tanrı var mı tanrı yok mu

entry33 galeri0 video3
    1.
  1. tanrının yok olduğunu düşünen insanın bir başkaşının fikrini öğrenmek için sorduğu sorudur.

    tanrının olmadığını düşündüren seçmece sorular.
    islam dininin tanrısı neden islam ülkelerini geliştirmiyor? onca duaya karşı bir araba bile üretemiyoruz? ömrü alkolle geçen gavurlar teknolojinin mınakoyuyor?

    kaderimizde yarın bize bağırarak şekil yapan minibüs şoförünü öldürceğimiz, sürekli mahallemizden geçen mini etekli tatlı,çekici,hoş kızı tecavüz etceğimiz yazıyorsa ve bunları 'fuck the kader' tabirini kullandığımıza rağmen gerçekleştirceğimize göre neden şeytan var? Kadere göre hareket ettiğimize göre bu şeytan napıyor? amacı ne? süs mü yoksa?

    suudi arabistan da doğan yüzde yüz müslüman.
    hindistan da doğan yüzde doksan beş budist.
    kanada da doğan yüzde yüz hristiyan.
    insanın dini doğduğu ülkeyemi bağlı?
    somali de doğan bir insan gerçek dini nasıl bulcak? kitap,bilgi yok insanlar gerçeği nasıl öğrencek?

    tanrı istediğini yaratabilir öyle değil mi?
    peki ya tanrı kendinden güçlü bir tanrı yaratırsa ne olur?

    yada tanrı varmı?
    oynadığımız herhangibi mmog oyun gibi bir sistem içinde yaşıyormuyuz?
    oyun : hayat
    oyun kurucusu : tanrı
    oyundaki sunucu : dünya
    oyunu oynayanlar : kul,insan
    oyundaki lonca,grup,kabile : mezhep,din,ülke
    v.s.
    4 ...
  2. 2.
  3. hiçbir zaman bilinemeyecek olandır. bilimsel olarak tanrı var veya yok demek imkansızdır. bilim ancak dinleri ve var olduğu var sayılan tanrı emirlerini yalanlayabilir. kitapların uydurma olması tanrı yok demek değildir. 13.8 milyar yıldır var olan milyarlarca galaksi ve onların içindeki sayısız güneş sistemi içerisinde yaşam olma ihtimali bana kalırsa hiç olmama ihtimalinden daha yüksek. bu yüzden büyük yaşamın var olmasının büyük tesadüf olduğuna inanmıyorum.

    (bkz: agnostik düşünce)
    4 ...
  4. 3.
  5. ölünce anlarsın diye cevap verilebilir.
    2 ...
  6. 4.
  7. insan zihninin algılayabildiği varlık ve yokluk kavramı,tanrı konusu ele alındığında geçersizdir. çünkü varlık ve yokluk kavramlarını oluşturan tanrıdır.
    1 ...
  8. 5.
  9. Bir düşünürün dediği gibi, Tanrıyı tartışmaya dilimiz el vermez. Dil zaten tanrıyı açıklamak için yetersiz. Onun için düz mantıkla onu anlamaya çalışmak boş bir çaba. Yani nesnel olarak demek istiyorum. Tek ve benzersiz Allah inancı islamın temeli ve islami inanışın esasını oluşturur zaten. islami düşünür ve din bilginleri Kuran ve hadislerden yararlanarak kendi akli deneyimleriyle Allahın, tanrının varlığı ile ilgili bazı delilleri ileri sürmüşlerdir.
    0 ...
  10. 6.
  11. sorgulanması günah olan soru. çünkü bu soruyu insanın aklına şeytan sokar.
    2 ...
  12. 7.
  13. gereksiz bir soru. yoksa bana ne. varsa da bana mı var.
    1 ...
  14. 8.
  15. 9.
  16. net bir cevap için tanrı kavramının gerçekliği yoktur. bu tanrı yok demek değildir. kanıtlanmamış demektir. ki "bence" tanrı eğer yoksa, olmadığı bir gün keşfedilebilir ancak varsa keşfedilemez. muazzam güç sahibi olduğu söylenen tanrı yarattıkları tarafından bulunabilecekse o kadar da muazzam değildir.
    1 ...
  17. 10.
  18. 1. sezonu tamamanmış (bkz: true detective) dizisini anlayarak ve tam dialogları sindirerek izleyenlerin cevabını alabileceği soru. din ve tanrı arasındaki uçurumu çok iyi anlatır.
    0 ...
  19. 11.
  20. gereksiz sorunsaldır. hayatımıza bu denli nüfuz etmesine izin vermeseydik yok çünkü;...lerle kafamızı doldurmuş olmayacaktık mesela neyse olan olmuş önemli olan farkına varmak kuşku duymak merak etmek vs.

