tarihe bin canli tanik

entry2 galeri0
    1.
  1. tarih vakfi tarafından geliştirilen sesli tarih projesi.
    1 ...
  2. 2.
  3. Ülkemizde anı yazma ve bırakma alışkanlığının olmaması, yazılan anıların ve notların ise hayli küçük bir bölümünün yayımlanması, geçmişin daha kapsamlı olarak, insanların deneyimlerinin ışığında incelenebilmesinde sözlü tarih yönteminin önemini daha da artırmaktadır.
    Geçen yüzyılın sonu ile yirminci yüzyılın başı arasında, Osmanlı imparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e geçiş dönemini yaşamış kişilerin çoğu, taşıdıkları zengin bellek ve bilgilerle birlikte aramızdan ayrılmaktadır. Bu kişilerle birlikte ayrıntıları kitaplara, belki belgelere bile geçmemiş zengin bir tarih de elimizden gitmektedir.
    Yine Cumhuriyet'in ilk on yıllarını yaşamış, gözlem ve bilgileri Cumhuriyet tarihinin yazılı belgelerini tamamlayacak ya da bu belgelerde bulunmayan alanlara ışık tutabilecek kişiler ikinci önemli grubu oluşturmaktadır. Cumhuriyet ile yaşıt kuşak, artık hayli ileri yaşlara ulaşmış bulunmaktadır. Bu gruptaki kişilerin anılarının ve tanıklıklarının derlenmesi Cumhuriyet tarihinin yazımının tamamlayıcı ve zorunlu bir koşuludur.
    Tarih Vakfı'nın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük sözlü tarih projesi olan Tarihe Bin Canlı Tanık kapsamında, 70 yaş üzeri 1000 kişi ile sözlü tarih çalışması yapılacaktır. Bu proje ile, toplumun farklı kesimlerinden, kültürel gruplarından ve sektörlerinden belli sayıda kişinin anı ve tanıklıklarının yer alacağı ulusal bir sözlü tarih arşivinin oluşumu amaçlanmaktadır. ilk kısmı Milliyet Gazetesi ile ortak olarak gerçekleştirilen projenin ana hedefi, Türkiye'nin en büyük sözlü tarih arşivinin oluşturulmasıdır.
    *
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük