tanrı nın varlığını sorgulamanın gereksizliği

entry5 galeri0
    ?.
  1. inanmayan ya da samimiyetle inanmayan bir insanın doğal sorgulama güdüsünün, dine değil de tanrı ya yönelmesinin pek de bir şeyi değiştirmeyecek anlamsız bir çaba olmasıdır. dini ve insanların onun peşinden koşuşunu sorgulamak, dinin olmayışını veya yalan oluşunu düşünmek ve araştırmak mantıklıdır, tamam. ama tanrı olsa ne farkeder olmasa ne farkeder? esas mesele dinler gerçek midir, değil midir; peygamberler gerçek midir, zeki ve çıkarcı insanlar mıdır? tanrı tam olarak dinlerde belirtildiği gibi olmasa bile, herhangi bir yaratıcı güç var bunu herkes kabul eder. tanrı' nın varlığını araştırmaksa gereksizdir bu yüzden. zaten bir sonuca ulaşma ihtimali bile yoktur. ama dini araştırmanın sonuçları vardır, çünkü insan yapımıdır.
    2 ...
  2. 1.
  3. biri gitmiş hz. ali'nin yanına, sormuş ya o hep bahsettiğiniz allah yoksa diye, hz. ali demiş ki, allah eğer yoksa, olmayan bir şeye inanmakla birşey kaybetmem, ama ya varsa, o zaman inanmayarak neyi kaybedeceğini bir düşün. varolup olmaması mühim değil, mühim olan inanıp inanmamak. inanmak yada inanmamak işte bütün mesele bu.
    3 ...
  4. 2.
  5. 3.
  6. tanrı; türk lehçesinde tan 'gök' deyiminden türemiştir.
    eski yunanda; 'dios' ve 'theos'
    hint avrupa; 'dei'
    latince; 'deus'
    tek tanrı inancında olan dinlerde, öncü musa olup, ibranice kaynaklı 'eloah', nitekim arapların 'allah' kelimesinin de kökenidir.

    tanrının, allahın tek veya çokluğundan ziyade, insanın yaratılmış olsun veya evrimin öznesi olsun, tipik olan, neredeyse varlığının tarihi kadar eski, derin inanıştır.

    insanlık bu inanışını temellendirmek için çabalamıştır.

    materyalistler, insanın varlık olarak düşüncesinin yarattığı tipik yabancılaşma hadisesi bağlamında yaklaşırlar tanrı kavramına.

    hegel, külli ide olarak algılar tanrıyı, herşey onun açılımıdır.

    dinler, dinlerinin varlığını temel aldıkları tanrı kavramını, eksiksiz ve yetkinlik bağlamında tanımlarken oydaştırlar. temel argumanları eksiksiz yetkinlik bir vasıfsa varlıksız olamaz. her ne kadar totolojik uslamlama ise de, onlar için hakikattir.

    muhammed, allahın varlığına çağırıken, bütün bir aleme bakın, kendinize bakın, ahenge bakın der. varlığını hissedersiniz.

    insanlık tarihinde onca olaylar, sosyal bilimsel devrimler olmuş, ihtilaller, savaşlar, yıllar süren yıpratıcı savaşlar. alt üst ola gele gelmişiz bugünlere, eğer sevda terk etmemişse beşeriyeti, artık bu münazarayı sonlandırmak gerekir.

    insanlık inancını yitirmemiştir. bu bağlılığın karşısında saygıyla eğiliyorum.
    0 ...
  7. 4.
  8. hacı abilerce hassas terazide patates çuvalı tartmaya benzetilen iştir bu. "tezgahı mezgahı çökertirsin vallahi, halı sahaya gidelim mi akşam, ordan da dürüm yeriz" muhabbetine bağlanıverir sonra.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük