Tarsus Amerikan Lisesi, Türkiye'de ve dünyada çalıştıkları alanda başarılı olmuş birçok kişinin eğitim gördüğü okuldur. Neredeyse kuruluş yılından beri bu özelliğini geliştirerek sürdürmüş ve her dönemde bu açıdan ilgi gören ve takdir edilen bir kurum olagelmiştir. 116 ıl içinde, aralarında politikacı, hukukçu, mühendis, iktisatçı, doktor, sanatçı, sporcu, bilim adamı, sanayici, diplomat ve medya mensuplarının bulunduğu binlerce kişiyi mezun etmiştir. Günümüzde, "Türkiye için liderler dünya için liderlik" sloganının anlayış olarak da savunan ve gerçekleştirmeye çalışan Tarsus Amerikan Lisesi bu yaklaşımla değişen çağın değişen koşullarına uygun eğitim ve öğretim hizmetini sürdürmektedir. Hellenistik Çağda, Tarsus ünlü bir üniversiteye sahipti. Daha sonraki dönemlerde eğitimin önemsendiği bir yer olmasına karşın, açılan eğitim kurumlarının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Günümüzde, bir anlamda Tarsus Amerikan Lisesi bu boşluğu doldurmaktadır.
eğer adana'da bir arkadaş ortamında pek konuşmayan burnu havada birileri herkesten ayrı birbirleriyle konuşuyorsa bunlar büyük ihtimalle tac'lidir..
(bkz: gündoğdu)
(bkz: bilfen)
(bkz: bilimkent)
(bkz: çağ)
hurriyet gazetesi, "her haltı erotizme bağlayan" kose yazarlarindan ayse arman'ın mezun olduğu okuldur. bu okul bir dönem, internette kendine bir sayfa hazırladı. bu sayfada okulun fotoğrafını koydu. bu fotoğrafı aldı bilmem kaç bin eşit parçaya böldü. daha sonra her bir parçasını satmak üzere için yüklü bir mebla biçerek okulun gelişimi için bağış topladı. her satılan puzzle parçasına bağışçının adı yazıldı. bence mezunların geride bıraktığı en güzel anı ve süper bi fikir.
üsküdar amerikan ve izmir amerikanla kardes okullardır...cukurovadaki diger liselerle kıyaslanmayacak derecede üstün olmasına rağmen oldum olası sürekli bok atılmaktadır **
amerikan kültürünün esiri olan öğrenciler yetiştiren, yapılan bilgi yarışmalarında genellikle amerkayla ilgili soruların olduğu turları geçebilen, tarsus'un en zengin ailelerinin öğrencilerinin okuyabildiği; insan irisi öğrencilerinin genellikle tarsusta bulunan okulları bastığı, polis tarafından yakalansalar bile her birinin babası ya da annesi yüksek bir mevkiye sahip olduğu için haklarında hiçbir zaman soruşturma açılamayan öğrencilere sahip okul.
binası eski olan okuldur. semtinin de pek iç açıcı olduğu sölnemez. okulun önünde gayet sıkı bir güzvenlik vardır ve ilginçtir okul önünden normal zamanlarda araba geçmemektedir.
eskiden yatılı da okunabilen okuldur. lakin yatılı okuyan abiler ufak kardeşlere sürekli emir verdikleri için okul yönetimi bu uygulamayı devre dışı bırakmıştır. tekrar yatılı sisteme geçip geçmediklerini bilmiyorum.
ayrıca eğitim olarak ciddi anlamda başarılı bir okuldu ta ki özel okul sınavlarına olan rağbetin azalmasına kadar. astronomik rakamlardan dolayı insanlar bu tarz okullardan elini ayağını çekmeye başlayınca vakt-i zamanında en başarılı çocukları okuluna kabul eden t.a.c sıfır puanla bile kapıları sonuna kadar açmak zorunda kaldı. yine de başarıları devam etmektedir fakat eskisi kadar değil.
bir diğer avantajı ise amerika'da üniversite okumak isteyenler için çok iyi bir basamaktır. özellikle sporda başarılı olan öğrencilerine amerika üniversiteleri yüzde yüz burs vermektedir.
okuyanların ailelerinin çok azı bile istanbulda doğmuş büyümüş ve yaşamış olsalardı çocuklarını bu tarz bir okulda okutamazlardı gerçeği söz konusuyken tüm öğrenci ve mezunlarının şımarıklıkta sınır tanımadığı hededir.
nedense dışardan bakan herkesin öğrencilerini şımarık olarak değerlendirdiği okuldur. ama gelgelelim bu okuldan çok büyük isimler çıkmış olduğu bir gerçektir. öğrencilerinin büyük bir kısmının yurtdışıyla bağını kuran, sosyal alanda sonsuz fırsatlar sunabilen, MUN ISTA gibi klüpleride bulunan, içinde okuyan öğrencilerin aşık olduğu okuldur burası.bu 5. yılım,3 yılım kaldı,isterdim ki daha çok senem burada geçsin.
