tarihteki önemli yangınlar

entry1 galeri0
    1.
  1. boston, 1872

    amerikan tarihinde en büyük zarar veren yangınlardan biri. bunun sebebi de şehir merkezinde gerçekleşmesi ve birçok banka ve finans kuruluşu binasını kül etmesi. boston yangınından sonra birçok sigorta şirketi bu sebepten iflas etti. dönemin itfaiye teknikleri de geri kalınca 776 bina kül oldu. 20 kişi yangında öldü.

    londra, 1212

    tarihin en ölümcül yangınlarından biri. 3000 kişinin yanarak öldüğü yangın londra’nın southwark bölgesini kül etti. birçok insan londra köprüsünde yanarak öldü. (o günlerde londra köprüsü ağaçtan yapıldığı için kül olmuştu). yangın eski londra’nın üçte birini yıkıntılar içinde bıraktı.

    londra 1666

    bir başka londra yangını da yine ahşap yapılar yüzünden cehenneme dönüştü. ancak bu cehennemi cennete dönüştüren bir faktör vardı. ancak bu cehennemi cennete dönüştüren bir faktör vardı. yangında sadece 6 kişi ölürken, büyük vebanın tüm olumsuz etkileri de yangınla birlikte temizlenmiş oldu. böylece bu yangın londra’nın yeniden imarı için bulunmaz bir fırsat oldu.

    roma m.ö 64

    imparator nero’nun roma’yı yaktığı herkesin dilinde de olsa büyük roma yangınını onun gerçekletirdiğine yönelik bir kanıt yok. bir iddiaya göre pek de sevilmeyen imparatorun öldükten sonra muhaliflerinin ortaya attığı bir dedikodu.romalı tarihçi tacitus’a göre yangın 5 buçuk gün boyunca sürdü. bu yangında roma’nın 14 bölgesinden 10’u büyük zarar gördü veya tamamen yok oldu.

    chicago 1871

    en büyük yangın denilince akla ilk gelen yangınlardan olan meşhur chicago yangını tamı tamına 17 000 binayı yerle bir etti. 90 000 kişi evsiz kaldı. ölü sayısı 300’de kaldı ve neyse ki yanan bina sayısı ile orantılı gerçekleşmedi. yangın bir çiftlikte çıktı. fakir bir kadına ait ineğin feneri devirmesi ile çıktığı iddia edildi. ancak gazetelerde çıkan bu hikayenin uydurma olduğu ortaya çıktı. yangın abd itfaiyesinin tamamen yenilenmesine ve diğer şehirlere örnek olmasına yol açtı.

    san francisco 1906

    yangın 490 sitede 25 000 binayı kül etti. yangında 3000 kişi öldü. yangının çıkışı büyük depremdi. ancak yıkıntılar sonrası yangın söndürme çalışmalarının zayıf kalmasıyla yangın giderek yayıldı. itfaiye servisi şefinin de yangında ölmesiyle itfaiye sistemi çöktü. ancak bu yangından sonra san francisco çabuk toparlandı. 10 sene içinde şehir yenilendi.

    peshtigoi abd 1871

    1871’de chicago yangınıyla aynı günde gerçekleştiği için chicago yangınının gölgesinde kalsa da ölü sayısı açısından chicago’dan daha büyük felaketle sonuçlandı. 2500 kişi bu yangında öldü, 1700’ü tanınmayacak derecede yandı. yangın sonrası yaşanan tornado ise felaketi büyük boyutlara ulaştırdı.

    texas, abd 1947

    kimse bir kamyondan çıkan yangının büyük boyutlara ulaşacağını tahmin edemezdi. kamyon şöforünden başka… çünkü kamyon 2300 ton amonyum nitrat gübre taşıyordu. 1994’te oklahoma bombalamasında da aynı madde kullanılmıştı. yangının yol açtığı patlama sonucu 1000 bina yerle bir oldu 600 kişi öldü. yangın abd tarihine en büyük endüstri kökenli yangın olarak geçti.

    halifax, nova scotia, kanada 1917

    bu yangın savaş zamanında gerçekleştiği için görmezden gelindi. ancak halifax limanında gerçekleşen bu olay tarihe ‘insan yapımı’ en büyük yangın olarak geçti. silah yüklü gemi mont-blanc, norveç bandıralı bir başka gemi ile liman yakınlarında çarpıştı. denizde gerçekleşen patlama tsunamiye bile yol açtı. daha kötüsü ertesi gün geldi ve olayın meydana geldiği bölgede büyuk bir tipi gerçekleşti. yangın sonucu 2000 kişi öldü 9000 kişi yaralandı.

    tokyo, japonya 1923

    san fransisco’daki yangının bir benzeri olarak tokyo yangını da deprem kaynaklı gerçekleşti. deprem sonrası gerçekleşen büyük yangın tam olarak 142 000 kişinin ölümüne yol açtı. depremin öğle saatlerinde gerçekleşmesi birçok insanı yemek yaparken yakaladı ve yangınlar da yayıldı. tayfun rüzgarları da yangını yayan bir başka etkendi. ortalık sakinleştikten sonra ortaya çıkan bilanço feci oldu. tam 570 000 ev yıkıldı ve 1,9 milyon insan evsiz kaldı. tokyo yeniden inşa edildi. ta ki ikinci dünya savaşı’ndaki amerikan bombardımanına kadar sağlam kaldı.

    reichstag yangını (1933)

    her zaman yangınlar ölümler, maddi kayıplar ve yıkımlarla sonuçlanmıyor. 27 şubat 1933 gecesi alman parlementosu'nda (reichstag) çıkan yangın parlementoyu yerle bir etti. bu yangın sonucunda can kaybı olmadı. fakat o dönemde iktidara gelmek için çeşitli oyunlar oynayan adolf hitler, yangın sonrasında yangının sorumlusunu iktidar için yarıştığı kominist parti olarak göstermiş ve partinin 181 milletvekilini tutuklatmıştır. böylelikle ocak 1933'de şansölyeliğe getirilen hitler'in iktidarı önündeki çok büyük bir engel ortadan kalkmıştır. bundan sonra hitler'in diktatörlüğü kesinleşmiş ve hitler tarihin en yıkıcı savaşı olan 2. dünya savaşı için hazırlıklara da başlamıştır. dolayısıyla yangın o zaman belki bir felaket değildi ama, uzun vadede dünya çapında bir yıkımın baş aktörünün yolunu açtı. yapılan araştırmalarla, yangının çıkış nedeninin kundaklama olduğu belirlendi. her ne kadar yangının hollandalı bir anarşist tarafından çıkarıldığı söylensede, bu yangının adolf hitler'in bir iktidar oyunu olduğunu anlamak güç değil.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük