Bir ataistin umutsuz serzeniş cümlesidir. Kendini kandırmaya yönelik, anlamlar yüklemesi mümkündür. Tanrı kendisine itaat eden kullarını koruyup kollamak, her istediğini vermek, ebediyen mutluluk içerisinde yaşatmak vaatlerini bu dünya için vermemiştir. Bu dünyanın amacı işte tam olarak budur. Kimin tanrıya itaat edip etmediğini görmektir. Başına gelen iyiliklerde ve kötülüklerde kendisini yaratanın yolundan dönüp dönmeyeceği imtahan edilir. imtahan için insanların başına büyük belalar kazalarda gelir, taşıyamayacağı kadar büyük iyilikler zenginliklerde verilir. Sonucunda sadece yoldan sapıp sapmadığına bakılır. Tanrının olduğuna inanıp, onu hiç terk etmeyenler ise, ebedi mutluluk, sonsuz ve her istediğinin anında olduğu bir hayat ile ödüllendirilir. Bu başlıktaki sözü söyleyipte, tövbe etmeden imansız ölenler içinse, ebediyen azap verilir. Allah tüm kullarını ve beni şefaatine mahzar eylesin...
asıl tanrı olmasaydı ölüm olmazdı. seçimlerimizden dolayı ödül ya da ceza almayacaksak niçin ölelim ki? ha bir de başıma bir şey gelmeyecekse uzun entry okumuyorum.
ister doğa yasaları densin, isterse de tanrısal yasalar, üreme olgusu karşısında, ölüm yeryüzünün biyokütlesinin dengede kalması yönünden bir gerekselliktir. biyolojik dönüşüm ve yeniden doğmak yaşamın temel felsefesidir. ölümsüzlük, ruhsal yönden çekilecek dert olmadığı gibi, çürümenin ta kendisidir. gerçekten de, termodinamiğin ikinci yasasındaki entropi kavramı, herşeyin düzenlilikten düzensizliğe sürüklendiğini öngörür. canlı organizmanın sonsuza kadar kendisini yeniden üretmesi mümkün değildir, yani bu yasa ölümsüzlüğe engeldir.
sadece insan değil sadece canlı değil , herşeyin bir son' a gitmesi , güneş sisteminin belli bir son' a gitmesi , aslında kendisini bekleyen bir varlığı işaret eder.tanrı olsaydı ölüm olmazdı önermesi epikürosun şu önermesine benzemektedir '' ölüm varken biz yokuz , biz varken ölüm yok ''.Hazcı bir anlayış ile oluşan bu önermenin cok ince bir çizgisi vardır.Oda yok olma anı.işte o yok olma anı oladuğu anda insan ölüm ile tek vucut olur.Ölüm varken biz yokuz ,aslında ölürken ölümle tek vucut olma payını aklına getirmez insanın.
ölümün olması tanrının olmayacağı önermesi , kesinlikle bir delil ve ispat sunulamayacak kadar , basit ,aynı zamanda eskatatolojik bir açıklama olur , ölümden ötesi bilinmeyen şeye, ölümden ötesi demez idik .