eski ismi türkiye ekonomik ve toplumsal tarih vakfı'dır. 1991 yılında kurulmuştur. "her türlü önyargıdan, şovenizmden uzak" tavırları ile önemli işlere imza atmaktadırlar.
1991 yılında kurulan vakıftır. bir çok önemli yayın ve projeler gerçekleştirmişlerdir. darphane - i amire restorasyonu ve çeşitli etkinliklerin kullanımına sunulması, mardin kitabı, üç kuşak cumhuriyet ve bilanço 1923 - 1998 serisi gibi daha nice önemli projeler, sergiler ve yayınlara imzalarını atmışlardır.
tarihçe:
ad değişikliğinden önceki uzun ismi ile türkiye ekonomik ve toplumsal tarih vakfı türkiye de barış, karşılıklı anlayış ve çağdaş tarih bilincinin gelişmesi amacı ile 1991 yılında 264 aydın tarafından kuruldu. 1992, 1995, 1998, 2000 ve 2003 yıllarına 5 olağan genel kurul gerçekleştirdi. 2000 yılında kadar medeni kanun değişikliği uyarınca vakıflara üyeliğin kaldırılmasına kadar her yıl %10 yeni üye alarak 2000 yılında üye sayısını 632 ye çıkardı. 2005 yılı nisan ayında gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurul ile ismini türkiye ekonomik ve toplumsal tarih vakfı ndan tarih vakfı na değiştiren ve logosunu yenileyen vakıf bu güne kadar bir çok önemli proje etkinliğe imza attı. 15 yıllık tarihinde toplam 55 proje, 19 sergi, 9 kongre, 6 konferans, 33 sempozyum, 32 atölye, 78 söyleşi, 23 panel gerçekleştiren tarih vakfı, 155 sayı toplumsal tarih dergisi ve 56 sayı istanbul dergisi yayınladı. tarih vakfı yayıncılık faaliyetleri kapsamında alanlarında çok büyük bir boşluğu dolduran istanbul ansiklopedisi ve sendikacılık ansiklopedisi gibi iki dev eserin yanında toplam 310 kitap yayınlandı...
ardında bir sermaye grubunun olmadığı, 264 aydın ve demokrat kişinin kurduğu, ülke içinden ve ülke dışından proje temelli parasal destek almasına karşın, destek verenlerin görüşleri doğrultusunda değil kendi toprağımızın ihtiyacı için düşünce üretmeyi başaran vakıf; resmi tarihin bizi yıllardır uyutan masalları karşısında, sığınabileceğimiz bir sivil toplum limanı.
türk tarih kurumu başkanı yusuf halaçoğlu'nun ermeniler, türkmenler ve alevi kürtlerle ilgili buram buram milliyetçilik, ırkçılık kokan son demeci üstüne açıklama yapan kurum.
E-Bülten kısmı sayesinde üye olabileceğiniz ve vakıftan haber bültenleri, yeni çıkan yayınlar gibi bilgilere ulaşabileceğiniz bir kısmı bulunan, tarih bilincinin gelişmesinin ve tarihi mirasımızın korunmasının bütün kesimler tarafından gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışan vakıftır.