tanrıya inanmayan birinin komik iddiası "nesnel adalet " olgusuna göre konuşmasıdır. tanrı yoksa doğa yasalarının random şekilde var ettiği canlılarız. adalet ,ahlak ,iyi ,kötü gibi kavramlar tamamen bizim uydurmamızdır. bizim zihnimiz dışında ne adalet yasaları ne ahlak yasaları vardır. hal böyle olunca bizim uydurduğumuz adalet yasasıyla ,tanrıyı sorgulamak komiktir.dolayısıyla hangi adalet temeline göre tanrı adil değildir diyebiliyorsun. ortada nesnel adalet değeri ,ölçütü olmalı ki ,bizler tanrının adaletini ölçebilelim.
tanrının kölesi olduğunu(kul da olabilir) sananlar aslında sistemin köpeği olduklarını ne zaman anlayacaklar?
tanrı bir semboldür amaç tanrının varlığı veya yokluğu değil sistemin varlığı ve yokluğu üzerinedir.
tanrı sadece bunların temellerinden biridir. mesele metafizik sanrılarla mücadele etmek de değildir. mesele metafizik sanrıların dünyaya yansıması olan aptallarla mücadele etmektir.
yani tanrı diye bir şeyin varlığı bir şekle verilen ad gibidir, işte bu ad toplumda sisteme verilen addır. dini korumak isteyenler aslında farkında olmadan bu sistemi korur. yani durum bu.
Hele mükemmel bir tanrı varsa adaletin "a" sı yoktur. Tanrıyı yanlış tanımlıyoruz mükemmel olsa böyle yapmazdı. böyle yapıyorsa iyi niyetli de olmaz egoist olur. Mükemmel değilse de Tanrı olamaz, tanrı'ya kusurludur ya da yoktur. var olduğunu kabul etmek mantıklı. dinlerde sunulan Tanrıyı kabul etmek, kül kedisi hikayesinin yaşanmış bir olay olduğunu kabul etmekle eş değerdir. (bkz: anlayarak okumak) (bkz: tarafsız okumak)