"piyasa fiyatı ile tanzim satış fiyatı arasındaki fark kimin cebinden cıkıyor diye hiç merak edenin olmaması manidar" sorusuna cevaben aslına bakarsanız tanzim satışlarda ürün alış fiyatının üzerine küçük bir miktar kar koyarak satılıyor ancak burada dikkate alınmayan bazı giderler var ki onları hepimiz finanse ediyoruz.
1-ürünün alım noktasından tanzime gelene kadar ki nakliye yakıt giderleri
2-ürünün alımından satımına kadar kullanılan personel gideri (ha derseniz ki bi bok yaptıkları yoktu yatıyorlardı zaten ona bişi demem)
3-tanzim satış noktalarının kira giderleri ve diğer giderleri (en azından potansiyel kira gideri)
4-tanzim satış noktalarında satılan ürünlerden elde edilemeyen vergiler
5-tanzim satış noktaları nedeni ile işleri azalan ve kendileri ürün satmak istediğinde yukarıda ki giderlerin ve daha fazlasını ödemek zorunda kalan esnafların batması nedeni ile ortaya çıkan kamu ve sosyal faturalar.
Türkiye liberal ekonomi mantığını sosyokültürel bir gelenekten dolayı çok yanlış algılamıştır.
Serbest ekonomideki fiyat serbestisi rekabet doğurması gerekirken bizde tam tersi olmuştur. Normalde olması gereken kar marjını kısarak diğerlerinden ucuza mal satanın rağbet görmesiyken bizde tutturan tutturduğunu sikiyor anlayışıyla herkes “o 3 kuruşa satıyor benim neyim eksik ben de 5 kuruşa satıyorum çünkü tok satıcıyım işine gelirse” anlayışıyla yürüdüğünden ürünlerin son fiyatında gerçekçi olmayan bir artış meydana geliyor.
Bence yararlı bir uygulama. Bu gün carfour da gördüm: Tanzim patlıcan, maliyeti 7.16 tl, satış fiatı 4 tl. Tanzim domates: maliyeti5.55 tl satışı 3 tl. bu ürünlerden sadece 1 kg alınabiliyor.