Okuduğum yazılar ve ettiğim muhabbetler çerçevesinde avrupada bilgin ve gezgin gözüyle bakılan şahsiyetler. Hem medeniyetleri bilip , kültürlü olup şu dan brown'un kitaplarındaki insan modelleri gibi müzeleri gezen değişik toplumsal yapılar hakkında paradigmalar düşünceler üretebilen bu toplumların etkilerini günümüze yorumlayabilen şahsiyetlerdir.Ayrıca gezgin gözüyle bakarlar bunlara yani sürekli avrupayı yurtdışını gezip insanları gözlemleyen bir sosyologlardır aynı zamanda. Türkiye de ise atanma olasılığı cok az ,iş kolu dar ,formasyon almak için bir tarafını yırtan aldıktan sonrada mebde çalışması için kpssde ölümüne puanlar alması gereken boş bir bölüm gözüyle bakılıyor.
Bence gereksiz değildir ama dil bilmek gerekiyor. Ilber Ortaylı Extreme bir örnek ama en azından eski türkçe ve ingilizce bilmek lazım.
Çeviri yapabilecek düzeyde olmadıkça dil bilmek akademik anlamda çok bir şey ifade etmiyor. Bir de mesela istanbulu kaziyorsun metro falan yaparken mezar buluyorsun ama bizde bunu çok önemseyen bir devlet yok. Hani kendine okuyacaksan tamam da tarihçi olayım dersen burada o zor.
Tarihi bir bilim olarak ele almak gerekiyor ama bu kadar politize olmuş bir alanda çalışmak bilimsellik anlamında her zaman kolay olmuyor.
tarih üzerinde herkesin anlaştığı bir yalandır demiş Napolyon. Bizim ülkemizde her politik düşünce kendi tarih algısını domine ettiği için tarihi öğrenmek de neredeyse imkansız hale geliyor.
tarihi çok severim , savaşları kısacası tarihleri ilgili herşeyi okurum ama ne yazık ki işssizlik korkusu oldugunda dolayı tercih etmediğim bölümdür. eger avrupada dogsaydım tarih okurdum , işsszilik korkusu olmadan.
okuyan kardeşlerimizin işi çok zor.
edit: neden eksiliyorsun dostum , ben mi her köşe başına tarih bölümü açıpta kontejyanı 10 ve aşagısında tuttum. emin olsun sizden daha fazla üzülüyorum. Herkes sevdigi bölümü okuyup işsiz kalmasa . binbir hevesle okudugunuz bölüm ve 4 yıl sonundaki acı gerçek. kızmayın , gücenmeyin ama böyle.
Okumak isterdim ama çok gerekli gelmedi. Tarihi severim hatta ileride bol bol tarihi kitaplar okumak amaçlarım arasında var ama şimdilik rafa kaldırılmış durumda.
Para kazanmak için üniversite eğitimi alacaklar belki haklı olarak Türkiye şartlarında tarih okumayı çok akılcı bulmayabilirler ama bir ülkenin uzun vadede ileri bir düzeye ulaşması eğitimli insanlar eliyle olacağı için tarih bölümünde okuyanlar kutsal bir Misyon üstlenmektedir bana göre.