Gece gece ağız sulandırır. Pul biber ve kekiklisi ziyadesiyle hüsnü kabul görür. Allah'ın izniyle bir çok derde devadır. Açıkçası bir çok ilaçtan daha çok güvenilir bir çorbadır. Yeni nesil biraz burun kıvırarak bu çorbaya baksa da bu onların hadsizliğidir efendim. Yeni neslin zaten çorba kültürü yoktur; onlar fast-food kuşağı olduğundan Tarhana çorbasında anlamazlar.
2 saat önce kendilerini sevgiyle andığım ve olsa da yesek dediğim mucizevi şey. zaten burnum akıyor. gerçi öğrenciyiz diye evden getirdik öyle duruyor. yapanım bile yok. demek ki yalnızlık bir tarhana çorbası bile yapanının olmamasıymış şimdi anladım.. neyse ben burnumu silmeye döneyim.
işin aslı en kral çorbadır o ne çorbadır öyle bee.
Önce soğuk suda 3-4 yemek kaşığı tarhanayı eritin. Çorba tenceresine biraz zeytin yağı ekleyip yemek kaşığının üçte biri kadar salçayı kavurun ki salçanın kokusu gitsin. Sonra bir yemek kaşığı kadar kuru nane ekleyin ve birkaç kez karıştırın. Dikkat edin naneli salça karışımı yanmasın. Üzerine, erittiğiniz tarhanayı ekleyin ve hemen ardından bir litre soğuk su koyup kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra beş dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.
Yediğiniz en güzel tarhana çorbası olacak. Afiyet olsun.
küçükken hatırlarım babaannem her yıl yapardı, onca saat uğraşırdı kışın şifa niyetine yeriz diye. onun o çabalarını görür yine de yemezdim, ıyyk bu ne biçim çorba diye. yıllarca yemedim, ta ki üniversiteye gidene kadar. ben ki o muazzam babaannemin çorbasını hiç içmemiş ben, üniversitede saçma bir restoranda sıradan bir ustanın tarhana çorbasını içip saçma bir şekilde çok beğenmiştim. o gün anladım o yaşlı pamuk kadının neden o kadar ugrastıgını. daha sonraları öyle sevdim ki, fırsat buldukca yanına gidip o çorbadan yaptırdım içtim. öyle ki, yurtdışına eğitim için giderken bile yanıma 1 kilo kadar alıp götürmüştüm. şifadır, leziz ve doyurucudur ve eminim herkesin annesinin, babaannesinin çorbası ayrı ayrı herkes için en güzel çorbadır.
Şuan oldukça ihtiyaç duyduğum çorbadır.Hastalıklara şifadır.Çoğu ilin tarhanasına kıyasla Kastamonu tarhanası en güzelidir.Antalya tarhanası şahsım tarafından tavsiye edilmez.
Zeytinyağı, acı biber salçası ve domatesin kavrulup biraz suyla sulandırıldıktan sonra, başka bir tasta suyla karıştırılmış ve lütfen köyden getirilmiş olan toz tarhanayı içine atarsınız ve karıştırarak yavaş yavaş su eklersiniz. Benim topak topak olması hoşuma gider lakin kimileri sevmez. Bu yöntem, o topaklıkları biraz daha aza indirir. Hiç olmasın isteyenler çorbayı kapattıktan sonra karıştırıcıyla (mikserle) karıştırabilirler.
Zira, benim gibi grip olmak üzereyseniz, çorba kaynamaya başladıktan sonra içine yaş nane , toz zencefil ve karabiber atarsanız oldukça bağışıklık sisteminize destek vermiş olursunuz. (karabiberi servis kasesine aldıktan sonra da atabilirsiniz)
En önemlisi limondur. Annelerimiz genelde limon kabukları atarak pişirirler ama kaynar suda limonun vitamini ölür. Bu nedenle çorbanızı içmek üzereyken biraz ılınmasını bekleyip limonu öyle içine sıkmalısınız.
Ayrıca misk gibidir, afiyet olsun çorbasıdır.