Burslu olarak okuduğum bölümdür. Sevmeyenlere çöpmüş gibi gelebilir, belki iş imkanı da yok ama ben sevdiğim için okuyorum. Şahsi görüşüm asli olan öğrenmek , çalışıp para kazanmak 2. Sırada.
günümüz şartlarında pek de iş imkanı bulunamayan bölümdür. buna istinaden açılan her üniversitenin açtığı ilk bölümlerden biridir muhakkak. vazgeçilmez olduğu gibi tek kalemde silinebilir bir bölümdür. okumak için üstün bir genel kültüre ve sağlam bir sabır hacmine sahip olunması gereklidir. ha ben demiyorum ki çok kültürlü bir bireyim ama burada sidik yarıştıracak da değilim.
en zoru ise bu durumu akrabalara açıklamaktır; bir akşam misafirliğinde bölümünüzü sorarlar. ( muhabbet haddine ulaşmıştır konuşacak konu kalmayınca kaset okula sarılır.)
akraba: ee yeğenim senin okul nereydi ?
ben : bla bla bla üniversitesi
akraba: ooo çok iyi, bölüm neydi ?
ben : tarih
akraba: hee.. tarih öğretmeni olacaksın yani, neyse hayırlısı olsun.. ( en acısı da bu işte, tarih bölümünün yadsınamaz görünmezliği, ardına gelen ''hayırlısı olsun'' öbeği ise aslında bir acıma söylemi.)
ben : aslında bir bakıma evet, ama formasyon gerek. benimkisi düz tarih. (düz tarih kelimesini terminolojiye katmış olduk)
akraba: neyse ya sıkma canını sen. ( hayda ne oldu ki şimdi, canımı sıkayım. ben 32'lik tercih kağıdına 26 tane tarih döşemisim.)
gibi bir diyalogla karşılaşacaksınız allah şimdiden sabır versin. her şeye rağmen ülkemizde bir çok genç kızımız, yiğit oğlanımız bu bölüme gitmek ister. tarih okuyorum dediğinizde aslında ben de çok tarih okumak istemiştim gibi cevapla karşı karşıya kalacaksınız, hazır olun.
buna müteakip 2. sınıfına geçtiğim bölümdür, osmanlıcam da gayet iyi doğrusu. bakalım bu süreçte tarih bize ne gösterecek; polis mi olacağız, öğretmen mi, yahut şansımızı zorlayıp akademisyen mi olacağız. aksi halde mezun olduğumuz günün sabahı uyandığımızda ne halt edeceğimizi düşüneceğiz. yolumuz açık ola yoldaşlarım.. güç sizinle olsun..
dört yıl okuduktan sonra hala doyamayıp yukseltmeye çalıştıgım,okurken ıyıkı bu bölümdeyım dedıgım, ,sosyal bılımler ıcınde en önemlı olan,her zaman bu bölümü okudugum ıcın şanslı oldugumu,kendımı vatanıma milletime karsı ıyı hıssetmeme neden olan bölümdür.ıyı kı bu bölümde okumusum kı islamcı,ülkücü ruhum bıraz daha kabarmıs doruklara ulaşmış hatta.evet bu bölümde Atatürkçü bulunmaz dıyen arkadaş,sözde Atatürkçü bulunmaz..
Hakkını vere vere okumayacaksan, okumayacaksın bu bölümü. Kişisel yeteneklerin ve kapasiten ne kadar yüksekse o kadar ekmek yersin bu meslekte. Öğretmen olmak hayaliyle gelinecek bir yer değil bilindiği gibi. Yüksek lisans ve sonrası için, akademik yeterliliğe erişme potansiyeline sahip insanlar için açılmış bir bölümdür. Yani öncelikli amaç akademiye araştırmacı aydın bireyler yetiştirmektir. ikincil amaç ise çoğu mezunun yaptığı gibi formasyon sonrası öğretmenlik hayalidir ki sonunda ya garson olurlar ya da kurslarda orda burda çok uzun saatler cüzii bir miktara çalışırlar. Her üniversite bünyesinde en az 60 kişilik mevcuduyla boy gösterir tarih bölümü. Ne yazık ki Geleceğin işsizlerini yetiştirir.
