Burunda bulunan ve elle iki parmak arasına alıp oval hareket yaparak kıvama getirildikten sonra halıaltı,duvar,sıraaltı,masaaltı gibi yerlere yapıştırılabilecek kuvvetli yapıştırıcı mesafesinde gördüğüm sümüktür.
1-Yosun tatak:
Bu tataklar yassı bir görünümde olmakla beraber burnunuzun genellikle arka kısımlarına yerleşir. Yassı yapısı sayesinde nefes alıp verirken hissedilmez. Bu nedenle bu tatağın fark edilmesi zordur. Burnu parmakla yoklarken tesadüfen tespit edilir ve çıkarılır.
2-Menteşeli tatak:
Yosun tatağın ilerlemiş versiyonu olarak nitelendirilebilir. Artık ağırlığından dolayı taşınması zorlaşan tatak, bir ucundan kendisini boşluğa bırakır. Böylelikle nefes alıp verirken menteşeli bir kapı gibi burnunuza vurur, ayrıca "fiuuivvv" gibi sesler çıkarmanıza neden olur. Bu nedenle tespit edilmesi çok kolaydır.
3-Yumuşak tatak
Bu tatak türü özellikle burun akıntılı hastalık sırasında ve sonrasında görülür. Burnun arka kısımlarında kaşıntıya sebep olması nedeniyle kuvvetli bir nefes verilerek ön tarafa doğru getirilir. Parmakla alınması çok kolay ancak kurtulması çok zordur. Yapışkanlığı nedeniyle diğer tataklar gibi top yapılıp atılamaz. Mutlaka peçete gibi başka bir nesnenin üzerine sürülmesi gerekir.
ilkokul yıllarinda sıraya sıvanmış olarak bulunan, ilerki yıllarda aradabirde olsa toplu taşıma araçlarinda karşılaşilan, en üzücü olani ise üniversite koltuklarının altinda denk gelinen sıvımsı dost..
burunun en uç - üst kısmında olusur genellikle, ve başparmağı kullanarak en rahat şekilde bertaraf edilebilir.
sonrasında ,işaret parmağını başparmağın yanına getirerek, "süper olmuş abi" veya "sen bölesin olm işte, bölesin..." işaretini yapıp, işaret parmağı kaydırılmak suretiyle tataktan yaklaşık 1 - 2 m uzaklaşılmış olur.**(tatağın kütlesi ve eğik atışaçısına ,ve işaret parmağının tatağa uyguladığı newton güce göre değişiklik gösterebilir.)
kıvamı oldukça önemli olan sümüktür kendileri...akışkan oldugu kadar yapışkandır da, bırakmak istesenizde o sizi bırakmak istemez, genelde bir yere bırakma mücadelesinin sonuç vermemesiyle beraber, herhangi bir yer göze kestirilir ve bırakılıp kaçılır.