yazarının Lao Tsu olduğu rivayet edilen, Uzak Doğu’nun beş bin yıllık bilgelik kitabıdır. Dr. Wayne W. Dyer tarafından yazılan "Hayatını değiştirmek için düşüncelerini değiştir" kitabında da , Tao Te Ching'in içerdiği 81 ayrı metnin gündelik hayata nasıl uyarlanabileceği anlatılıyor. Yazar bu kitap da öyle bir üslup kullanıyor ki, Lao Tsu evinize gelip öğretilerini paylaşsaydı ancak bu kadar iyi anlatabilirdi.
Lao tzu'nun olduğu yalnızca bir varsayım olsa da tao düşüncesinin temel ve genel eseridir. Eserde ta chi, ying-yang ve san'ı içeren bir bölüm var. Ben orasını özellikle beğenmiştim. Ta-chi bir, ying-yang'ı yani ikiyi var eder, iki de "san" yani üçü var eder.
Herakleitos'takine benzer bir uyumdan bahsedilir. Tüm varolanların ying'i ve yang'ı taşıması düşüncesi herakleitos'ta logos ile karşıtların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan uyum yani "harmonian" düşüncesine benzerdir.
antik bir çince metindir, halk arasındaki inanışa göre laozi tarafından, m.ö. 600 dolaylarında kaleme alınmıştır.
bir bölümünde şöyle yazar;
58
"baştaki sakin ve edimsizse, halk dürüst ve temiz olur.
baştaki zeki ve kurnazsa, halk hilekar ve güvenilmez olur.
mutsuzluk üstüne kurulur mutluluk, mutluluğun derininde pusu kurar mutsuzluk. kim bilir sınırını?
iş düzenlemeye kalkmayın, düzen dönüşür uğursuzluğa, ahlak dönüşür sahtekarlığa ve körlüğü insanların bitmek bilmez.. bu yüzden kutlu kişi adildir incitmeden.
dürüsttür zedelemeden doğrudur yaralamadan aydınlıktır göz kamaştırmadan..."
-
Yeryüzünde hiçbir şey sudan daha zayıf ve daha yumuşak değilddir.ne var ki su sert ve güçlü şeylere saldirirsa, hiçbiri onun yolunda duramaz, çünkü onu değiştiremez.
kırılmamak için bükül
düz olmak için eğril
dolmak için boşal
parçalan ki yenilen
az şeye sahip olanlar
çoğa kavuşabilirler
çok şeyi olanların zihni karışır.*
" tao bir'i (ta chi) üretir;
bir, iki'yi (yin-yang) üretir;
iki, üç'ü (san ı) üretir;
tüm varlıklar uyumu taşıyan varlıklar ile (ch'i) yin'i taşır ve yang'ı kucaklar. "