"1.) doğru hüküm vardır.
2.) bilgi, doğru hükümdür.
3.) bilgi, bilen'e muhtaçtır.
4.) bilen vardır.
5.) bilgi, bilen'in bilmesiyle var edilir: bilen, bilgiyi var edendir. bilgi, bilen tarafından sürekli var edildiğine göre; bilen, var eden'dir.
6.) bilen ve var eden, her şeyin bilen'i ve var eden'idir.
7.) ancak zamanı, mekanı, gökleri ve yeri kuşatan her şeyin bilen'i olabilir.
8.) zamanı ve mekanı, gökleri ve yeri kuşatan -şüphesiz- en yüce'dir, en büyük'tür, tek'tir.
9.) bilen ve var eden; en yüce'dir, en büyük'tür, tek'tir.
10.) en büyük, en yüce ve tek olan -şüphesiz- tek tanrı'dır, allah'tır." şeklindeki ispattan da anlaşıldığı üzere vardır.
Bu soruyu sormayın artık. Bu sorunun yanıti, insanın kişilik özelliği ve felsefesi ile yakından ilgilidir ve özeldir.
Yüreğin hissediyorsa, ihtiyaç duyuyorsan vardır, varlığını iliklerine kadar hissedersin.
O duygudan uzaksan, ihtiyaç hissetmiyorsan, inanmak mantıklı gelmiyorsa, yoktur.
Güzel bir sorudur hala bilinmiyor ve nerede kimse bilmiyor insanları pek de önemsemiyor bence dünyayı insana 5 milyar yılda yaptığına göre en azından her an başımıza çıkıp bu günah bu sevap diyecek hali yoktur.
Bilinemez. Tüm evrenin bilgisine bir sahip olsanız bile her şey değişip gelişeceğinden bir saniye önceki bilgi ile bir saniye sonraki bilgi değişecektir. Sizin bu bilgiyle söyleyeceğiniz savlar belki 1 sene belki 500 yıl sonra değişecek ve artık yanlış olacaktır nedeni ise değişim ve devinimin sürekliliğindendir. Her şey değişir, yenilenir. bilgi bu bağlamda sabit kalmaz. Evren, tanrı, insan, doğa sabit olmadığından, sürekli hareket içinde olduğundan kesin bir yargıyı kaldıramaz. Bu bağlamda insan zekası herhangi bir duruma geçerliliği sürekli olan bir bilgiye kesinlik atfedemez. Tanrı’nın varlığı problemine kesin bir cevap verilemez. Bilinemezdir.
Ama benim bu konidaki yargım şu yöndedir. Tanrı vey ilah insanların varoluşsal korkularını def etmek için kullandığı bir araçtır. Bu aracın varlığı veya yokluğu bir şey değiştirmez çünkü tanrı bir obje değil daha çok bir konsepttir.
Var demeyle varolmayacak, yok demeyle yok olmayacak varlığın cevabını arayan soru. isteyene var, istemeyene yok kardaşım. Sonuçta inanç meselesi, bilimsel bir olgu değil kanıtı olsun. Senin gönlün nasıl ferahsa öyle kabul et.
Tanrı'ya var diyorsan vardır, Yok diyorsan yoktur. Önemli olan senin neye inandığın, yoksa bırak Ateist'leri ve imamları onlar sadece seni yönlendirir. Son söz sana aittir. Eğer bir şeye zorla inanıyorsan sende bir sorun var demektir. Ateist olup hayaletlere inanan ateist tanıdım.
Tanrı var mı? VAR.
.
Kreş seviyesindeki veledlere anlatır gibi yazıyorum.
Hudüs, entropi, ontoloji, big bang, kozmik fon radyasyonu, açılıp kapanan evren modeli vs demeyeceğim. Oku lütfen.
.
Var olan herhangi bir şey, ya mümkün varlıktır ya da zorunlu varlıktır.
Var olmak için başkasına muhtaç olan her mümkün varlık, zorunlu bir varlığa ihtiyaç duyar. Bu noktada, sonradan var olan bir varlığın zorunlu olması mümkün olamaz. Çünkü ezeli yani öncesiz değildir.
.
Yine bu noktada zorunlu varlık diyebileceğimiz sadece 2 şey var.
Ya evren zorunludur, öncesiz ve sonrasızdır. Ya da Tanrı öncesiz ve sonrasızdır.
.
Bilim bize Evren'in bir başlangıcı olduğunu yasalarla beraber kesin olarak söylüyorsa. Başlangıcı olduğu için Evrende artık zorunlu varlık olamıyor.
Buradan hareketle evren mümkün varlık, Tanrı ise zorunlu varlık oluyor.
.
Yani velhasıl kelam, sadece yüzeysel olarak "Tanrı vardır" bile diyemiyoruz. Tanrı ya seve seve, ya da sevmeye sevmeye : ) var olmak zorunda. "ZORUNDA!, ZO-RUN-DA!"