Tartışılabilir fakat zaman kavramını bizim anladığımız, yani pozitif bilimlerle açıkladığımız(saat, art arda gelme) şeklin dışında düşünmek gerekir. Yani sezgi yoluyla direkt olarak anlaşılan bir kavramdan söz ediyoruz. Söz ederken de mutlaka terminolojide hataya düşülebilir. Hemen ordan elleri görüyorum. Dinsizler, imansızlar diye...
zamanın fiziksel tanımının evrenin genişlemesi olarak aldığımızda isleri iyice karıştıracak tezdir.
zaman kavramının vahiy veremeyecegi gözönüne alınınca peygamberleride tabiatıyla yalancı yapacak bu tez haliyle uydurma sayacağı kitaptan aldığı tanımlarıda esas alamayacağı icın kendı kendini çurutmus olacaktır.konu kapanmıştır dağılabilirsiniz ...
zaman hareketin, varoluşun ve yok oluşun ayrılmazı, olmazsa olmazıdır. zamandan bağımsız fiziksel bir hareket düşünülemez. her hareket zaman içerisinde hareket eder. bir şeyin varolması da zaman içerisindeki bir durumdur. var olma süresi bir zamandır.
Ayrıca evren var olmadan önce hiçbirşey olmadan önce yokluk ve hiçlik olduğu söylenir. yokluğun ve hiçliğin de varoluşa kadar bir süresi vardır. yani hiçliğin de bir varoluşu vardır ve zaman burada da karşımıza çıkmaktadır.
karadeliklerin merkezinde zaman olmadığı iddia edilir lakin yanlıştır. karadeliklerin merkezinde zaman vardır. bu zaman, karadeliklerin varoluş süresiyle hemen hemen eştir.
pek de mantıksız gelmeyendir. umarım dinden çıkmıyoruzdur. ölsek toprak olsak bile bunun bir döngüsü var ve tekrar biz halini alacağımız an geldiğinde yüz yıllar geçmiş olacak ve bizi oluşturan fiziksel her oluşumumuz evrende milyonlarca canlıda gezdikten sonra-bu zerreler boyutunda olur- yine bir araya gelebilmeye dair olan o çok küçük olasılıkla bir araya gelmiş olacak ve ahiret o zaman olacak. bu reenkarnasyonu da destekler ki, tekrar bir araya geliş ve kişinin ahireti, daha önceki yaşamının günahlarına ceza, sevaplarına ödül olarak yeni hayatında yer alır. umarım böyle değildir ama bizim çoğu sandığımız gibi de değil zaten çoğu şey.
--spoiler--
zamana sövmeyin şüphesiz ki zaman benim
--spoiler--
hadisinin ne anlama geldiğini çok düşünmüştüm, şimdi buldum; hadis uyduranlar ya ateist idiler ya da panteizm türü inançlara sahip idiler. valla teşekkürler.
tanrı zaman olabilir mi? bunu bilebilmek için tanrı gibi ontolojik bir otorite olmak gerek.
bu düşüncede şu sorunu ortaya çıkartır:
Zaman nasıl bir protein yaratabilir?
Zaman nasıl bu kainatı(dünyayı) ve evreni yaratabilir?
Zaman nasıl biranda bütün evreni aynı anda yok edip, sonra tekrar bambaşka bir boyutta var edebilir?
Zaman nasıl dualara icabet edebilir?
Demekki zaman (haşa haşa sümme haşa) allah olamaz.
Her şeyin zoruna yönelen kişi söylemidir. Zira tanrı her yerde ve her şeydedir. Tanrının nerede olduğunu ya da ne olduğunu araştırmak yerine O'nun herhangi yer ve zamana veyahut kişiye ait olmadığını kabullenip dua etmiyoruz.
modern bilim big bang öncesi zamanın olmadığını söyler. yok olanı var etme süreci ile başlayan bir olgudur zaman.
enerjinin patlaması ile ışık hızında hareket eden atomaltı parçacıklar serbest ortamda hareket ederken simetriyi bozan şey higgs alanı olmuştur.
bu asimetrik etki parçacıklari yavaşlatıp kütle kazanmalarını sağlamıştır.
eğer yavaşlatmasa muhtemelen zaman başlamamış olurdu. çünkü ışık hızında zaman durur.
tanrı simetriye etki etmiş ve zamanı ve mekanı var etmiştir.