insanların yerine ve zamanına göre kullandıkları sözlerden birisidir. işlerine geldiğinde tarih tekerrürden ibarettir denir. ama onlara geçmişteki hataları anımsatıldığında "geçmişteki hatalarımız gelecekte de aynı hataları yapacağımızın ibaresi değildir" derler.
eski yunan'ın tarih felsefesidir. döngüsel bir tarih anlayışı savunarak; tarihin bu kısır döngüde sıkıştığını söylerler. daha sonra saint augustinus[ilk tarih filozoflarındna kabul edilir] bu döngü düz bir çizgiye dönmüştür.[kıyamnet düşüncesi ve eskaton-tanrı kenti isimli eserinde görüldüğü gibi.]
mehmet akif'in bir sözü. yanılmıyorsam, tarih çizgisini düz bir şerit değil dairevi helezonlar çizerek yükselen karmaşık bir şekle benzetmiştir kendisi...
'Son günlerde mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi:
Halbuki hangi istiklal var ki ecnebilerin nasihatleri ve planlarıyla yükselsin?!'
diyalektik materyalizmin can düşmanı söz. bir tarihsel olay asla ve asla bir öncekinin koşulları ile aynı olamaz, evrimin biyolojik olanı nasıl varsa tarihsel olanı da vardır. evet insanları yakmak eylemi her dönemde yapılıyor olsa da dinamikleri her daim farklıdır.
bugünlerde aklıma sürekli gelen deyim. adnan menderes aklıma geliyor,60 darbesi aklıma geliyor ve kendi kendime bu deyimi söylüyorum, ''tarih tekerrürden ibaretdir''? belkide..?
türkiye tarihine baktığınız zaman,her zaman en son sözün ordu tarafından söylendiğini görürsünüz,ordunun halktan isteği,halkın siyasete fazla bulaşmamasıdır''aman kültürlü olun,çağdaş olun,ülkemizi ileriye götürün ama,siyaset yok! demiştir hep ordumuz,60'larda aynı bugünlerdeki gibi, adnan menderes arkasına halkın çok büyük bir çoğunluğunu alarak,ülkedeki rejimi değiştirmeye çalışıyordu yada en azından kafasında bu vardı, (bkz: siz isteseniz hilafeti bile getirirsiniz)sonrasında 60 darbesi oldu ve 1961 anayasası ortaya çıktı,bu anayasa herkesin bildiği gibi sol siyaset'in kapılarını ardına kadar açtı,sonrasında bakıldı ki bu sefer rejim başka türlü değişmekte,avrupa'da dolanan hayalet,türkiye topraklarında ete kemiğe bürünmüş,neredeyse ülkeyi ele geçirecek,1 mayıs 1977'de taksim meydanına 500.000 kişi gelmiş, hergün meydanlara 10.000'lerce kişi çıkıyor,ordumuz gene baktı olacak gibi değil, önce 12 mart arkasından 12 eylül...bu iki darbe ile birlikte sol siyaset tamamen engellenir, ülkede sol diye bir kavram bırakılmaz,kenan evren imam hatip liselerini %2000 artırır,her gittiği şehirde önce kuranı öper ve ülkemiz dine yönlendirilir.kısaca ''bana sağcılardan da,solculardan da hayır yok,ben en iyisi bide dincileri deniyim''denmiştir...ve gelelim günümüze 12 eylül'den sonra türkiye muazzam bir şekilde muhafazakarlaşmaya başladı ve günümüz olaylarına kadar geldik.Böyle bir şeyi kesinlikle desteklemem,sonuna kadar karşısında dururum yalnızz acaba bir 1960 darbesi daha yaşar mıyız?tarih gerçekten tekerrürden ibaret midir?bence evet ama tabiki bu entrymin doğruluk ve yanlışlık payını,benim öngörülerimin sağlamlığını belirleyecek olan tarih'tir.....
tarih birebir tekerrür etmez. tekerrüre meyleder ama o tekrarın varyasyonlarından ibarettir. bir kez daha istanbul'un fethi fatih tarafından gerçekleşmez. ama yabancı sermaye istanbul'un yaşamını ele geçirebilir. bu free trade tarafından istanbul'un fethi hadisesidir. free trade'e karşı olmak da gerekmez. ama zararlarını bilmemek yanlış olur. çünkü sernestçe ticaret yapmak masum bir şey olarak görülse de menfaatlerini hayvanlar gibi savunan ülkeler tarafından istismar malzemesi haline getirilebilir. şu anda herkes carrefour'dan alış veriş yapıyorsa bunu fransa politik olarak siyasetçileriyle desteklediği içindir. renault ile askeriye anlaşma yapıyorsa bunu fransız ordusu ve siyasetçileri desteklediği içindir. masum bir serbest ticaret, hakeden kazansın vs. lafları biraz safdillik olabiliyor.
ancak dünyanın boku çıkmaktadır belki ilerde hayat kendini yenileyemez hale gelecek ve tarihte ilk kez tekerrür etmeyecek insanlık makuz bir talihi yaşacaktır.