    (bkz: gereksiz bilgi yoktur)
    0 ...
  21. 12.
  22. - tanrı yok!
    + neden yok?
    - görmüyorum dokunamıyorum.
    + aklın varmı?
    - var.
    + onu görüyonusun?
    - hayır.
    + dokunabiliyormusun?
    - hayır.
    + o zaman senin aklın yok.
    4 ...
  23. 13.
  24. tanrı var mı, bilinmiyor. Din var mı, kesinlikle yok.
    2 ...
  25. 14.
  26. varsa da yoksa da umrumda olmayan olay. (bkz: apateizm)
    0 ...
  27. 15.
  28. Kurulu düzenler bir kurucu ve devam ettirici güce muhtaçtır,adım atmadan yürünmez felsefesi ile bakıldığında insanın deri altındaki yapısında parçaların birleştirldiği görülüyor,herşeyin yerli yerince olmasida onun var olduguna isaret ediyor,Ben inanıyorum,ve espiriyi yakalamak gibi onuda düşünerek yakalamamızı istediğini biliyorum ve anliyorum,akıl verdiği bizlerden bu aklı kullanmamızı bekliyor,bence kesinlikle var,tefekkür etmek gerekli,
    0 ...
  29. 16.
  30. Tanrı var çünkü tanrı bir ihtiyacın ürünüdür. Tanrı olmasaydı ondan bahsetmemiz olanaksızdı. Ancak tanrı kusursuz değildir o göreceli bir şeydir. Bok böcekleri bile Tanrı'da kusur bulamaz ise o zaman tanrı bana göre kusurludur.
    0 ...
  31. 17.
  32. Tanrı var, din yok. (bkz: deizm)
    ki olsa ne, olmasa ne? boşver.
    1 ...
  33. 18.
  34. amannn banane kulları düşünsün.
    1 ...
  35. 19.
  36. öğrenmek amacıyla soruluyorsa bir beis yoktur, sorulabilir elbette,
    cevapları da o kadar basit ve kısadır ki, sıkılmadan izleyeceğiniz aşağıdaki videolarda, bir daha sordurmayacak netlikte cevaplanmıştır,

    Böyle bir Allah'a beni cehenneme göndermek istiyor denilir mi? https://www.youtube.com/watch?v=2DVs2HtVY_g

    Allah cennete cehenneme gideceğimizi biliyorsa bizi neden yarattı? https://www.youtube.com/watch?v=nGdP-DJPjKg

    Allah kâinatı yarattıysa, Allah'ı kim yarattı?



    Allah sonsuz rahmet sahibi ise şeytan'ı neden yarattı? https://www.youtube.com/watch?v=OzuUuqTF5w8

    Melekleri gören mi var? Nasıl inanayım? https://www.youtube.com/watch?v=kPZzknNyaRU
    1 ...
  37. 20.
  38. bilimsel bir akıl ve mantıkla cevaplanabilecek bir soru değildir. boşa kürek çekmiş olursunuz.

    yaratıcının var olup olmadığı sorusu, insanın vicdanına sorması gereken bir sorudur. insan, yapısı gereği kusurlarla doludur. ama bir taraftan da hep kusursuzu arar, hiç bir zaman ona ulaşamayacağını bildiği halde. peki neden?

    hiç bir hayvan kendi çıkarlarına karşı duran ahlak kurallarıyla kendisini kısıtlamaz. peki insan neden bunu yapar?

    neden güçlü olanın güçsüz olanı ezdiği bir dünyada yaşarken ve bunun değişmeyeceğini de tecrübe etmişken, daha hala bile inatla herkesin eşit olduğu, güçlünün güçsüzü ezmediği bir düzen kurabilmek için uğraşıyoruz? neden bu konuya bu kadar kafayı takıyoruz?

    benim için bu sorular bir yaratıcının varlığını ortaya koyar. bir yaratıcı vardır. var olmalıdır çünkü.

    öte yandan şöyle saçma sorularla kendinizi kandırmayın derim. "yaratıcı varsa, dünyada neden kötülük var." "yaratıcı varsa, ona inananlar neden daha üstün olamıyorlar"

    bunlar anlamsız sorular. şu yüzden anlamsız, dünyada kötülüğün olması, pek çok ilahi dini öğretide de zaten halihazırda dile getirilmiştir. insan mükemmel bir yaratık değildir. zaten yaratılmış olanın mükemmel olma ihtimali de yoktur. dünyada kötülüğün olması, insanın ve içinde yaşadığı doğanın kötü olmasından kaynaklanır.

