bir şeyin ne olduğunu söylemeye tanım denir. tanım bir öz belirlemesidir.
gerçek manada tanım vermek çok zor bir meseledir.
tanımın bazı koşulları vardır;
1. tanım tam olmalıdır; tanımı yapılan şeyin içinde barındırdığı her şey tanımda verilmelidir. tanımı yapılan şeyin kapsamı dışında kalan şeyler tanımında dışında tutulmalıdır.
örnek vermek gerekirse; insan, iki ayaklı hayvandır tanımı tam değildir. çünkü iki ayaklı olan kuşları, tanım dışarıda bırakmaktadır. buna karşılık insan, düşünen bir hayvandır tanımı tam bir tanımdır.
2. tanım açık olmalıdır; bir şey kendisinden daha açık olmayan başka bir şey ile tanımlanmamalıdır.çünkü kendisi açık olmayan bir şey, başka bir şeyi eksik veya yetersiz tanımlar.tanımda geçen herşey açık ve seçik olmalıdır.
mesela; insanın vicdanı, kalbinin temiz olmasıdır, önermesi açık olmayan bir tanımdır, çünkü bu tanımda kalbin temiz olması açık ve seçik değildir.
bunu da unutmamak gerekir; her tanım bir açıklamadır ama her açıklama bir tanım değildir.
3. tanımda kısır döngü olmamalıdır ; bir şeyin tanımında bilinmesi gereken şey kendisine bağlı olan başka bir şey ile tanımlanmamalıdır.eğer bir tanımda bilinmesi gereken yine o tanıma bağlı olarak yapılıyorsa bu bir kısır döngüyü içerir.
örneğin; önerme, özne, nesne ve bağlaçtan oluşan bir yargı cümlesidir tanımını yaptıktan sonra özne önermede geçen bir öğedir diye tanım yaparsak bu bir kısır döngü olur; çünkü önermeyi özneyle, özneyi de önermeyle tanımlıyoruz.