300.000'in üstündeki nüfusuyla çoğu ilden büyük olan mersin ilçesi. hıristiyanlığın ikinci önemli ismi aziz paul tarsus doğumludur. adına bir de kilise bulunur. yaz sıcağı çekilmez, kış nedir bilinmez. hemen hemen her kavşağında havuz bulunur. park - bahçe sayısı tavan yapmıştır. pek çok değişik etnik kökenli insan birarada yaşar. araba ile adana merkeze yarım saat, mersin merkeze 15 dk uzaklıktadır. otogarı * türkiye'nin en modern otogarlarından biridir. şehrin önemli spor takımları tarsus idman yurdu ve tarsus belediye bayan basketbol takımıdır. tarım, önemli gelir kaynaklarındandır. üzümü * ile meşhurdur.
tarihi yerleri: kleopatra kapısı, st. paul kuyusu, roma yolu, antik kent, gözlükule, donuktaş, jüstinyen köprüsü, altından geçme, ulu camii, saat kulesi, şahmeran hamamı, makam-ı şerif camii, türkistanlı mencik baba türbesi, kırk kaşık bedesteni, mehmet felah türbesi, ortodoks rum kilisesi, hz. danyal peygamberin kabri.
gezilecek yerler: devlet parkı (halk arasındaki adıyla baraj), namrun ve gülek yaylaları, tarsus şelalesi, eski tarsus evleri, tarsu alışveriş merkezi, regma outlet, eshab-ı kehf( yedi uyurlar) mağarası ve sit alanı, oyuncakistan(diğer ismiyle eski park-büyük park), yarenlik alanı.
yöresel lezzetler: humus, tantuni, cezerye, tarsus çöreği, analı kızlı, atom (içerisinde bal, hindistan cevizi, çilek, kivi, muz, çikolata kaplı fındık, antepfıstığı, fındık, ceviz ve süt bulunan bir çeşit meyve suyu), fındık lahmacun, içli köfte, mamül.
kardeş şehirleri: langen/almanya, aznakay/tataristan, hatai/azerbaycan, malmö/isveç, essik/kazakistan, eceabat, muğla, antalya.
il olmayı çoktan haketmiş ancak adana ve mersin arasında kaldığı için il yapılmadığına inandığım mersin'in güzel ve büyük ilçesi. tarsus il olursa yarım saat içinde üç şehre uğranabilinecek dünyadaki tek bölge olur sanırım.
Saat 8'den sonra duble yolların saglı sollu boş oldugu beliren, Suyu gereginden fazla pahalı bir memleket (1 ocaktandan sonra indireceklerdi hadi bakalım...
en eski ilkokulu olan misak-i milli iöo dan mezun oldum, en eski lisesini; tarsus lisesi ni bitirdim.
şehirdeki tek bar olan daisy de kapanana kadar dost muhabbet ve alkol üçlüsünden sonra çakır keyif kafayla kent paça salonunda içilen kelle paçanın * oradan kalkıp ctl karşısındaki ibo ustadan yenen kadayıf üstü dondurmanın tadı hala damağımda.
2010 verilerine göre nüfusu 342.601 olan ,yaz aylarında gece saat 12'de sıcaklığın 30 derece olabildiği ,hiçbir şekilde yapacak bir şey bulamadığınız nadide şehir.
yıllarca mhp'nin kalesi olarak lanse edilen bu seçimde chp'nin aldığı türkiye'nin en tarihi yerlerinden.
her yerinden tarih akar, romalıların medeniyeti burada kurduğu, yedi uyuyanların burada yaşadığı söylenir. cıvıl cıvıl ve her daim sıcak bir memlekettir. mersin iline bağlıdır.
toroslarla çevrelenen kendi halinde huzur dolu bir kenttir benim gözümde. her ne kadar hakkında her tür suçun işlendiği bir yer olduğunu duysam da. yazları çok sıcaktır ve mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Türkiyenin bir çok ilinden çok daha büyük, gelişmiş ve zengin bir ilçedir.
