bu eylemin seçimden 1 buçuk ay önce yoksulu koruma amacıyla yapıldığına inanan arkadaşım . 3 seneden beridir böyle . Yoksulu korumak yeni mi akıllara gelmiş . Bence bunlar yoksulun kafasındaki cehaleti korumak için böyle bir adım attılar. benim garip milletim saf milletim hala daha 800 lira 750 lira emekli maaşıyla 7 liraya 5 liraya aldığı domatesten patlıcandan sırf hükümetin masum olduğunu düşünerek memnunum diyor . gerçekten çok eğitimsiziz.
Ayrıyetten bu kuyruklarda çıkan tartışmalar var bir tane hanım abla a parti sempatizanı ,duruma iyi değil diyen amcaya geber o zaman gibi laflar ediyor . Mesele tarafın a partiden olması değil biliyorumki b partiden olan da aynısını diyebilcek potansiyele sahip artık . mesele şu milleti öyle bir hale getirmişlerki bir araya geldiğinde benzinle ateş gibi birbirine parlıyorlar . yahu tanımadığın bi insanın ölmesini isticek kadar ne ara fanatik oldun .
dipnot : bunu gören akademisyen genç neden beyin göçü yapar sizce. ben izlerken gözlerim nah böyle OO açıldı. utandım.
ayrıca marketlerin kapanması batması veyahut zarar etmesinin devlete hiçbir faydası yok. devlet en büyük vergiyi bu satış zincirlerinden alıyor . bu sebeple bunlara karşı yönelik bir eylem değil seçime yönelik bir eylem olduğu anlaşılabilir saflar sizi. coca cola mevzsuna dönmesin iş .
salatalık pahalı diye devlet ucuza salatalık satmaz, salatalığın pahalı olmasına sebep olan sorunları ortadan kaldırır.
zararına satış yapıp, sikindirik salatalık için 8 saat halkı kuyrukta bekletmek çözüm değildir. aklı olan 2019 dünyasında salatalık için kuyruğa girmekten utanır, gocunur, isyan eder.
iyi o zaman devlet her sektöre girsin, o sektörden ekmek yiyen adamlar da devletle rekabet etmeye çalışsın. herkes sizin gibi hükumet tarafından mamalanmıyor, birilerinin yaşayabilmek için alın teriyle kazanması lazım.
milletin emeğini çalmaya, aklıyla alay etmeye bir son verin artık.
sabah; salatalık çok pahalı, devlet bir şey yapmalı.
devletin tanzim kurduğu günün akşamı: devlet bu işlere girmez, girmemeli bir şey yapmamalı.
ya yok kardeşim sen yanlış anladın, izmir büyükşehir belediyesi kurmuş tanzimi. işte abi sosyal adaleti sağlayan belediye modeli, ancak chp yapardı zaten.
sürdürülebilir olup olmaması sorun değil, böyle bir şeye kalkışılması sorun.
bu tip sosyalist uygulamalar zaten bitik durumda olan piyasanın üzerine toprak atmaktan başka bir işe yaramıyor. tanzim satış mağazalarıyla aracıları ortadan kaldırıyorsun, sözde ucuza mamul satıyorsun da dünyanın her yerinde, her sektörde aracılar var. bunları şeytanlaştırmak, her şeyin sorumlusu ilan etmek komik.
zira geçen yıl aynı dönemde de iş yapıyordu bu aracılar. o zaman niye dolmalık biberi 1-2 liraya yiyebiliyorduk? o zaman niye kimse aracılardan bahsetmiyordu?
ya da 2002-2008 yılları arasında dolar 1 tl'ye kadar düşmüş, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından türkiye'nin kredi notu sürekli arttırılmıştı. o zaman niye "dış mihrak" diye ağlamıyorduk?
yani her sorunda birilerini ortaya atıp kendi suçlarının sorumluluğundan sıyrılarak sözde halka iyilik yapıyorum ayağına piyasanın içine sıçmak iyice çıkmaza sokuyor bizi.
bu zihniyet yüzünden cebinde parası olan adam iş yapıp riske girmek istemiyor. herkes faize yöneliyor ve haklılar da.
'DOĞRUDan üreticiden alıyoruz' yalanı ile yönetilen yerler.
Halden gidip alıyorlar. Tarım kredi kooperatifi diye fatura kesiyorlar.
5 liraya aldıkları şeyi 4.50'ye, yani zararına satıyorlar.
Bu zarar kimden çıkacak? Vatandaştan.
Yani sen 'devlet sayesinde ucuza sebze meyve alıyorum' derken, o elektriği, suyu, doğalgazı, benzini, mazotu zamlandırıp aradaki farkı yine senden çıkaracak.
Bu kadar çomarın olduğu bir ülkede kime anlatıyoruz tabi biz bunları.
Edit: ayrıca 'bu uygulama sayesinde marketler de fiyatları düşürdü' diyenler var. Marketler en az 60-100 tl alışveriş yapana veriyor o düşük fiyattan sebzeyi-meyveyi... o da kotalı.
Nasıl sümenaltı etmeye çalışırlarsa çalışsınlar, pislik taştı, her yerden görünüyor artık.
Benim çok doğru bulduğum uygulama bakmayın rakıcıların sürekli eleştirdiğine. Onlar ideolojisi gereği doğruya doğru yanlışa yanlış diyemeyen insanlar. Gelelim doğru bulmamın gerekçesine. Ben o sosyal devlet ilkesi gereği devletin yoksul insanını koruma amacıyla hareket edip hangi sektör olursa olsun devletin bir kaç işletmesi olması gerektiğini savunuyorum. Böyleyece devlet yoksul vatandaşını korumuş olabilecektir. He orta tabaka ve zenginler serbest piyasa ekonomisi gereği pazar market gibi yerlerden alışveriş yapsın. Özgurluklere karsi degilim. Ama oncelik toplumun cogunlugunu olusturan yoksul halk olmal Devlet baba aracılara üstü kapalı olarak şu mesajı veriyor. Siz ya stokçuluk yapıp fiyatlarına yükselmesine engel olursunuz yada ben sizi terbiye etme amaçlı bu sektörde kendi kurum ve kuruluşlarımı kurarım dedi.Aynı zamanda bu uygulama sonucu market ve pazarlarda meyve sebze fiyatlar yarı yarıya düşmüş olmasıda bu fikrim düsuncenin ise yaradigini gosteriyor.
Sen mazotu 6 tl den sat, fahis kopru otoban fiyati al, satilan maldan vergi al, ciftciye destek olmak yerine uretim yoksa ithal ederiz de sonra niye meyve sebze fiyatlari artti oyun oynaiyor biz bu oyunu bozariz de. Sana mazot kopru yol vergi ucretlendirmesi yok daha dusuk satman normal degil mi zaten.
soyle ornek yapalim 1000 km yoldan gelen bir urun dusunun toplam 2000 km yol yapacak 100 km de ortalama 35 lt yakit yakiyorlar bu da gel urunu birak geri don yakit maliyeti 4200 tl kopru ucreti otoban ucreti derken 4500 tl ye meyve sebze birakiyor bir kamyon. Elektrige yuzde yuze yakin zam geldi suya zam geldi gubreye yuzde yuzun ustunde zam geldi. Tarlayi topladigin traktor de mazotla calisiyor yani napsin adamlar kaca satsinlar cebinden mi odesin arada ki farki tanzim kuracagina maliyetleri dusurmek mazota gubreye elektrige suya benzer ciftciyi ekleyecek seylere indirim yapmak daha zor tanzimde satmak daha kolay sanirim.