tanrı zamandan bağımsız değildir

entry62 galeri0
    60.
  1. 59.
  2. bu ortamda yararsız tartışmadır.
    olm gidin yatın lan.
    pardon gündüzmüş.
    1 ...
  3. 58.
  4. Orhun yazitlarinda tonyukuk şöyle yazmistir "Zamanı Tengri Yaşar" bundan asırlar sonra hala mezar taşlarında bir şey yaziyor."Hüvel Baki"...
    3 ...
  5. 57.
  6. başından beri merakla okuyorum yazılanları.

    ortada bir iki felsefe kitabı okuyup üzerine oturduğu organla sağa-sola ben entelektüelim havası vermeye çalışan ergen bir yazar var.
    anlattıklarının çoğu tutarsız, ateizm desen değil,
    deizm desen değil,
    troll desen hiç değil yaptıkları..

    kim yorum yaptıysa aksini yazmış, maksat muhalefet sadece;
    -ki eğer felsefe yapacaksak bunun da kuralları var mutlaka, bilenler bilir..

    kısacası felsefe sorgulamaktır,
    soru sorar ve cevap ararsın, tarafsız kalarak,
    yaftalamaksızın..

    dinler ise dogma dır,
    inanırsın yada inanmazsın bu kadar keskin bir çizgi..

    bu ikisinin arasındaki ilişkiyi asla kanıtlayamazsın..

    kısacası boşuna nefes tüketiyoruz,
    ve yukarıda benden daha çok nefes tüketmiş, daha net, daha iyi anlatmış yazarlar da var maalesef..

    iyisi mi bırakalım kendi kendine oynasın çocuk,
    uykusu gelir yatar birazdan nasılsa..
    4 ...
  7. 56.
  8. zaman kavramını kozmolojist yada fizikçilerin yerine andavalların konuşması sonucu ortaya çıkan hede.
    1 ...
  9. 55.
  10. Konunun asıl amacı tanrı'nın zamana bağlı olması.
    çok iyi değilim bu konularda. ve diyeceğim şeyler konusunda da eleştiriye, doğrulamaya açığım. yani sesli düşünüyorum siz de duyun.

    konu "insanların bağlı olduğu zaman" değil. Tanrının bu zamana bağımlı olması da değil.

    bence dinlerin daha doğrusu kader konusunun kilitlendiği yer zamanın tanımı. çünkü zaman denen şey kendisi bir neden-sonuç ilişkisi barındırıyor.

    islam alimleri kader konusunu düşünmeyin motoru yakarsınız derler. kendileri işin içinden çıkamamışlar bize de sorgulamayın, susun demişer. Niye çıkamıyorlar? çünkü kader doğrudan doğruya zaman kavramında kilitleniyor. zamanı yeterince tarif edemedikleri için de bize yasaklamışlar.

    islam inancında tanrı (Allah) ezeli ve ebedidir. yani sonsuzluktur. başlangıcı sonsuz ve bitişi sonsuz olan demek için ezeli ve ebedi denmiş. bunların yerine sonsuzluğu tarif edebilecek kelime bulunursa daha güzel bir anlatım olur ve biz de ezeli ebedi kavramından kurtulmuş oluruz.

    Eğer tanrı bu evrenin tabi olduğu zamandan bağımsız farklı bir zamana tabidir dersek (ya da olmalıdır dersek) bu durumda o zaman kavramının da tanımlanması gereklidir. Eğer tanımlayamıyorsak sorunumuz var. ayrıca bu tanım kendi içinde bizim evrenimizde olduğu gibi bir neden-sonuç ilişkisi barındırmamalı. neden-sonuç ilişkisine tabi olan bir tanrı düşünülemez. bu ilişki bizim bu evrende belirlediğimiz (belirleyebildiğimiz) bir olgudur.

    Determinizm konusunda bir girdi gördüm. Geleceğin tanrı tarafından biliniyor olması determinizm midir.

    ayrıca kuantum fiziği determinizmle çelişiyor diye bu evrende her şey belirsizlik ilkesine göre işliyor diyemiyoruz. Güneşten çıkan bir fotonun 8 dakika sonra dünyaya geleceğini biliyoruz. ve engelleyecek bir durum da tespit edilmedi ise o foton dünyaya ulaşıyor.
    2 ...
  11. 54.
  12. Hayat.. doğmak.. ölmek.. Görme.. duyma.. hissetme.. fikir yürütme.. irade gösterme.. aşk.. zaman.. boyut.. mekan.. boşluk gibi kavramlar allah tarafından yaratılmıştır..

    allah bu kavramların ve yetilerin sonsuz ve ölçüsüz olanına sahipken yarattığı kulları ise bu kavram ve yetilerin sonlu ve ölçülü olanına sahiptirler..

    Örneğin: Allah'ın görme gücü sonsuz ve sınırsız iken, kulların görme gücü, allah tarafından, kişisel olarak ufak farklar dışında ölçüsü belirlenmiş ve sınırlandırılmıştır..

