tarihimizde aslında siyaset ve çıkar ilişkisinin iç yüzünün en önemli portrelerinden birisi olan rahmetli paşa. sen ülkeyi nasıl düzlüğe çıkarırım diye geceni gündüzüne kat sonra gram faydası olmayan insanların gazına gelmiş padişahın ağzından çıkan iki lafla canından ol. bugünde böyle işte bir işe doğruluk çomağını sokarsan ya malından olursun ya da mafya iki sıkar gider.
Saraydan yetişen Tarhuncu Ahmed Paşa, önce Mısır valisi Musa Paşa'nın, sonra da Hezapare Ahmed Paşa'nın kethüdası olmuştur. 1649'da Mısır valiliğine atanmış, bir süre sonra istanbul'a gelerek vezirlik rütbesine yükselmiştir. Sadrazam Gürcü Mehmed Paşa, onu kendisine rakip gördüğünden Selanik sancakbeyliğine atamıştır. Girit seferinin uzaması ve Abaza Hasan Paşa'nın ayaklanması sebebiyle, devletin mali durumu çok sarsılınca, Kazasker Hocazade Mesut Efendi'nin tavsiyesi üzerine, Tarhuncu Ahmed Paşa sadrazamlığa getirilmiştir (1652). Sadrazam olunca, Osmanlı imparatorluğu için, bazı yeni vergiler getiren bir bütçe tasarısı hazırlamıştır. Fakat devleti sağlam bir maliye temeline oturtmayı hedef tutan bu hareket, hazineyi kendi çıkarlarına kullanmaya alışık olanların işine gelmemiştir. Tarhuncu Ahmed Paşa'ya karşı yayılan çirkin söylentilerin etkisinde kalan Sultan Dördüncü Mehmed'in buyruğu ile, 9,5 aylık sadrazamlıktan sonra öldürülmüştür (1653). Üsküdar'da gömülüdür. Tarhuncu Ahmed Paşa'nın ilk bütçe yapım tarihi 1652'dir.
4.mehmet döneminin sadrazamlarındandır. osmanlı bütçesini denkleştirmek için birçok tedbir aldı. tarhuncu ahmet paşa bu amaçla;
hazineye borcu olan kişilerden borçlar tahsil edildi.
ilk kez mali yıl bütçesini önceden hazırladı.
bütçe açığını kapatmak için saray masraflarının azaltılması yoluna gitti.
hazineye para aktarabilecek kaynaklar buldu.
dirlik sahiplerinin gelirinin bir kısmını hazineye aktarmalarını sağladı.
rüşvet ve yolsuzlukları engellemeye çalıştı.
çıkarları zedelenen bazı çevreler sadrazamın idam edilmesine sebep oldu.