insanların herhangi bir takım taraftarlığını neden seçtiğiyle ilgili bir anlamda sosyolojik bilgiler sunabilecek beyanlarıdır.
toplumumuzda çoğu zaman önümüze çıkabilecek hikaye baba, dayı, amca gibi yakın çevremizin etkisiyle takım seçme sürecine başlanmış olması olabilir. kimisi baba yadigarı olarak görür takımını zaten. bazıları için ise memleket meselesi halindedir ve otomatikman bir takımın taraftarlığı elbisesini üzerlerinde bulurlar.
çevrenin bir hayli ilgisini çeken özellikle futbol sporuyla ilgili bir tutum geliştirmemiz küçük yaşlardan itibaren önümüze sunulan bir gerçektir ki takım seçmemek dahi kendisini boş işlerle uğraşmayan biri olarak tanımlamak adına yine bir tatmin sağlayan unsurdur.
elbette mantıktan ziyade duygular takım tutmak adına ön plandadır, sanmıyorum ki birisi çıksın ben takımları analiz ettim en mantıklısı bu idi o nedenle bu takımı tutuyorum diyebilsin. duygusal süreçle başlayan taraftarlığına mantık giydirme olur çoğu zaman bu gibi söylemler.
kendime gelecek olursam kendimi bildiğim ilk çocukluk çağlarında hangi takım şampiyonsa o yıl o takım çocukluk ortamımızda popüler olurdu, dolayısıyla fenerbahçe'nin şampiyonluğunu, galatasaray'ın prekazi'li kadrosuyla avrupa başarısını ve sonraki 3 yılda beşiktaşın şampiyonluğunu görmüş biri olarak sanırım tam olarak 7 yaşında iken bir beşiktaş şampiyonluğu sonrası mahalleden bir arkadaşımla bu böyle olmuyor artık bir takım seçmemiz gerek gibi bir konsensüs sağlamıştık. iki aday vardı önümüzde şampiyon beşiktaş ve ikinci galatasaray.
her nedense şampiyon beşiktaş'ta olsa artık hep galatasay'lı olalım diye fikir birliği sağladık ve mahalllenin en iyi top oynayan iki kişisi olarak yaklaşık 10 kişiyi de peşimizde sürükledik. artık tüm mahallece galatasaray'lı idik. aidiyet hissini yaşamaya ve özdeşim kurmaya en yatkın olduğumuz ergenlik dönemlerimizde 4 yıl şampiyonluk ve uefa kupası gibi sevinçleri yaşattığı için ve her avrupa başarısının adeta milli bir dava olarak algılandığı yıllardaki unutulmaz anılarla sahiden kendi adıma iyi bir tercih yaptığımı düşünmüşümdür hep.
düzeltme:imla.