    Bu konuyu zati ve subuti sıfatlar olarak ele almalıyız..

    zati : sadece allah'a ait olanlar..
    subuti : kullarda sınırlı olarak bulunanlar..

    allah'ın zamandan bağımsız olduğuna dair kuran-ı kerim'de bir delil yoktur..

    Ama insanların sınırlı yetileri ve boyutları ile algılayabildikleri zaman kavramı.. allah'ı kapsamaz.

    zaten uzayın farklı katmanlarındaki zaman kavramının, bizim gezegenimizden farklı olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır..
    0 ...
  13. 53.
  14. Konunun başından beri tüm girdileri okudum. evet girdileri. Entry demekten daha doğru.
    konu çok güzel ama maalesef yapısı gereği bir çok farklı yöne doğru kaymış.
    önce şunu belirteyim herkesin inancına ve inançsızlığına saygım var. ve insanlardan da bunu bekliyorum. (daha doğrusu böyle bir dünya hayal ediyorum)

    Sen physicuz!... arkadaş herkese şizofren demeyi bir bıraksana yahu. önüne gelene şizofren, dini inaçlara şizofrenik ve paranoyakçadır diyorsun. bence bu konu içerisinde girdi oluşturan tüm yazarlar içerisinde en şizofreni sensin. Senin bakış açınla bu dünyadaki tüm inanışlar hatta daha da ilerletelim, tüm insanlar şizofrendir. En çok takıntılı olan da sensin. insanların nasıl düşünmesi gerektiği konusunu takıntı yapmışsın. herkesten en iyi düşünen ve düşünmeyi bilen sen misin yahu. eğer öyle ise nasıl düşünülmesi gerektiğini başka bir konu içerisinde anlat.

    ama şizofren derken kasdettiğin iskender evrenesoğlu gibiler ve ona inananlar ise haklısın.
    6 ...
  15. 52.
  16. zaman meftumunun algılanabilir boyutlarıyla, düşüncenin yanlış olduğu önerme. tanrı ve kutsal ruh. iş burada giz.
    0 ...
  17. 51.
  18. zaman makinası icat edip geçmişe gidemiyor muyuz yani.
    1 ...
  19. 50.
  20. bu başlık bana gösterdi ki bizim sözlükte gayet elittir arkadaş. Tamam mı amk.
    1 ...
  21. 50.
  22. physicus gerçekten ilginç bir yazar. hala entry girebilmesi ilginç. bu arkadaş takıntılı. lütfen ona cevap vermeyelim. çünkü cevap verdiğimizde " son cümleyi ben söylemeliyim " takıntısı baş gösteriyor.
    1 ...
  23. 49.
  24. Bi boktan anlamayanlar bi sussun ağa ya..

    (#26877426)
    0 ...
  25. 48.
  26. Bende ondan bahsediyorum sevgili yazar. Bu başlık nedir ? Tanrı zamandan bağımsız değildir. Peki bunu tartışmak için ne olmak gerekir ? Teist. ( zira tanrı yok deniliyorsa onun zamana bağımlı ya da bağımsız olması bir ateistin konusu değldir. Ona göre tanrı yoktur.)
    Yine aynı şekilde, ateist veya teist olmak paranoid şizofreni için bir sebep değilse neden ısrarla bu başlık
    şizofreni,paranoid şizofreni başlığına dönüyor ?
    1 ...
  27. 47.
  28. Şimdi buraya hayatın boş olduğunu, herşeyi başkalarının idare ettiğini düşünen ve şizofren olan (bkz: Paranoid Şizofreni) ateist insan örnekleri koysak bu inançsızlığın düşürdüğü şüphe nedeniyle onların şizofren olduğunu mu kanıtlar ?

    "müslümanlar arasında inanç üzerinden şüpheye düşüp bu şüpheyi takıntı yapan ve bu şüpheden kendi kendisini farklı düşünceler yaratıp buna ikna eden insanlar şizofrenik ve paranoyak düşünme şekline sahip dedim."

    "ve bu dediğim ispatlanabilir bir şey.

    ve bu insanlar genelde kararsız düşündüklerinden kendisini mehdi ilan ediyor, "
    ispatlanabilir dediğin bu mu ? Kararsız düşünüyor ancak kendini mehdi mi ilan ediyor ?

    "ve bunlar normal müslüman ve ateistlerde olmaz. ama anormal düzeyde hormon dengesi bozulan ateist ve müslümanlarda görülebilir."
    tıpkı kendininde söylediği gibi şizofreni müslüman ya da ateist olmaya bağlı değilse, bu başlık altında neden ısrarla bunu tartışmaya çalışıyoruz ?
    1 ...
  29. 46.
  30. tanrı olmayabilir, zaten biz tanrı bizimle ilgili olmadığına göre sakıncası yok.
    0 ...
  31. 45.
  32. Ateist olmakla hepiniz manyaksınız demek arasında fark olduğunu gösteren başlıktır. Ayrıca bu başlık, bazı düşünürlerin (?) başlığa girdikleri son 10 entryde "hepiniz manyaksınız" diyip inatla kimse cevaplamıyor diye çok hırslanıp daha da şizofrensiniz demelerine sebep olabilir.

