tanrı evreni yaratmadan önce zamana tabi değildi demek yanlış kanımca. evet; bu evrenimizin zamanı bu evren için spesifiktir. fakat tanrı da kendi katında bir zaman geçiriyor olmalı. tanrının sürekli işleri idare ettiğini düşünecek olursak ; bu idare ediş belli bir süreç içinde olmak zorunda. süreçsiz olması düşünülemez. bir eylemde bulunurken süreç olmalı.zaman : eylem ve hareket sonucu ortaya çıkan bir ölçümdür. tanrı da sürekli eylemde bulunuyorsa ,bu eylem kendisiyle birlikte bir zaman da yaratacaktır.
sonuç: tanrı ezelden beri var ise; zaman tanrının doğasıdır ve tanrıyla birlikte hep var olmuştur.
tanrıyı zaman kavramından bağımsız düşüneceğimiz fikrine nasıl vardık ? kutsal kitapta zamanın dışındadır denmiyor.aksine tanrının katından (mekandan) ve katındaki zamandan bahsediyor. (sizin 1000 yılınız ,allah katına 1 güne eşittir ayeti gibi)
"evrenin ilk yaratılışıyla birlikte bizim anladığımız zaman da yaratılmıştır."
bende bundan bahsediyorum işte.içinde bulunduğumuz zaman ,bu evren için spesifiktir.yani bu evrene özgüdür. fakat bu evren dışında ayrı bir mekan-zaman yoktur anlamına gelmez bu. bu evrene özgü bir zamanı kimse inkar etmiyor.
ben ,tanrı ve zaman konusunun "algılanamaz olduğunu düşünmüyorum.tanrı evreni ,insan aklına uygun yarattıysa ; bu konular da kavranabilir. gayet de tanrı ,kendi mekanında işleri yürütürken bir sürec içerisindedir. bu ,tanrının eksikliği değildir. tanrının doğasıdır. asıl ,tanrı zamana tabi değildir demek ;zaman ve tanrı kavramını bulanıklaştırıyor ve anlaşılmazlığa sokuyor.
tanrı bir zaman içerisinde işliyorsa ,
bu zamanın başlangıç noktası olmalıdır ve bu nokta ebediliğe zıt düşer. ancak zamandan bağımsız bir güç için ebedilik söz konusu olabilir .
"tanrı bir zaman içerisinde işliyorsa ,
bu zamanın başlangıç noktası olmalıdır ve bu nokta ebediliğe zıt düşer. ancak zamandan bağımsız bir güç için ebedilik söz konusu olabilir ."
hayır. zaman ,tanrının doğasıdır diyorum. tanrının nasıl başlangıcı yoksa ,doğası gereği zamanında yoktur. zaten tanrının tanım gereği "ezelidir" ifadesi de bunu doğrular. eğer zaman tanrı için geçersizse ,ezelidir diyemezsiniz. ezelilik başlangıçsız bir zaman dilimi anlamına gelir.
zamandan bağımsız olursa ne ezeli ne ebedi olur. dikkatli düşün bunu.
edit: tanrının yapacaklarımızı bilmesiyle zaman konusunu anlayamadım. ayetler açık. zamanların mekana göre farklılaştığını ,tanrının mekanında zamanın farklı olduğunu söylüyor. kaldı ki tanrının yapacağımız her şeyi bilmesi ,özgür irade kavramına terstir. tanrı her şeyi bilir .evet .fakat yarattığı canlılarla ilgili her şeyi bilir. geleceği bilmesi diye bir şey olamaz. çünkü gelecek henüz yaşanmamıştır. var olmayan bir şeyin bilinmesi/bilinmemesi diye bir şey olamaz. bu tanrının eksikliği değildir.eğer geleceği tanrı ezelde yarattıysa ,bizim alacağımız kararlar önceden yaratıldığı için "tanrı tarafından belirlenmiş olur" .oysa özgür irade ve sınav kavramları yok mudur ?
dolayısıyla "karar alırken özgür irademizle seçim yapıyoruz düşüncesi" de ezelde belirlenmiş olmaz mı ? o zaman tanrının sınav sisteminde tutarsızlık olmaz mı ? bundan dolayı ,var olmayan bir geleceğin bilinmesinden bahsedilemez.
albert einstein vakti zamanında * zaman eğrilerinin kütleler etrafında bükülmeye uğradığıyla ilgili bayağı ciddi sayılacak bir teori ortaya koymuştu.
zaman algısının mutlak olmadığını biliyoruz. newton veya kuantum fiziğinin -ki bu köprüler daha çok tamir görür- kurallarının geçerli olmadığı ortamlarda zaman ne form alır veya zaman diye bir şey kalır mı bilmiyoruz.
tanrıyı anlamanın yolu bilimden geçer. doğu kafası tümdengelimcidir ve çok acelecidir. ancak fizik yeni teorilere ihtiyaç duymaktayken, ve bu konuda bayağı yol alınmışken, antik yunan düşünürleri gibi oturup yıldızları seyrederek bu konularda safsata yapmak vakit kaybıdır.
tanrıyı anlamak isteyen cebine matematik koyup fiziği anlamaya çalışmalıdır. veya fmri cihazı olan bir pskiyatri enstitüsünde beyin nöronlarının içine girmeye çalışmalıdır. veya bir zaman leonardo'nun yaptığı gibi kuralsız gibi görünen tesadüflerde kural aramalıdır.
tanrıyı anlamak için yarattıklarının detayına girmek şarttır.
"hiç şüphesiz, biz her şeyi bir ölçü ile yarattık." (kamer 49)