek kabı masaya vurmaya başlamıştır... Ve bu kıvılcım olur diğer mahkumlar için.
Gerçek hayatta nefret ettiğim Kadir inanır a saygı duyduğum seridir, mükemmeldir vs vs.
sanıldığı gibi başroldeki ramazan tatar falan değildir. öz be öz aslan gibin türk yiğididir.çünkü o birrrr kadir inanır'dır.evet yazıldığı üzere başrol oyuncusu kadir inanır'dır,film bir hapishane de geçmektedir.tatar ramazan mapustadır.bir filmi zorla izlersen aklında da bu kadar az kalır.bir zamanlar babamın zoruyla izlemiştim de:(
tv'de defalarca izlememe rağmen hızımı alamayıp 2 bölümünü internetten indirdiğim ve severk izlediğim, kadir inanır'ın başrolde oynadığı güzel film. bu filmde tatar ramazan rolüne kadir inanır cuk diye oturmuştur. film tatar ramazan(1990) ve tatar ramazan sürgünde(1992) olmak üzere iki bölümden oluşur. filmde
-zeynep rolünde esin moralıoğlu'nu,
-Abdurrahman Çavuş rolünde hayati hamzaoğlu'nu,
-Meydancı Mustafa rolünde Yaman Okay'ı
-Aksekili rolünde Kazım Kartal'ı
-cıbıl halil rolünde Hikmet Taşdemir'i
-Kirmastılı rolünde Yıldırım Gencer'i
-Bıçkın Cafer rolünde ise Turgut Bağır'ı görmekteyiz.
filmdeki replikler, oyunculuk ve müzik müthiştir bu filmde.
filmin hikayesi şöyledir:*
ramazan bir çatışma sonucu abidin ağa'nın oğlunu öldürür ve hapis yatar. bu arada zeynep ramazan'ı bu süre boyunca beklemiştir. abidin ağa kan davası güder. ramazan çıktıktan sonra bir gece onu sıkıştırırlar ve ramazan'ın elinden bir kaza çıkar ve ramazan hapse döner. hapiste de başı derde girer, hapisteki koğuş ağası mustafa'yla kavga eder ve onu öldürür.
böylelikle sürgüne gönderilir.
tatar ramazanın öyle bir ünü vardır ki sürgün edildiği hapishanede bunu duyan, o hapishanenin ağası abdurrahman çavuş tırsar. diğer mahkumlar içinse bu bir umut kaynağı olmuştur. ramazan düzene karşı gelir, ağayla çatışır ve onu öldürür.
film,
*görevliler: kim vurdu
-mahkumlar: "Ben vurdum,ben vurdum,biz vurduk,biz vurduk,evet biz vurduk"
+tatar ramazan : "Burada vurulması gereken biri vardı onu da ben vurdum lan. gücünüz yetiyorsa gelin alın. Benim adım tatar ramazan." replikleriyle sona erer.
türk sinemasının başyapıtlarından. her filmi defalarca izlenesi dramatik seri. ayrıca esin moralıoğluyu "gözüstü bıyık"la görebileceğiniz bir film. galiba 17 yaşında falanmış film çekilirken.
filmin bir yerinde gardiyan avluda mektupları dağatırken "ahmet kaya" der ve bir kişi koşar mektubu alır. bu sahne bana "acaba o kişi ahmet kayamıydı?" sorusunu sordurmuştur hep.