bir zamanlar ibda-c nin yayın organıydı. taraf olmayan bertaraf olur gibi bir vurucu cümlesi vardı derginin kapağında. molotof kokteyli yapımından suikaste kadar herşeyi anlatıyorlardı dergide. Hatta ölğm yıldönümlerinde deniz gezmişleri saygıyla anıyoruz şeklinde makaleler de yayınlamışlardı. Antifaşist antiemperyalist herkesi kucaklıyoruz gibi şeyler söylüyorlardı.
bu entry'mizde taraf kavramını öğrenip, cümle içinde kullanacağız.
mesela anlaşmazlık yaşanan bir olay var, diyelim ki kardeşimin gameboy'una el koydum, vermek istemedi, ben de dövdüm ve aldım. buraya kadar herşey güzel gelebilir. sonra kardeşim boş durmadı ve anneme şikayet etti, annem kardeşimi haklı buldu ve bana kızıp onu savundu. işte burada annem, kardeşimin destekçisi yani taraftır. buradan da anlayacağımız gibi, desteklenen görüşün yanında olma durumudur.
örnek; taraflar yerlerini aldı ve tartışma başladı.
ikinci cumhuriyetçilerin çıkmak üzere olan yeni gazeteleri.genel yayın yönetmenleri ahmet altan ve alev er ikilisi olacak.okurlarına "tam bağımsızlık" garantisi veren gazetenin fiyatı da 1 lira olacak.
başında ahmet altan ve alev er'in bulunacağı gazete. 1 ytl üzerinden satılacak, bu da bağımsız olmalarının getirdiği bir sonuç.
gerçek demokratları, demokrasiyi özümsemiş insanları kadrosunda barındıracak oluşum. heyecanla bekliyoruz. sonunda gazete gibi gazete okuyabileceğiz.
ikinci cumhuriyetçiler olarak adlandırılan demokrasiyi yalayıp yutmuş kişilerin çıkaracağı, yalayıp yutmak isteyenlerin de 1 ytl verip 4 posta gazetesi almak yerine alacakları gazete.
devam edebilirligi üzerine ciddi mânâda süpheler tasidigim gazete.
söyle ki;
bir gazetenin ömrünü sürdürebilmesi icin en azindan maliyetini karsilamasi lazim. gazetenin maddi destegini saglayanlar-ki taraf gazetsi icin, ayni zamanda ucuz kitap basimi yapan bir yayin evi maddi destekci olmus; her ne niyetle olursa olsun, tahmin ediyorum destekledikleri gazetenin en azindan kendi yaginda kavrulabilmesini isterler/beklerler. hani ilk yatirimi, sunu bunu karsilamasini, gazetenin kâr etmesini gec. hele bir iscilerin, kagidin, mürekkebin parasini cikartsin da. aksi halde ne diye sürekli cepten para versin isadamlari.
bu gazete 1 ytl'ya satis fiyati belirlemis. bir gazetenin maliyeti kesinlikle ve kesinlikle 1 ytl'den fazladir. bu gazetenin satis rakamini en az 50 bin civarinda tutmasi lazimdir ki alabildigi reklam sayesinde kendi kendisini ayakta tutsun. o halde su soruyu sormak lazim: bu gazeteyi 1 ytl verip de alan günlük 50 bin adam adam bulunur mu?
bence cok olasi degil. olur; ama herhalde 50 bin tane olmaz. cünkü; bu gazete bize yeni olarak ne vaad ediyor, söyler misiniz? gazeteni kurucusundan genel yayn yönetmenine, yazarlarindan sayfa editörlerine hepsi, baska gazetelerden tanidimiz bildigimiz yazarlar. ne yani alev er, 30 ytl'ye star gazetesini cikarttirken baska bir alev er miydi de, bu gazeteye gecince degeri haliyle de yaptigi isin kalitesi artmis oldu, 1 ytl'lik bir seviye ulasti. yasemin congar'i 30 ytl'ye milliyet'te de okuyorduk. alper görmüs'ü de okuduk yeni safak'ta 40 ytl'ye. kültür sanat sayfasinde kimler var bilmiyorum ama, spor sayfasi icin calisacaklari duyunca zaten kücük dilimi yuttum. eray özer gibi, kendi standartindakilerin en kötüsü olan spor yazari radikal'den taraf'a gecmis. radikal'deyken bile okumadigim ya da en az okuyup, en az begendigim adam iken ben, simdi taraf'a gecen eray özer'i okumak icin 1 ytl mi vercem. onur yazicioglu denen biri daha yazcakmis ki orda, onun icin degil 1 ytl vermek, beles verseler gazeteyi okumam ben bu ismi. o kadar degersiz ve siradandir.
alev er'i okumak için star'a 30,
yasemin congar'ı okumak için milliyet'e 35,
alper görmüş'ü okumak için yenişafak'a 40,
diğerleri için de bir o kadar para.
demek ki daha ucuza geliyormuş.
1 milyon olmasinin sebebi gazetenin reklam almiyacak olmasi . yinede ahmet hakanin genel yayin yonetmeni oldugu bir gazeteye bir milyon verenin aklina sasarim.
ilk olarak yarın sabah bayilerde yerini alacak gazetedir. yarın satışa çıkacak gazeteyi yarım gün önceden elime almanın verdiği zevkle, sayfalarını şöyle bir kurcalamamla, "oha, karton kağıda bassaydınız amuğa koyim" sözlerinin ağzımdan dökülmesini sağlamış gazetedir.
çok fazla bir şey vaadetmeyen, radikal, birgün karışımı bir gazete. ha fiyatı da radikal ve birgün'ün toplamından fazla o daayrı mesele. tam 1 ytl. bu durumda hangisi alınır.
henüz bir internet sitesi bile olmayan, açıkçası alınması okunması için pek bir neden de sunamayan, alınmaması içinse 1 YTL lik fiyatı gibi bir etkeni bulunan entellektüel gazetemsi.
Sahibi : Başar Arslan
Genel Yayın Yönetmenleri :Ahmet Altan (kurucu) - Alev Er
Genel Yayın Yönetmen yardımcısı : Yasemin Çongar
Yazı işleri Müdürü : Oylum Özdemir
Köşe Yazarları : Ahmet Altan
Yasemin Çongar
Alper Görmüş
Etyen Mahçupyan
Temel iskit
Süleyman Yaşar
Demiray Oral
Rengin Soysal
1 YTL'den satışa sunulan, Dergi kagıdına basılan gazete.
ikinci cumhuriyetçilerin yeni kalesi. ibda c nin yayın organıyla aynı adı taşıması enteresan... başyazarlığına cengiz çandar ın getirilmesini isterim. çok yakışır çünkü...