taraf olmak düşman olmaktır

entry1 galeri0
    1.
  1. taraf olmanın düşmanlık gerektirdiğine inanmaktır..

    Üşenmeden okumanızı diliyorum;

    efendim öncelikle, insanımızın en büyük yanılgısı taraf olmanın düşmanlık gerektirdiğidir.. Güzel insanım kıyaslamaya bayılır ve nedense 2 şey arasında tercih yapmak tercih sonunda ise birini sevip diğerinden nefret etmek zorunda hisseder kendini.. Çünkü geçmişten beri ona dayatılan düşünce doğrultusunda, taraf olmak diğer tarafa düşman olmak anlamını taşımaktadır..

    Örneğin futbol takımı tutmak. En basit örnek budur diye düşünüyorum. Canım ülkemde Fenerli isen Galatasaray'a düşman olmak zorundasın ya da tam tersi.. ikisini birden seviyor olmak imkansız. Peki neden? neden taraf olmak diğerinden nefret etmek anlamına gelir ? Neden her ikisini de sevemez insan..

    ideolojik düşüncelerde bu konu biraz daha farklılaşır, yakın bir örnek olması adına sağı ve solu ele alalım.. mesela bunlar zıttır, düşmanlığın olduğu bu kıyaslamada düşman olmanın "futbol takımı" örneğine oranla daha elle tutulur yönleri vardır.. Fakat buna gerek var mıdır? Kavganın gürültünün insana getirisi olmaz. Yani ideolojini aktarmanın tek yolu anlatmak açıklamaktır, hiçbir yerde görülmemiştir ki sol görüşlü bir insandan dayak yediği için kendi görüşünü değiştiren bir sağcı olsun.. Mantığın sıfırlandığı andır ideolojini savunmak adına şiddete başvurmak..

    Şimdi farklı bir örnek ile devam edeceğim, bu örnek ise günümüzde özellikle sözlükte çok fazla karşılaştığımız ve kıyaslanması mümkün olmayan iki insanı kıyaslayıp birinin tarafı olmak ve diğerinden nefret etmektir,

    Bahsi geçen iki kişi, Atatürk ve Hz.Muhammed'dir..
    Atatürk ve Hz. Muhammed nefret edilecek kişiler değildir.. ikisine de ayrı ayrı bakacak olursak biri müslümanlık inancına göre yaratıcının elçisidir, eğer öyle değilse bile, iyi niyetli, mazlumun yanında olan, adil ve sayamadığım bir çok iyi yönü olan bir insan olduğu için günümüze elçi olarak aktarılmıştır.. Fakat her iki türlü de nefret edilecek biri değildir.. Atatürk ise, bir asker olarak yetişmiş ulusunu savunmayı görev bilmiş ve fırsatını bulduğunda da bunu en iyi şekilde yapmış bir insandır. Yurdu kurtarmakla kalmamış, bu ulusun dilini ve dinini onlara tekrar kazandırmış büyük bir önderdir.. ve ölene kadar da ülkesini elinden geldiğince kalkındırmıştır..

    Bu iki insan, ortak özellikleri minimumda olan bu iki insan neden karşılaştırılır, hadi karşılaştırdın neden birinin tarafında olup diğerine düşman olunur.. ikisini karşılaştırmak elma ile kediyi karşılaştırmak gibidir..

    bize sorulan soru şudur, en sevdiğin meyve elma mı yoksa en sevdiğin hayvan kedi mi? ikisinden birini sevmek zorundasın ve bu yüzden diğerinden nefret edeceksin..

    bunca düşmanlığın tek sebebi fazlasıyla gaza geliyor olmamızdır diye düşünüyor ve saygılarımı sunuyorum..
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük