-Yani eğer newton haklı olsaydı o zaman belirsizlik teoremi olmazdı...
+Şu anda senin bir elektronun hızını ölçemiyor olman onun belirsiz olduğu anlamına gelmez
-gelir
+ispatla
-sen ispatlamadığımı ispatal
+sen az evvel ispatlamadığımı ispatla
-hayır
+... sadece hayır diyerek bir tartışmayı bitiremezsin ilk olarak neden hayır olduğunu söyleyip argümanımı çürütmen gerekir ki ben de seni çürütebileyim, şu an hayır diyerek tartışmıyor gereksiz karşı çıkıyorsun!
-... Hayır
+@½##£½#£ *
tartışmayı bok etmek istiyorsanız başvurabileceğiniz yollardan biri de "acimaya dayali arguman". ecnebilerin deyimiyle: appeal to pity, çalışma şekli, karşıda acıma hissi yaratmaya çalışarak fikrini doğrulatmaktır. örnek:
- hükümetin şu zamanda kuzey ırak'a girmesi hem ekonomik sebeplerle hem toplumsal barış nedeniyle yanlış bir karardır. biraz daha beklemekte fayda var.
+lan orda sıcak yatağından yorum yapmak kolay tabi, mehmetçiklerimiz karda kışta biz rahat yaşayabilelim diye hayatlarını ortaya koyarken sen ne skime konuşuyosun bik bik? bizim şehitlerimizin ruhu adına sus!!
- hakan şükür yaşlandı aga artık oynamamalı, faydalı olamıyor.
+lan dallama, ne kadar hizmetleri oldu hakan'ın türk milli takımına. kaç golü var biliyor musun? hakan gibi iyi kalpli ve başarılı bir oyuncuyu takıma almayarak küstürmekle eline ne geçecek? çok hassas bir insan hakan şükür.
ecnebilerin appeal to spite da dediği, türkçe'ye "acimaya dayali arguman" olarak çevrilebilecek bir tartışma bezdirici vardır. bu tüm safsatalar arasında argumentum ad hominem ile beraber en sinir bozucu olanıdır zannımca ve insanda sikerim tartışmayı ben argumentum ad baculuma geçip dağıtıcam ortalığı hissi verir. bu safsatada olay, size geçmişte bir kötülüğü bulunmuş, ya da gelecekte kötülükte bulunacak bir kişinin dediği-yapacağı her şeyin yanlış olduğunun kabul edilmesidir. misal:
- obama'nın seçilmesi iyi oldu, dünya bir 4 sene daha cumhuriyetçileri kaldıramazdı. umarım dediği demokratik ve uzlaşmacı atılımları gerçekleştirir.
+vatan haini misin lan sen? adam ermeni soykırımını tanıcam diyo, onu mu istiyosun?
- ama dünya türkiye'den ibaret değil ve cumhuriyetçiler dünyayı becermeye devam edeceğine varsın kabul etsin, hem abd'nin eline mi bakıyoruz hakkımızı savunmak için?
+sus sus mına kodumun komünisti, ermenileri soykırdı diyosun türkler yani, pes valla.
iğrenç bir tartışma öldürücüsü olarak "genetige dayali arguman". tartışılan şeyi değil de, tartışanın kökeni, tartışılanın kökenini vurgulayarak onu doğrulama-yanlışlamadır. ecnebiler "genetic fallacy" der:
- dersim isyanıyla meşhur tunceli'li kemal kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şüphelidir.
burda diyor ki zaman gazetesi, bu adam tunceli'li, tunceli zamanında cumhuriyet devrimlerine isyan etmiş otoriteyi reddetmiş. e demek ki bu adam da devrimleri reddeden bir isyancı. böyle bir adama nasıl inanabilirsiniz?
- atatürk sabetaycıların bol bulunduğu selanik şehrinde sabetaycı birinin açtığı şemsi efendi ilkokuluna gitti. demektir ki atatürk bir sebetaycıdır, en azından sebetaycılara hizmet etmiştir. bu durumda yaptıklarını doğru kabul edemeyiz.
bir çeşit yöntem olarak "yenilige dayali arguman".
ecnebiler appeal to novelty de derler.daha yeni olanın, sadece daha yeni olduğu için haklı olduğunu savunur. misal:
- islam en son din kardeşim, o yüzden budizmden de hristiyanlıktan da hinduizmden de şamanizmden de daha doğrudur
+e tarrağım her dinin mensubu kendini tek haklı görüyor, ben en haklı da değil tek haklı, daha yeni olması kanıtlamıyor bir şeyi
- abicim bak sosyalizm eskide kaldı, yeni trend muhafazakarlık-neo liberallik. aşın artık aşın
+ilginç kardeşim faşizm de sosyalizme göre yeniydi, o da mı haklıydı a.q? bir çeşit yöntem olarak "yeniliğe dayalı argüman".
ecnebilerin "slippery slope fallacy" dediği, türkçe'ye, "guvenilmez egilim safsatasi" olarak çevrilebilecek bir yöntem var tartışmayı piç etmek için. bu olayda, verilen bir ödün veya koyulan bir yasak, bir kere gerçekleşti mi, devamının çorap söküğü gibi geleceğini öngörerek savın yanlışlanması yapılır. oysa bir yasak koyulunca veya ödün verilince onun çok daha fazlasının ardına gerçekleşeceğinin bir kanıtı yoktur. bunlar ardının geleceğinin garantisi değildir. o yasak veya ödün oradadır ve sadece kendilerini ilgilendirir. şimdi örnekler:
-kürtlerin dilini serbest yaparsak bütün etnik kökenler ister, önü alınamaz.
yanlıştır, çünkü kürtçe'nin eğitim diline girmesiyle lazca veya çerkezce'nin de girmesi gerektiği sadece düşüncededir. gerçekten bu olacaksa bile, bu ancak deneyerek öğrenilebilir. kürtçe'nin serbest olması tek başına bunun kanıtı olamaz.
-alevilere verirsek satanistler de ister.
burada aleviler için ibadet yerleri yaygınlaştırılırsa, satanistlerin de böyle bir talebi olacağı, bu yüzden alevilere ve sünni dışındaki inançlılara ibadet yeri yapılmaması gerektiği savlanıyor. oysa satanistlerin böyle bir istekte bulunacağı şüpheli, hatta realitede komiktir.
-türban üniversitelere girerse anaokullarına kadar yayılır.
belki türbanı üniversiteye sokmak isteyenin böyle bir isteği vardır ama şu durumda bunun kanıtı yoktur. üniversitelerde türbana izin verilmesi, anaokullarında da verilmesini zorunlu kılmaz.
çok güzel gelişen fikri bir tartışmayı anlamsız girişlerle kabız etme hali.
örneğin eğer atatürkle ilgili bir tartışmada araya nezyen tevfik'in olduğu iddia edilen şiir girerse tartışma bitmiştir. herkes boyunun ölçüsünü alır ve sıvışır aradan. sonra bir de arkadan bağırır korkaklarrrrr.
diğer bir yöntem de muhataba hakaret etmektir. yani tartışmada konudan uzaklaşmak için rakibe saldırma metodu.
"örneğin bunu anlamak için düşünmek lazım tabi." gibi istihzalı bir ifade bırakın tartışmayı piç etmeyi, tartışmanın ebesinin .mına bile koymuştur. öyle ya düşünme dersleri almak lazım muhataptan.