son zamanlarda bazı gazetelerde bu okulda abi işkencesi var gibi bazı yazılar çıkmıştır, bu haberler asılsızdır.abi ablalık bambaşkadır bu okulda. herkesin tatması gerekmektedir bu duyguyu. abi ablalar farklıdır bu okulda, derslerde yardımcı olurlar, dertlerini anlatırsın yardımcı olurlar, küçük sınıflar için eğlenceler ve yemekler organize ederler. her cuma törenden sonra okul marşları hep bir ağızdan okunur bağıra bağıra herkes hisseder tac sevgisini.bu marşlardan birkaç tanesini şu şekilde yazayim.
yaşa var ol tac seninleyiz birlikte
seviyoruz seni biz yaşıyoruz seninle
bizim gerçek sevgimiz,işte eleleyiz(bu kısım söylenirken öğrenciler elele tutuşup ellerini havaya kaldırırlar)
cehennemler yıkılsa ölmez bizim sevgimiz
şampiyonlar yaratan bir okulun kanıyız
tufanlarda yıkılmaz tac'miz aşkımız
bizim gerçek sevgimiz,işte eleleyiz
cehennemler yıkılsa ölmez bizim sevgimiz
ve efsane bir marş olan efsane de şu şekildedir.öğrencilerin hepsi iki gruba ayrılır karşı karşıya geçer ve söylerler
+efsane yazdın tariha tac
-aşık ettin renklerine tac
+ölüm olsa dönemeyiz bu yoldan
-canım fena olsun sana tac
öğrencilerinin tüm diğer gençlerden kendini soyutladığı parayla öne çıktığını düşündüğü lise. evime yakın olduğundan hergün önünden geçmek zorunda kaldığım lise. ücretsiz olarak çok daha iyi bir eğitim veren benim güzel lisem akbal'ı çekemeyen lise.
ayrıca: çevresini genişlettikçe genişleten gözlükule höyüğüne gözünü diken adı gibi emperyalist lise...
amerika'nın yurtdışında bulunan okullarından birisidir. geçmişi çok eskiye dayanmaktadır ve 1888 yılında kurulmuştur. ilk adı st. paul's institute at tarsus'tur.
zamanın bu şer yuvasının ilk müdürü hartune jenanien, adana da ikamet ettiği zamanda dönemin valisi abidin paşa tarafından şehirden kovulmuştur. sebebi ise malum olunacağı üzere adana da protestan cemaatine vazilik yaparken yalan yanlış blgileri cemaatine aktarması ve halk arasında huzursuzluk çıkmasında rol oynamasıdır.
Halen daha Amerikan heyetine bağlı okuldur. Bağlı olduğu okul Üsküdar Amerikan kolejidir. Çok sayıda asil ünvanı olan, arap soyundan gelen kişinin de mezun olduğu prestijli eğitim kurumudur.
1923 yılına gelindiğinde, 139 olan okul mevcudunun 94 ünün türk olduğu kayıtlara geçmiştir. 1. dünya savaşı ve milli mücadele yıllarında tüm türkiye genelinde olduğu gibi tarsus ta da gayrimüslim nüfus azalmış ve kayıt yapan kesim türklerden oluşmuştur. muzafferimiz olan aidiyet duygularının köreltilmesine bir örnek vardır ki acı olan yandır. 1923 yılında okul haklı olarak hristiyanlık propagandası yaptığı için kapatılır. sebebi ise kampüste yapılan hristiyan ayinlerine türk çocuklarının katılımlarının tabi tutulması ve milli değerlere ket vurulmasıdır. ancak dönemin bu misyoner okulu idarecileri velileri baskı altında tutarak çocuklarını kendi istekleri ile gönderdiklerini beyan etmelerini istemişler ve imzalı belgeler toplayıp bu işten dönüşü aramışlardır. maalesef 2 yıl sonra 29 eylül 1925 tarihinde yeniden açılan okul faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmiştir. st. paul koleji yerine bugünkü ismini alması da yine bu tarihe uzanır.
Kocaman TAC yazılı formaları vardır. Mersin'in merkezinde oturduğu halde sabahın kör saatlerinde servis köşelerinde okula gitmek için erken kalkarlar diye duydum.
Velakin mezunlarının çoğu yurt dışında okumaktadır.
1888 yılında American Board of Commissioners for Foreign Missions isimli misyoner örgüt üyesi Thomas Christie ve o yıllar bölgeyi hac için gezmekte olan avukat ve yayıncı Albay Elliott Shepard tarafındsn kurulan Tarsus AMERiKAN Kolejinin sloganı "Türkiye için liderler, dünya için liderlik". inanalım mı?
Emperyalizm, kapitalizm karşıtıyım diyen adam ismen bile olsa ordaki o 'amerikan' ı sindiremez, sindirmemeli.