enerjiden tasarruf yapabilen bir ampül cinsi.
yayınlanan genelgeyle kamu kurumlarında kullanılması istendi.
ihaleyi kazanan kemal unakıtan' ın kızının firması.
yıllık cironun 5 milyon ytl olacağı düşünülüyor.
yorumsuz.
halihazırdaki 4 kişilik koruma araçlarının başbakanlığa yetmeyip de 7 şer kişilik jiplerin alınması ve cumhurbaşkanlığı ödeneğinin son on yılda görülmemiş bir biçimde artırılması ile akape'de rastlayamadığımız özelliktir.
tabi bu müsrifliklere türban yandaşı yök başkanına hediye edilen son model zırhlı mercedesleri, diğer yandaş ve şakşakçılara tanınan imtiyaz vesaire vesaireleri de eklemiyoruz hamdolsunvesselam.
enerji tüketimini azaltmak için tercih edilen ampullerdir.
Yapılan araştırmalar enerji tasarruflu ampullerin kullanım şeklinize bağlı olarak cildinize zarar verebileceğini ortaya koyuyor. Normalden daha yüksek ultraviole ışın yayan enerji tasarruflu ampuller cildinize zarar verecek seviyede zararlı ışın yayabiliyor.
The Independent gazetesinin haberinde ingiliz hükümetinin Halk Sağlığını Koruma Birimi'nin yaptığı tedbir amaçlı duyurudan bahsediliyor. Yapılan araştırmanın detaylarının da yer aldığı haberde tasarruflu ampulden yayılan UV ışınlarına maruz kalan kişilerin egzama, deri veremi ve benzer hastalıklara yakalandıklarının saptandığı belirtiliyor.
Kompakt florasan lamba ları olarak da tabir edilen enerji tassarruflu ampüller, yaklaşık yirmi yıldır piyasada yer alıyor ve sadece iki türü bulunuyor. Biri içini net bir şekilde görebildiğimiz 'açık' ampuller, diğer türü ise 'kapsüllü' denilen ikinci bir koruma katmanına sahip olan ampuller.
Araştırma cilde çok yakın tutulan ve 'açık' olarak nitelendirilen ampullerin bir tanesinin, yazın günün en sıcak saatinde güneşin verdiği zarar kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu zarar ampul cilde çok yakından temas ettiğinde daha büyük hasar verirken, ampul insan derisinden uzaklaştırıldıkça verdiği zarar da azalıyor.
tasarruflu ampulün tehlikesi
13 ağustos 2011
son yıllarda çok tercih edilen ampullerin yaydığı ışık en az baz istasyonları kadar tehlikeli...
baz istasyonu tartışmaları devam ederken,istanbul üniversitesi cerrahpaşa tıp fakültesi biyofizik öğretim üyesi prof.dr. tunaya kalkan ilginç bir çıkış yaptı. tasarruflu ampullerin de tehlikeli olduğunu savunan kalkan, yaydıkları zararlı ışınlar cep telefonlarından, baz istasyonlarından daha yüksek dedi.
avrupa ve amerikada tasarruflu ampuller üzerinde çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyen kalkan sözlerine şöyle devam etti: elektrikli cihazların sadece ihtiyacı karşılayacak şekilde kullanılmasını tavsiye ediyorum. tasarruflu ampullerin yaydığı ışık tehlikeli. 1960lı yıllarda bu tip ışınların frekanslarının düşük olduğunu sanırdık. ancak incelemeler bunun tersini gösterdi.
çok dikkatli kullanin
dicle üniversitesi biyofizik ana bilimdalı öğretim üyesi profesör süleyman daşdağ dateknolojigeliştikçe elektromanyetik kirliliğin de arttığını söyledi. daşdağ avrupada tasarruflu ampullerinin kullanımı konusunda halk yönlendiriliyor. küresel ısınmanın etkilerinin azaltılmasında tasarruflu ampullerin katkısı olacağını iddia eden bilim adamları var. ancak kanıtlanmadı. bu ampullerin dikkatli kullanılması gerekir dedi.
1 metre uzakta olmalı
fransız araştırma merkezleri crrirem ve vito tarafından yürütülen çalışmalar, tasarruflu ampullerin kullanıldığı mesafenin son derece önemli olduğunu gösterdi. fransada yapılan bu araştırmalarda tasarruflu ampullerin uygun mesafede kullanılmadığında ultraviyole b ve c ışınlarını yayarak cilde ve gözlere zarar verdiği tespit edildi. 1 metreden daha yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulü ciddisağlıksorunlarına yol açıyor. *
Fakirin, hesabını bilmek isteyenin bi gıdım aydınlığıdır.
Bir yerlerde okumuştum paylaşmak isterim :
DiKKAT!
Bir tasarruflu ampul kırıldığında...
Bir tasarruflu ampul kırıldığında şu yönergeleri takip edin;
1. Derhal odayı kırıklara basmadan terk edin.
2. En az 15 dk o bölgeden uzak durun ve ortamı iyice havalandırın.
3. Kırıklara ve civa partiküllerine çıplak el ile dokunmayın.
4. Kırıkları ve yerlere saçılan cıva partiküllerini temizlemek için elektrik süpürgesi kullanmayın. Saçılan cıva partikülleri elektrik süpürgesi sayesinde ortama yayılarak solunum yoluyla zehirlenmelere sebebiyet verebilir.
5. Plastik eldiven takın ve yerdeki cam kırıklarını bir faraşın içine süpürün. Civa partiküllerini ise ıslak bir mendil veya yapışkan bant ile temizleyin.
6. Faraşta topladığınız parçaları kilitli bir poşete veya bir plastik torbanın içine atın ve ağzını iyice kapatın.
7. Plastik torbayı evsel çöplerin içine atmayın. Bunun yerine pil atık kutusuna veya belediyelerce tehlikeli atıkların toplandığı veya imha edildiği yere götürün.