    (bkz: tüm inanaçlılar şizofren)
    (bkz: tüm inanaçlılar ruh hastası)
    (bkz: kurcalamayın siz)
    anladık canım yazar dostum. bu hırsın niye ?
    (#26877048)
    (#26876822)
    (#26876784)
    (#26876568)
    (#26876676)
    (bkz: biz hepimiz şizofreniz islamda yok).
    (bkz: şimdi biraz müsade et)
    2 ...
  33. 44.
  34. 43.
  35. physicus ;" felsefede mutlak felsefik bilgi yoktur." cümlen kendisiyle çelişik biliyor musun ? felsefede mutlak bilgi yoktur cümlesi mutlaklık içerir.

    bkz: 2 kitap okuyup nasıl bilim adamı olunur.
    6 ...
  36. 42.
  37. Zamana bağımlı olmak için zamanı içine kattığınız bir denklem gerekir. Eğer kurduğunuz denklemde değişkenlerden birisi zaman değilse bu denklem zamana bağlı değildir.
    Yaşlanmak gibi zamana bağlı değişiklikler Tanrı kavramı için geçerli değilse, O'nun değişkene bağlı olduğunu düşünmek yanlış olur.
    0 ...
  38. 41.
  39. Tam aksine burda önemli olan konu "bağımlı olmak" kavramı.
    0 ...
  40. 40.
  41. '' tanrı '' katını ya da '' tanrı '' özyaşamını kendi gibi bir evren zannederek ortaya sunulan bir iddia. zaman kavramı varedilendir. yani sonradan yaratılandır. o halde vareden buna bağımlı yada buna tutulmuş olamaz. 5. boyut ya da solucan deliği dedimiz evren sapmalarında dahi zaman kavramından bahsedilmezken hiç bir vücudiyet göstermeyen yersiz bir mekanda zamandan bahsedilemez.
    3 ...
  42. 39.
  43. Tanrı kavramını az çok hepimizin bildiğini düşünerek burada asıl önemli olan konuyu, yani zaman kavramını ele almak gerekiyor. Zaman nedir sorusunun tam bir cevabı olmamakla birlikte zamanın varlığını ancak devinimin olduğu bir evrende bilinebilir der sokrates. Son paradigma olan kaos kuramı da mutlak zaman diye bir şeyin var olmadığını söyler. Dediklerimin tam olarak anlaşılabilmesi için Sicim teorisini, rölativist paradigmadan sonra ortaya atılan kaos kuramını ve zaman kavramının farklı tanımlarını bilmek gerekir. Kısaca zaman ayrı bir boyut mudur? yoksa maddesel ve hareketlilik içeren bir evrende kendiliğinden var olan bir kotinyum mudur?

    Tanrının zamandan bağımsız olması mümkündür. Çok güvendiğimiz fizik kuralları evrenin sadece yüzde birlik kısmına bakılarak öne sürülür. Geriye kalan kısım karanlık madde ve karanlık enerjiden oluşur.
    0 ...
  44. 38.
  45. kesin olarak bilemeyeceğimiz iddia. akıllara ludwig wittgenstein' in '' üzerinde konuşulmayan konusunda susmalı '' deyişini getirmektedir. asla kesin olarak bilemeyeceğiz. çünkü o yaratıcı, biz ise basit birer kuluz.
    3 ...
  46. 38.
  47. "ezeli ve ebedi olduğunu söyleyip zamana bağlı olmadığını söylemek üçgen-kare demek gibi bir şeydir. ezeli ne demek ? ebedi ne demek ? bunlar tanrının doğası gereği ortaya çıkan zaman kavramının farklı ifade edilmesi demektir. "
    Ezeli ; Öncesiz.
    Ebedi :Sonsuz,ölümsüz.

    Dolayısıyla

    O'ndan öncesi ve sonrası olmayışından bahsettim. Yani "öncesiz ve sonrasız olmak Tanrının farklı bir zaman kavramı var o sebeple zamandan bağımsızdır" anlamına gelmez. Gelemez.
    Eğer bir işin içinde öncesizlik ve sonrasızlık varsa bir zaman kavramı o özne için oluşturulamaz.
    Yanılgıya düştüğün yer tam da bu nokta.
    "ezeli ve ebedi olduğunu söyleyip zamana bağlı olmadığını söylemek üçgen-kare demek gibi bir şeydir"
    Tam aksine ezeli ve ebedi olduğunu söyleyip, -bizden farklı olduğunu kabul de etsen- zamana bağımlılık olduğunu söylemen üçgen ve kare gibidir. Ne bizimle aynı ne bizden farklı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük