haritadan bakıldığında boğazda görülen ve de çok kolay ulaşılabileceği sanılan fakat kıyı boyunca dolaşılması gerektiğinden aslında tam bir eziyet olan yer.
karadenizlilerden geçilmeyen kürtlere pek rastlanmayan yaklaşık 45 bin nufüslu mahalle. sahil kıyısında ensesi kalın insanlar ikamet eder. hacıosman'a doğru çıktığınızda normal sade vatandaşlara rastlayabilirsiniz.
aslında bir rum balıkçı köyü olarak kurulmuş ancak 6 7 eylül olaylarından sonra yerli rum ahalinin çoğunun yurdu terketmesiyle türklerin sahip olduğu istanbul semtidir.
tarabya istanbul boğazı avrupa yakasında sarıyer ilçesine bağlı mahalle. adı terapi anlamına gelen therapia dan gelir. bir dönem taverna müziğinin kralları sanatlarını burada icra ederlerdi. tarabya koyu istanbul boğazının karaya yaptığı yaptığı girintilerden biridir. koyu kıyısında tarabya semti bulunur. istanbul un en eski semtlerinden ve en işlek yerlerinden biridir. eski istanbul da oturanlar bu semti yazlık olarak kullanırlarmış. yazın arap turistler geldiğinde ilk tercih ettikleri yer tarabyadır. oksijeni harikadır, türkiye de oksijen bakımın dan en iyi ikinci yer seçilmiştir. aynı zamanda şahsımın çok uzun yıllardan beri oturduğu semttir. bir dönem ismail türüt ün tarabyada uşaklar etilerde yumuşaklar espirisi uzun süre gündemi meşgul etmiştir. bu semtte yıllarca piyanist şantörlük yapan sanatçılar.
-ferdi özbeğen.
-vahdet vural.
-atilla yelken
-hayko.
-ümit besen.
-nejat alp.
-atilla kaya.
-cengiz kurtoğlu.
-sinan özen.
-arif susam. bu yıldız isimler, yıllarca burada şarkı söylemiş. burada yıldız olmuşlardır.