izmirde çektikleri Necla nazırlı filim ne güzeldi be.herif orda yakışıklılığının da zirvesindeydi. Erkek olarak istemiyorum kardeşim dünyaya gelmesin böyle herifler.
şerif gören'in 1983 yapımı derman filminde şehmuz karakterini canlandırmıştı. iyi hatirliyorum, soğuk bir kasım günü digitürk'ün sinema kanalında izlemiştim filmi. etkilenmiştim. filmin atmosferinden çok, tarık akan'ın o dağ gibi oyunculuğundan.
yol ve sürü filmleri de aynı etkiyi bırakmıştı üstümde. tarık akan denen bir herif vardı, ben onu hep neşeli rollerde izlemiştim. Lâkin, öylesine yetenekli bir herifti ki bu adam, derman filmine, yol filmine, sürü filmine ondan başkası yakışmazdı.
altını çize çize tekrar ediyorum, dağ gibi bir adamdı. belki de türk sinemasının başına gelmiş en güzel şeydi.
gözlerim dolmuş bir şekilde entryi sonlandırırken, derman filminde canlandırdığı şehmuz karakterine bir de şiir armağan edeyim.
--spoiler--
başım dağ, saçlarım kardır
deli rüzgârlarım vardır
ovalar bana çok dardır
benim meskenim, dağlardır
--
bir gün, kadrim bilinirse
ismim ağza alınırsa
yerim soran bulunursa
benim meskenim dağlardır, dağlar
--spoiler--
Mavi boncuk filminde emek sayına aşıktı. Ağlama sahnesi cok güzeldi. Gerçek hayatta da ask yaşıyorlarmış zaten. Çok yakışmışlar birbirlerine. Gerçekten yakışıklıydı. Allah rahmet eylesin
Huzur içinde uyusun. Büyük sanatçıydı. Onu bir çok güzel şeyle hatırlayacağım ama en unutulmazı; tuncel kurtiz in ölüm haberini aldıktan sonra yaktığı cigaralı fotoğrafı olacak...
tarık akanın oğlu barış üregül babası hakkındaki bir röportajda şöyle demiş,
“Bu kadar sevildiğini, kalabalığı görse, 'Vay, bu kadar seviliyor muyum?' derdi. Babam çok enteresandır, meşhur olduğunu, sevildiğini unuturdu!
Gerçekten! Mesela derdim ki; 'Baba bak arkadaşın senle fotoğrafını Facebook'a koymuş, 3 bin kişi beğenmiş'. 'Vay be 3 bin kişi beni beğenmiş mi? der, hakikaten çocuk gibi şaşırırdı. Yemekte biri yanına gelip fotoğraf çektirsin, 'Bak beni hala tanıyorlar' derdi. 'Baba ne diyorsun ya?' der, gülerdik.
Kendini her zaman Kayserinin bir köyünden çıkmış, işportacılık, cankurtaranlık yapmış, sıradan biri olarak görürdü. içindeki çocuğu, gerçek kişiliğini bozmadığı için şımarmadı. Şöhretin, baskıların, hapislerin kendini değiştirmesine izin vermedi. O yüzden Tarık Akan oldu!”
halkın insanı tarık akan. saygı, sevgi ve özlemle anıyorum.