boris vianın tanımına göre:
tanrı yararcı değidir. tanrı bir bayram armaganıdır, karşılık beklemeden yapılan bir bağıştır, bir platin külçesidir, sanatsal bir benzetmedir, hafif bir şekerlemedir. tanrı fazladan vardır. ne bir şeyden yanadır, ne karşısında. artık* olandır o.
Birgün simonides'e, kral hiero tanrı'nın ne olduğunu sorar.
simonides düşünmek için birgün müsade ister ertesi gün sual tekrar edilince iki gün, daha ertesi gün dört gün, kısacası her defasında daha fazla zaman istemiş.
düşünmek için istenen zamannın gitgide arttığını gören şaşıran krala verdiği cevap: bu mesele üzerinde düşündükçe bilmediklerim çoğalıyır.
insan düsünmeyi unutmamissa, yasadigi hayat yüzünden bu özelligi körelmemisse o'nu mutlaka düsünmüstür. insan yeterince zaman kendisiyle basbasa kalmissa, bu zaman zarfinda yaptigi seyleri, yapacagi seyleri kendisinde bulunan akli kullanarak sorgulamissa, o'nu düsünmüstür. o'nun adi ne olursa olsun, o'nun varligini gercekten sormalidir kendi kendine. bunu yapmak icin önce kendisine baska sorular sormaya baslamalidir. kendisini sorgulamalidir önce. yasadigi dünya ve hayat ile ilgili sorular. bu dünyanin ve hayatin öncesi ve sonrasi. ben'den önce ne vardi? ben neyim? niye varim? ben'den sonra ne olacak? ben ne olacagim? bu sorularin cevabini ararken buldugu sey o'dur.
allah'ın 99 ismi arasında "tanrı" kelimesi geçmemektedir; çünkü "tanrı" arapça değil eski türkçeden devşirilmiş bir kelimedir. (bkz: tegir) (bkz: tengür) ya da bir söyleme göre (bkz: dingir).
sanıldığı gibi gavurların icad ettiği bir kelime değil öz türkçedir!