bu tip sorularda geçmişte de olduğu gibi şu an için de net bir cevap verilmesinin imkansız olduğunu, net cevaplar verenlerin ise bilimsel kanıt/kanıtlar sunamadıkları için cevaplarının bir değeri olmadığını düşünürüm. benim kıstasım bilimsel kanıt olduğu için buna şimdilik cevap veremiyorum.
tanrı diye bir şey varsa, o çok iyi biri olmak zorunda, evrensel, var ettiği varlıkları seven, iyiye yönlendiren biri,
kuduz bir domuz gibi savaşın diye haykırmayan, insanları birbirlerine öldürtmeyen, yer yüzünde yetim çocuklar, mutsuz anne babalar, öldürülen bebekleri talep etmez, mantıklı olmalı, zira onda insani duygular olamaz.
edit: insanlara seslenecek ise iyi olmak zorunda evet, öldürün yıkın yok edin diyemez, bu seslendiği insanlarda yıkıma sebep olur, aptal tanrı bunu bilmiyor değil mi, hani o her şeyi biliyordu.
Tanrı var mı? VAR.
.
Kreş seviyesindeki veledlere anlatır gibi yazıyorum.
Hudüs, entropi, ontoloji, big bang, kozmik fon radyasyonu, açılıp kapanan evren modeli vs demeyeceğim. Oku lütfen.
.
Var olan herhangi bir şey, ya mümkün varlıktır ya da zorunlu varlıktır.
Var olmak için başkasına muhtaç olan her mümkün varlık, zorunlu bir varlığa ihtiyaç duyar. Bu noktada, sonradan var olan bir varlığın zorunlu olması mümkün olamaz. Çünkü ezeli yani öncesiz değildir.
.
Yine bu noktada zorunlu varlık diyebileceğimiz sadece 2 şey var.
Ya evren zorunludur, öncesiz ve sonrasızdır. Ya da Tanrı öncesiz ve sonrasızdır.
.
Bilim bize Evren'in bir başlangıcı olduğunu yasalarla beraber kesin olarak söylüyorsa. Başlangıcı olduğu için Evrende artık zorunlu varlık olamıyor.
Buradan hareketle evren mümkün varlık, Tanrı ise zorunlu varlık oluyor.
.
Yani velhasıl kelam, sadece yüzeysel olarak "Tanrı vardır" bile diyemiyoruz. Tanrı ya seve seve, ya da sevmeye sevmeye : ) var olmak zorunda. "ZORUNDA!, ZO-RUN-DA!"
Tanrı'ya var diyorsan vardır, Yok diyorsan yoktur. Önemli olan senin neye inandığın, yoksa bırak Ateist'leri ve imamları onlar sadece seni yönlendirir. Son söz sana aittir. Eğer bir şeye zorla inanıyorsan sende bir sorun var demektir. Ateist olup hayaletlere inanan ateist tanıdım.
Var demeyle varolmayacak, yok demeyle yok olmayacak varlığın cevabını arayan soru. isteyene var, istemeyene yok kardaşım. Sonuçta inanç meselesi, bilimsel bir olgu değil kanıtı olsun. Senin gönlün nasıl ferahsa öyle kabul et.