bu sebepten dolayıdır ki tarih kitaplarında osmanlı dönemi yükselme devri sayfalarca anlatılırken duraklama ve çöküş dönemi birkaç sayfayla geçiştirilir.
öğrencinin dersi yaşadığını gösterir. birde iyice yıkılmaya kadar gelmişse konu, dersin arasında ağlayarak "bii daağhka hoceamm" diyip çıkabilir. yazıktır , bırakın omuzunuzda ağlasın.
tam olarak benim o. '' şöyle olsaymış, şöyle yapsalarmış keşke '' diye olaya farklı açıdan gereksizce yaklaşan da benim. gut lafını duyduğunda padişahlara üzülen de benim. arada olur öyle...
Tarihimizi iyi bilen ve gelecek nesillere aktarabilecek konumda olan insandır yani türk milli kültür bilinci olşmuş ve başka insanlarda da oluşturmasını sağlayacaktır.
pişmanlık duyan insandır. O an doğmamış olmanın üzüntüsünü ta ciğerinde hisseder. Bir abdülhamitin tahttan indirilişini okurken ağlayası gelirde atamaz içinden. Bir fatihin fethini dinleyince coşası gelirde gürleyemez dışarıya. iyi insandır.
küçük cahiliye döneminde her çocuk üzülmüştür, daha sonra selimleri ve yaptıklarını öğrendikçe bu üzüntü yerini yer yer nefrete daha sonra acınası bir gülüşe bırakmıştır.
yorum: ulan yıkılacak mı koca imparator, yok birisi çıkacak kurtaracak, hatta kurtaracak ama bu imparatorluk artık iflah olmaz, bence hazır ortalık yıkılmışken yepyeni bir devlet kursun, yani format atsın düzene, az kaldı, şu çanakkale zaferinde kahraman olan bir komutan vardı, bak o yapar bu işi...