niçe'nin kilisenin sunduğu din anlayışına yönelik koyduğu tepkidir. aynısını biz müslümanlarında bu mezhep tüccarlarına söylememiz gerek; sizin tanrınız hiç olmadı ki ölsün!
Nietzschenin ünlü sözüdür. Kişisel düşüncelerime göre yorumlayacağım umarım sıçmam.
Tanrı öldü : öncelikle buradaki tanrı nedir ? tanrı : içimizdeki bizi yöneten güç. Örnekleme yapacak olursak : mesela sevgilimizi sokak ortasında dudaktan öpmek isteriz. fakat bunun ahlak kurallarına aykırı olduğunu düşünüp bundan vazgeçeriz. işte bu vazgeçiş içimizdeki tanrının galip geldiği noktadır. Ve biz bu tanrıyı öldürürsek özgür olacağız.
birgun nietzche ye sormuşlar.tanrı nerede filozof şöyle bize! tanrı öldü demiş filozof.bre filozof guldurme bizi tanrı hiç ölür mu demişler.nietzche bu ya durur mu yapıştırmış cevabı.tanrının dogduguna inanıyorsunuz da öldüğüne mi inanmiyorsunuz?
edit:imla
bir karikatürde güzel resmedilmiş. link yok ne yazıkki yazarak anlatayım da hep beraber gülelim.
--spoiler--
hz. isa çarmıha gerilmiş öylece durmaktayken, pos bıyıklı niçe gelir ve "baban öldü" der.
hz isa ise şu cevabı verir: "alıştırarak söyle hayvan evladı"
--spoiler--
nietzsche nin bu ünlü sözü çokları tarafından yanlış anlaşılmıştır. nietzschede ki üstün insan tezi, derin eşitsizlik üzerine kurulu anti demokratik piramidal toplum anlayışına dayanmaktadır. Tanrı öldü düşünce şematiği tam da bu eşitlilik üzerine kuruludur. Yani Tanrı için herkes eşittir ve eşitlik kötüdür. eşitlik olursa eğer "ayaktakımı" kültürü "yüksek" kültüre egemen olur. bu da toplumun çöküşü anlamına gelir. bu sebepledir ki "tanrı öldü" yani "eşitlik öldü" ya da ölmesi gerekir-dir. demek istemektedir. buradaki "yüksek" kültür aslında aristokrasidir; övgü de (gizlice) ona doğrudur.
nietzsche'nin nihilizm'i sonuna kadar götürüp* eski değerlerin yıkılıp, üst-insanın* yeni değerleri oluşturması gerektiği; yıpranan ve kullanılmaya mahkum olan eski değerlerden birisi olan tanrı inancının yozlaşmaya başladığını gösteren ünlü cümlesidir.
fakat bu düşüncenin temeli nietzsche'de değil dostoyevski ile atılır. (bkz: karamazov kardeşler)