Ulaşamadığıma yok demek huyum değildir fakat tanrı'nın neden var olduğuna dair bir düşünceyle bakınca tanrının insanın yarattığı bir kavram olduğu ortaya çıkıyor. Ben de her insan gibi olmasını umuyorum. Umarım vardır ama ama bütün kavramlar içerisinde değerlendirince maalesef bizim yarattığımız bir totem ve bütün her şeyi karşılıyor.
varsa da yoksa da bize faydası şu anda olmayacak bir cevabı olan sorudur. cevabının ne olduğu ise hiçbir şekilde bilinmediği için, sadece içgüdülere veya somutluğa odaklanarak bir fikir edinilir. ne inananın, ne inanmayanın fikri, herhangi birini ilgilendirmez. eğer bir tanrı varsa, sizleri, olduğunuz kişi için yargılayacaktır. eğer yoksa, zaten herhangi bir strese gerek yok. bunları düşünmek yerine, eğer oturup da temellerini düşünse insanlar, daha rahat devam ederlerdi hayatlarına.
peki, temelde neler var ki?
en basit örneği islam'dan vereyim. ahlak. ben, insanların nasıl inandığından, neler yaptıklarından bahsetmiyorum. sünnetler ve kitabın doğru gördüğü davranışlardan bahsediyorum. global bir, "iyi" kavramına yüksek oranla uyan bir ahlak, karakter anlayışı var islam'ın. tabii ki, her doğru kabul ettiği davranış, global "iyi" kavramına oturmuyor. bu durumlarda ise oturulup tartışılmalı, ona göre davranılmalıdır. ne koyu dindar olmakta fayda var, ne de koyu din karşıtı.
insanlığın en çetin sorusudur. mantık ve bilimle tartışılabilir sonuçları olmasına rağmen, insan fıtratına uyup kendi kalbine baktığında inanmak istediği şeyi değil de inanması gereken cevabı bulur.
daha üstün bir varlığa muhtaç olduğumuzu, daha doğrusu bu şekilde yaratıldığımızı kim inkar edebilir?