    üstünlük oldukça göreceli bir kavramdır. bugün pek çok insan kızılderililerin bugünkü insanlardan çok daha ilkel ve az gelişmiş olduğunu söyleyebilir. onları bu şekilde düşünmeye iten şey, güç ile başka şeyleri birbirine karıştırmalarıdır.

    evet, kızılderililer (ya da afrikada, kendi halinde yaşayan ilkel kabileleri düşünün) ülkelerini işgal eden beyazlar kadar güçlü değillerdi. onların sahip oldukları teknolojiye ve silahlara, bilimsel seviyeye sahip değillerdi. o insanlar doğada yaşamaya adapte etmişlerdi kendilerini. ama eğer bundan bir asır sonra, içmeye su bulamazsak, yiyecek bulamazsak, ozon tabakasını deldiğimiz için doğanın hışmına uğrarsak, işte o zaman kızılderililerin bizden çok daha ileri olduğunu anlamış oluruz.

    dünyanın kendisine has bir yapısı vardır. doğanın kendi kuralları vardır. bu kuralların en ince ayrıntısıyla kuran'da ya da başka bir dinin kitabında yazmasını beklemeyin. çünkü eğer yaratıcı varsa, ahiret varsa, insanlar için en önemli mevzu dünyanın nasıl işlediğini anlamak değil, yaratıcıya nasıl yakın olabileceğini, nasıl onun cennetine girebileceğini öğrenmektir. sonsuz bir ahirete inanan hiç kimse, ortalama 60 yıllık bir ömrünü geçireceği dünyanın meselelerin cevabını almak istemez o kitapta. böylesi zaten saçma olurdu.

    öte yandan Allah, dünyayı anlamamızı da istemiştir. en başta onu bizim anlayabileceğimiz bir sistemle yaratan da odur zaten. her kim, bu ilimlere vakıf olursa, yeryüzünde de onun hükmü sürer. ama ölümsüzlük mümkün olmadıkça böyle bir şeyin anlamı da olmaz. çünkü geçici olan hükümranlıklar anlam ifade etmez. en güçlü firavunlar bile, ruhlarının ölümsüzlüğüne inanmak gereği gördüler. çünkü onlar da çok iyi biliyorlardı ki, ölüm gerçeği olduğu müddetçe, hayatta elde ettikleri başarıların hepsi anlamsızdı.
    1 ...
  39. 21.
  40. Kendilerine verdiğimiz nimetlere karşı nankörlük etmek için böyle yaparlar. Bir süre daha faydalanın bakalım! Yakında bileceksiniz!
    (bkz: Nahl Suresi/55. Ayet)
    0 ...
  41. 22.
  42. Varliginin dusuncesi olmasaydi bu dünyada çalarak haksizliklarla vs. Gününü gün etmiş kişilerin öbür dünyada hak ettiklerini bulacaklari düşüncesiyle rahatlayamazdik. Ama varsa da insanlik tarihi iki milyon yillik falanken bizimle iki bin yil önce irtibata geçmeye karar verdigini sanmiyorum.
    0 ...
  43. 23.
  44. Kesın bır cevabı olmayan sorudur. Soyle kesın bır cevabı yoktur ınanmak ıstemeyen ıcın yoktur sen ne anlatırsan anlat ne soylersen soyle onun ıcın yoktur ama ınanclı bırısı ıse onun ıcın vardır ona da ne anlatırsan anlat ne soylersen soyle onun ıcın vardır. Kısısel dusuncem ıse vardır.
    1 ...
  45. 24.
  46. --spoiler--
    "Gerçeği bilmeyenler dediler ki:

    "Allah bizimle konuşmalı veya bize mûcize gösterilmeli değil miydi?"
    Onlardan öncekiler de buna benzer sözler söylemişlerdi. Kalpleri nasıl da birbirine benziyor!
    Gerçekleri iyice bilmek isteyenler için delilleri apaçık gösterdik."
    --spoiler--

    (bkz: Bakara Suresi 118)
    1 ...
  47. 25.
  48. tanri vardi fakat deccallar öldürdü.o yüzden tanrinin öldürme görevini terör örgütü eş şebab üstlendi.kenya'da garissa üniversitesi'ne eşşebab militanlarının saldırısında 147 kişi öldü, 79 öğrenci yaralandı..
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük