tanrı mutlak bir olgudur.
fakat Allah bir inancın kavramsal hazinesidir. Yaradan olarak inanılan zaattır. ve benim dinime göre herşeyin yaratıcısı o dur.
tanrı ise daha indirgenebilir yada insan aklı çerçevesinde sınırlanabilir bir hayali olgudur.
"tanrı" kelimesinde bir paradoks vardır. tanrı kelimesi, "allah" kastıyla kullanılmış olduğu gibi, "büyüklerin ruhları, ölümsüz önderler" anlamında da, "yaratılışın unsurları-yaratıcı unsurlar" anlamında da kullanılmıştır; geçmiş mitolojilere bakın.. bundan dolayı "çok tanrılı dinler" denilen anlayışlar doğmuştur.
tanrı, "ilah" anlamındadır; "allah" anlamında değildir. eski kültürlerde güneşle özdeşleştirilen "ra" veya hint avrupa dillerindeki "deus" gibi.. türkçe tanrı kelimesi için çince "tan-kahraman" kelimesinden geldiği de, "tan yeri" kelimesinden geldiği de söylenmiştir.
özetlersek, tanrı "allah" gibi zata ilişkin bir isim değildir; "insan" gibi genel bir isimdir. hatta daha da azı: "canlı" gibi daha genel bir isim. gelmiş geçmiş kültürlerde "ölümsüz(ler)" anlamında, "ulu(lar)" anlamında kullanılmıştır..
tek tanrılı tüm dinlerin aynı tanrıya inandığı düşünüldüğünde kullanımı fark etmeyecek kelimelerdir. önemli olan kastedilen olduğundan her iki kelime de uygundur.
bilinen ilk türk islam kaynaklarına da bakıldığında görebileceğimiz tanrı kelimesi yerine günümüzde allah kelimesini kullanıyoruz. okuyan bir nesil olmadığımızdan bilmiyoruz ki daha önceden kullandığımız tanrı kelimesi yaradan anlamına geliyor. aslında anlam olarak tanrı kelimesi rabbi daha iyi tanımlıyor.
günümüze baktığımız zaman ise malasef tanrı kelimesini kullanan insanlara ateist gözüyle bakılıyor ya da ne bileyim tam müslüman görünmüyorlar. bu da yine ülke insanlarının ne kadar aciz ne kadar bilgisiz ve cahil olduğunu gösteriyor. * ~s