tanrılar zaten gelişkin insandır. bunları insanların kafasında yarattığının kanıtı da var. mesela ilkel tanrılar daha biçimseldir, heykellerine bakarsanız insan ve hayvan figürü görülür yani insanın tanrıyı çevreye veya kendine bakara yarattığının kanıtı budur. ilk inanç ve dinlerde tanrılar zaten insan gibidir. yer içer sıçarlar hatta seks bile yaparlar.
sonradan soyut düşünmenin gelişmesiyle tanrılar daha maddesel yapıdan sıyrılıp soyut hale gelmiştir, tanrının konuşması, öfkelenmesi, kandırması, lanet okuması gibi şeyler de insansı özellikleri tanrıya atfetmektir.
yani insan gene tanrıyı yaratırken kendi sınırları veya kalıpları dışına çıkamamış sadece onu daha fazla soyutlamıştır. daha ilerleyen süreçlerde tanrı tanımının soyutluktan da kopup insana ait olan hiçbir özelliği barındırmayacağını düşünenlerdenim. evrimsel olarak bu yöne doğru bir tanrı tanımı var.
Tanrının insanı asıl yaratma sebebi belli değildir. Kutsal kitaplarda tanrının size ve sizin ibadetlerinize ihtiyacı yok denir. Peki o zaman bu cennet cehennem ve dünya oyunun sebebi ne? Bu soruya dinciler genelde ressam neden resim yapar sorusuyla karşılık vermeye çalışır.ressam yapar, çünkü yapabiliyordur, yapar çünkü kendini gerçekleştirme ihtiyacı vardır, yapar çünkü yapabildiğini tüm dünyaya kanıtlamak ister, bir varolma çabasına girer. Peki tanrı da mı böyle bir çaba güdüyor acaba, yoksa kibirinden mi yarattı biz insanları. Lan yoksa bu tanrı dedikleri aslında hiç yok mu ?