hiç bir aklı başında ateist "peki tanrıyı kim yarattı?" diye sormaz. çünkü bilir ki, o soru onu sonsuza götürür. tanrıyı kim yarattı tanrıyı yaratanı kim yarattı? tanrıyı yaratanının yaratanının yaratanını kim yarattı? vs.
Bu konuları geçeli asırlar oldu. Milyar yıldır burda artık tanrı kavramını geçtik. Eğer böyle olursa Paradox olur.
Sizin fikriniz insanı yaratan birisi varsa o zamana tanrıda yaratılmıştır. O halde bunu yaratanids biri yaratmış diye akar gider. Lakin şunu bilmek lazım insan tanrı değildir, Tanrıdan farklidir. Tanrı ise hepsinden farklıdır. O halde, demek değildir ki bir tanrının Tanrı'ya ihtiyacı olsun. Zaten tanrı kavramı kendisine ait onu o kullanıyor. Aynı bizim insan olduğumuz gibi.
Tanrı kavramını insanlaştıran kişi cümlesidir.
Allah her yerdedir cümlesini uzun süredir düşünüyorum. Biz insan yapısından dolayı büyük bir hata yapıp her şeyi insana benzetmeye çalışıyoruz. Bir varlık düşünün, her yerde. Her atom. Her şey. Sizin hücreleriniz tek başına birşey ifade etmezken 6 oktilyon tanesi bir araya gelince siz oluşuyorsunuz. Bizim yaptığımız hata parça parça düşünmek. Ama bu bizim beynimizle alakalı. Kendinden büyük bir varlığı kabul edemiyoruz. Neyse uzaklaşmayalım konudan. Her atom ayrı olunca pek bir işlevi yok, ama ya hepsi bir bütün parçasıysa, tıpkı bizim gibi?
Tabi şimdi sorular gelecek nereden biliyorsun, gördün mü diye. Ben inanan bir insanım. Ama unutmayın, ben de bir insanım. Daha bilemediğimiz çok şey var, ama bunlar benim kişisel görüşlerimdir.
Biz insanlar zaman kavramıyla yaşıyoruz, zamanı hisseden hücrelerimiz var. Ama sadece bir yönde gidiyoruz. Yani değiştiremiyoruz onu. Tıpkı iki boyutlu bir düzleme üç boyutlu bir cisim çizmek gibi. Eğer sadece iki boyutu algılayabilen bir varlık bu şekle bakarsa sadece iki boyutlu çizgiler görecektir, bizim gördüğümüz gibi değil. Ben de bizim zaman kavramına yanlış bir bakış açısına sahip olduğumuzu düşünüyorum.
Eğer evrendeki her atom bir varlıksa zamanın işleyişi sizce o varlığı etkileyecek midir? Her zamanı aynı anda bilmek mümkün olmaz mı? (bizim üç boyutlu cisim üzerinde yaptığımız oynamalar gibi.) ya da zamansız yaşamak? Unutmayın, hissettiğiniz kavramları adlandıran kişiler sizlersiniz, yani hisleriniz sadece sizin açıklamanızla, hatta bazıları açıklayamamanızla kalacaktır(qualia).
Daha çok yazılacak, konuşulacak şeyler var. Eğer merak ettiğiniz bir şey varsa mesaj atmaktan lütfen çekinmeyin.
tanrıyı kişiye indirgersek elbet burda yazılanların geçerliliği var. ama tanrı kavramı boşluk, hiçlik, zaman, evren ya da sonsuzluk gibi soyut kavramlara yüklenirse ancak o zaman mutlak olarak ebedi ve yaratılmamış olur. tabi bu soyut kavramlar kişiye indirgendiğinde olaylar değişiyor.
ayrıca asıl değinilmesi gereken noktayı tekrarlıyorum; tanrının tanrıtanımazlığı kendini inkarıdır.