bilimsel olarak kanıtlanamaz "işte formül bu, allah vardır" denemez, çünkü o formüllerin, hesaplamaların, kanıtların bizim ve her varlığın düşüncesinin üstündedir, çünkü o yaratıcıdır.
insanların yüreklerindedir, isteyen bunu ortaya çıkartır ve inanır istemeyen tersini düşünüp inanmaz bakış açısıyla alakalıdır.
kimse kimseye baskı da yapamaz, kimse kimseye bir şey ispat etmek zorunda da değildir.
inanan için insanın ceninden itibaren oluşumunu incelemek yeterlidir, ama inanmayan ise gök yüzünde yıldızlarda allah yazısı oluşsa bile tesadüflere yorabilir.
Tanrı'nın varlığı hakkında kanıt sunacak adam gider Dünyanın m.ö 4000 yılında yaratıldığına inanır tanrı'nın yokluğu üzerine kanıt sunacak adam proteleryanın ülkeyi yöneteceğine inanır.
böyle adamları kafa kafaya sürtünce ortaya çıkan kıvılcım işte tanrı'nın kanıtıdır.
not: ikisi hakkında da uç örnekler verilmiştir, Tanrı'nın varlığına ve müdahale ediciliğine herhangi bir müslümandan çok inanan bendeniz bunun yanında da Ateislerin de birçok konuda düşünmeleri açısından takdir eden de bendenizdir.
kanıt olursa inanç anlamsız kalır. inanan için de inanmayan için de her şey göreceli de olsa bir kanıttır. kanıtlanırsa; her iki durumda da hayat anlamsızlaşır. kaldı ki imanın kanıta ihtiyacı yoktur.
Tanrı'nın varlığını anlayabileceğimiz en iyi örnek şudur;
1)Bigbang i kabul etmiş sayılalım.
2)milyon yıllarca dünya üzerine yağmurlar yağmış , çekirdeğe kadar sönmüş , derinliklere dolan sularda okyanus olmuş olsun.
- Canlılık nasıl oluştu?
-Canlılığın da oluştuğunu varsayalım , ve derince bi düşünelim. Ortada erkek var , ve birde dişi var ve bu bütün canlılarda böyle . Erkek ve dişi denen şey ortaya çıkmış ve üremişler. Bunun olma olasılığı kaçtır. 1/99999999999999999...
inanmak isteyen inanacağı, inanmamak isteyen de inanmayacağı için çok da kasmamak gereken bir harekettir. çünkü adı üstünde "inanç"tır, gördükten sonra babam da inanır. önemli olan delilleri görebilmektir. kalbin kendi kendine atması, evrenin koynunda insan iradesiyle alakası olmayan bir sürü yıldızın varlığı vs...
sonuç olarak kimse kesin var ya da kesin yok diye kanıt sunamaz. peygamber seçilip de tanrının size görünmesini beklerseniz daha çok beklersiniz. inanmak kimseye bir şey kaybettirmez, ama inanmamanın kaybettireceği söyleniyor. ister inan ister inanma.
metafizik uğraşında olanların en aşina olduğu tanrı varlığına dair argümanlardan bir tanesi ontolojik argümandır. bir dizi önerme ile argüman desteklenir.
1- tanrı kendisinden daha büyük/yüce düşünülemeyendir.
2-tanrı fikri ya sadece düşüncede vardır; ya da hem düşüncede hem de gerçekte vardır.
3-eğer tanrı sadece düşüncede olsaydı,daha yüce bir varlık düşünülebilirdi; öyle bir varlık ki, hem düşüncede hem gerçekte var olan daha yüce bir varlık olurdu bu.
4-ama tanrı kendisinden daha yüce şey düşünülemeyendir.
5- o halde, tanrı sadece düşüncede var olamaz.(3),(4)
6- o halde, tanrı hem düşüncede hem de gerçekte vardır.(2),(5)
7- sonuç, tanrı gerçekte vardır.(6)
bu önerme zincirine karşı konulmuş düşünce elbette ki vardır.sadece tanımla bir şeyin varlığını kanıtlamak tartışma yaratır kaçınılmaz olarak.