Tarih bölümünde doktora çalışmalarını tamamlama noktasında olan bir kişi olarak kesinlikle tavsiye etmiyorum. Eğer okuyacaksanız Boğaziçi, ODTÜ, koç gibi ingilizce öğretim veren bir üniversitede okuyun ki en azından hem bir yabancı diliniz olur hem de lisans sonrasında ikinci bir yabancı dil öğrenmenin yolunu açarsınız. Eğer hedefiniz bu alanda akademisyen olmak ise önünüze iki engel çıkacaktır: Torpil ve kadroların dolu olması. Torpil mekanizması zayıflatılsa dahi, şu anda tahminimce 500'den fazla kişi tarih alanında yüksek lisans ve doktora yapıyordur ki, bu rakam bile ihtiyacın ve üniversitelerin talebinin çok üstünde bir rakamı ifade etmektedir. Sadece 2019 yılında tarih alanında 125 kişinin doktorasını tamamladığı düşünülürse, akademik kadro bulmanın ne kadar zor olduğu görülecektir. Mühendislik ,yönetim bilişim sistemleri ve iktisat gibi bölümlerin tersine, tarih bölümünün piyasaya yönelik bir müfredatının olmaması da, bu bölümün bir diğer handikabı. Öğretmen atamalarının sınırlı olması, her yıl 1000'den fazla tarih bölümü mezunu KPSS'ye öğretmen olmak için giriyor, ve özel okullarda, özellikle tarih öğretmenliği gibi branşlarda çalışan öğretmenlerin maaşlarının düşük olması da günümüzün bilinen bir gerçeği. Kimse de, matematik veya ingilizce gibi çocuğuna özel tarih dersi aldırmıyor doğal olarak. Eğer tarihe merakınız varsa, her sene bu alanda yeni kitaplar çıkıyor ve bu kitaplardan istifade edebilirsiniz. Ayrıca günümüzde internet üzerinden makalelere ve tezlere ulaşabilmek çok kolay. kendinizi geliştirdiğinizde, tarih bölümünden mezun olmuş pek çok kişiden daha donanımlı olursunuz. polis veya asker olmak gibi bir hedefiniz varsa, farklı bölümlerden de bu meslekte yer edinmek için binlerce kişinin başvurduğunu ve bu kurumların da bir kapasitesinin olduğunu unutmamak gerekir. Sözel grubu için özel eğitim öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği gibi alanlara yönelmelerinin gelecekleri açısından faydalı olacağını düşünmekteyim.
işsizlik garantisi veren, Wikipedia ile kopyala-yapıştır tarzı bitirme tezi yazan insanlara denk gelinen bölüm. Mezunlarının çoğu polis ya da bekçi olmaktadır. Şöyle söyleyeyim; birçok tarih mezunu ile tarihi bir konuda tartışmaya girerseniz "tarih diplomam var sen mi daha iyi bileceksin" dediklerine bile şahit olabilirsiniz. Oysa çoğu üniversiteyi kitap kapağı kaldırmadan bitiriyor. Elbette bu durum diğer bölümler için de geçerli. Bunun yanında her tarih mezununun benim gibi Osmanlı paleografyası dersine Ana avrat düz gittiğini söyleyebilirim.
Tarih okumak; insanları bilge, şiiri esprili, felsefeyi derin düşünceli, ahlakı ciddi yapar. Mantık ve belagatta tartışma niteliği sağlar. ibrahim Şinasi
işsizliğin garanti olduğu bölümlerdendir şöyleki kpss ye en az 20000 kişi girer tarih öğretmeni olarak 200 kişi alınır yani 19800 kişi boşta kalır bir diğer işsizlik garanti bölüm de felsefe sosyoloji coğrafya sanat tarihidir.
boğaziçi hariç okunmaması gereken bir bölüm ve dahi boğaziçi bile olsa kendinizi geliştirin. ingilizce yetmez; kesinlikle artı bir dil, belki iki yabancı dil lazım.
ben hobi olarak açıktan bitirdim, işime de yarıyor açıkçası, genel kültürüm arttı ve itü jeoloji mühendisliği'nde kendi dönemimde bölüm birincisiyim.
Yaklaşık 3 yıldır mezunu olduğum bölüm. Formasyonu da aldık Bi boka yaramadı tarihi olarak çok şey kattığı tartışılmaz. Öğretmenlerimin çoğu Halil inalcık hocamızın öğrencisiydi.
ille de osmanlı ille de osmanlı diye diye birçok üniversitenin farklı tarihi alanlara yönelmek istemediği, kısa süre sonra öğrencileri acaba osmanlı'da sinekler, osmanlı'da toz toprak ve osmanlı'da yağmur çamur dersleri ne zaman açılacak diye düşündüren bölüm.