En zor dersler konusunda sözel bölümün başının çektiği mezun olunca diplomasını verin yollayın lan dendiği güzide bölüm ama değeri bilinmiyor. Sonrada Türkiye neden gelişmiyor efendim.
iyi bir üniversitede okunuyorsa sıradan bir insanın ömrü boyunca asla bilemeyeceği kadar çok siyaset, devlet yapısı ve düzeni, politika, siyasi ve sosyal kavramlar, önemli şahsiyetler, dinler tarihi ve yaşanmış olayları dört yılda öğrenirsiniz. bunun yanında bölümde bir veya iki eski dil (genellikle osmanlıca veya latince) öğretilir.
bölüm, mezunlarına başlı başına bir statü ve garanti bir maaş sağlamasada bu durum sıradan bir işletme, radyo-tv bölümündede aynıdır. mezunların yarısından azı kendi işini yapar. yapamayanların esnaflık, polislik, itfaiyecilik, çağrı merkezi görevliliği yaptıkları bilinmekle birlikte biraz yabancı dili olanlar hosteslik, turizm, turist rehberliği gibi alanlara yelken açmaktadır. 4001 den(her üni. mezununun başvurabildiği meslekler) atama bekleyenleride vardır.
alanında iş yapanlar ise genellikle formasyonlu öğretmen yada formasyonsuz uzman öğreticidir. bir kısmı üniversite araştırma görevlisi daha az bir kısmı çeşitli düzeylerde öğretim görevlisidir. zaman zaman aralarından osmanlı arşivlerine uzman alınır, bazende kültür bakanlığı, dış işleri vs. minyatür alımlar yapar. ayrıca siyaset düşünenlere artı getiren bölümler arasındadır. zira çoğu siyasi partide üst düzeylerde tarih mezunları bulunmaktadır.
eser bir kısım ise kitap yazar veya tv-internet gibi ortamlarda ortam tarihçisi olur.
tarih bölümünü yazan arkadaşlar genellikle sözel, bir kısmı eşit ağırlık mezunudur. Eğer size çıkışta kesin iş vaad eden bir bölüm tutturamadıysanız tarih bölümüde iş hayatı için diğer bölümlerden pek farklı birşey sunmaz. ancak yukarıda bahs olunduğu üzere bazı küresel konularda aşırı donanımlı ve muhtemelen bir veya seçiminize göre daha fazla eski dil öğrenmiş olursunuz.
okuyan öğrencilere saygı gösterilmesi gerekli olan bir bölümdür. haffife alırsanız ayarı yersiniz.
konuya ilişkin bir anım şöyledir.
üni de bir final dönemi fotokopicide kuyruktayız
arkadaşlarımdan birinden dört beş sayfalık bir ders notu almışız onları çektirip acele eve dönmem gerekli.
önümdeki çocuk da üçtane kalın kitaptan seçtiği sayfaları tek tek fotokobi çektiriyor ama bitecek gibi değil. dayanamayıp sordum.
- hocam pardon hangi bölüm ?
* tarih hocam
- oooo hocam amma kasmışsın yaa napcan cengizhanla mülakata mı gircen yarın tonla işsiz var dışarda sizden napcan şimdi bu kadar notu ?
- pardon sizin bölümm ne ?
* bil müh hocam noldu zoruna mı gitti ?
- siz napcaniz okul bitince bilgisayar mı yapacaksınız ?
ulan bir an titreyip kendime geldim bir türk olarak daha üç bacaklı transtörü üretemezken herife bir karşılık veremeden yutkunup kaldım.
dört yılımı vermiş olduğum ancak sevememden dolayı bir sene kadar uzatmak zorunda kalacağım, bitirince polis olmayı düşündüğüm, (sanırım bütün sınıf polis olacak) okulun ilk günü her öğrencinin "ben okulda kalacağım" dediği güzide bir bölümdür.
sistemin kurbanı olmuş güzide bölümlerden sadece bir tanesi. çocukluğumdan beri hep hayalini kurduğum bölümü "para" ve "iş" kaygısı yüzünden okuyamadım. hiç alakasız bir dalın, yine hiç alakasız bir bölümünü bitirdik. ne geçti elimize? bok.
En iyi bölümlerden biridir. Tabi sevenler için.
Atanamazsınız diyenleri boşverin, kıskanıyor onlar, Siz okuyun. Rızkın nerden geleceği belli olmaz. Siz okuyun.
abinizden bir tavsiye.