şehrin belediye başkanı 4 dönemden beri aynıdır.
Son yıllarda yapılan yarenlik alanı şehrin abazalar pazarı olmuştur. yarenlik alanında yürüyenden çok yol kenarında oturan insanlara, oturanlardan çokta yasak olduğu halde bisiklet ve motorla gezen insanlara rastlanır.
en gözde mekanları kafeler sokağında bulunur. kafeler sokağı eski tarsus evlerinin restore edilerek yeniden kazandırlımış sokaklarına verilen isimdir. trafiğe kapalı olan ve nadir bulunan ortamlara sahip bu sokağın en gözde mekanları arena bar, ikizler bar, atlantis cafe, sempol kafe ve gizli bahçedir. arena ve ikizler bar müziğin ve ortamın en üst düzeyde keyif verdiği mekanlardır.
Kafeler sokağı sadece bar ve kafelerden ibaret değil tabi. muhteşem bir dekore sahip bir otel ve meşhur (bkz: st. paul kuyusu) da bu sokakların ana giriş kısmında bulunur. inci boncuk satan dükkanlar ve resim atölyeleri de bu sokakta yer alır.
Kafeler sokağından çıkıldıktan sonra en çok gidilen yer marka haline gelen kent restoranttır. Şehirde anadolu sofrası, yıldırımlar restorant ve beyti kebap gibi damak tadı konusunda kendini aşmış yerler vardır.
Kafeler sokağı dışında bulunan birde viva kafe var. viva kafenin en dikkat çekici yanlarının başında sahibinin (bkz: cem yılmaz) kişisine son derece benziyor olmasıdır. gidilmesini tavsiye ederim. çok kaliteli bir mekandır.
Yani tarsusta eğlencenin, gezip tozmanın, amatör müzik gruplarının haddi hesabı yoktur.
Antik sahaf en tanınmış kitapçıdır. yok yoktur. aranılan her kitap kesinlikle bulunabilir. bulunması zor eski kitapları da nerden bulup getirtiyor halen anlamış değilim.
tarihi (bkz: kırkkaşık bedesteni)de muhteşemdir. içerisindeki hediyelik eşya ve incik boncuk dükkanlarının dekorlarıyla da ayrı bir güzellik kazanmıştır. bu çarşıya gidilipte kaynar içmeden çıkan insanın aklı yoktur derim.
şehrin 8000 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu öğretildi bize. türkiyenin elektrik üreten ilk barajı, anadoludaki ilk kanalizasyon hattı bu şehirdedir.
tarihi roma yolu şehrin merkezine ayrı bir güzellik katmaktadır. (bkz: kleopatra kapısı), donuktaş, kliseler, eshab-ı kehf, (bkz: gözlü kule höyüğü ve amerikan koleji) şehrin tarihi değerlerinden sadece bir kısmı. Ayrıca (bkz: şahmeran efsanesi)nin yaşandığı yer olarak bilinen şehirdir. efsanenin makamda ki bir hamamın tavanında bulunan kan lekeleri ile ispatını üstlenmiş yaşlı amcalar da halen mevcuttur.
sanayisi bitik durumdadır neredeyse. sonunda tarihi berdan fabrikasını da yıkarak yerine büyük bir alışveriş merkezi inşaatına başlamışlardır.
en uzun şehir içi otobüs hattı (bkz: beydeğirmeni) - (bkz: ülküköy) hattıdır. en çok kazandıran hatta bu hattır. zira bu hatta tek tip kooperatif otobüsleri gitmektedir.
tarsusta, (bkz: hayırdır qardaş), (bkz: heye), heyye, heyeeee, qosturuyoruk, senide mi kesek yani ha! gibi kelime grupları oldukça fazla kullanılır. özellikle "heye" kızlarının ağzına pek bir yakışmaktadır.
şahsım için eksik olan tek şey halen kaliteli bir stüdyosu bulunmamasıdır.
atomu, bici bicisi, şalgamı derken velhasıl kelam gerçek bir şehirdir.